Головна Культура 500 РОКІВ РИМО-КАТОЛИЦЬКІЙ ПАРАФІЇ В СОКАЛІ

500 РОКІВ РИМО-КАТОЛИЦЬКІЙ ПАРАФІЇ В СОКАЛІ

30 вересня віруючі західного обряду старовинного міста над Бугом зібралися у костелі святого Архангела Михаїла на урочистості з нагоди 500річчя римокатолицької парафії у Сокалі. Католицька парафія у місті повстала в 1517 році, про що свідчать архівні матеріали, відновлені фундацією короля Яна II Казимира в 1662 році, а деякі історичні джерела стверджують, що парафія бере свій початок ще раніше – з 1409 року. В архівних документах 1386 року йдеться про те, що король Польщі Владислав Ягайло віддав Белзьке князівської разом з Прибузькими землями мазовецькому князю Земовітові, як придане сестри Олександри. За його панування Сокаль отримав перше підтвердження права, свобод і привілей, датовані 1411 роком, яке надали йому в день Вознесіння Матінки Божої, а в 1424ому – Магдебурське право. Парафія на той час включала костел святого Яна, де донедавна знаходилася санепідемстанція. Багато років парафіяльним центром був костел св. Михаїла, що знаходився на території монастиря святих сестер Бригідок, який за рішенням міської ради розібрали в 1962 році. Бригідки, а також монастир отців Бернардинів, збудовані на початку ХVІІ століття і служили довгі роки громаді. Святинясанктуаріум була оточена культом чудотворної ікони Матері Божої Потішення, написаної в 1400 році Яном Вєжикою. Сокаль був центром паломництва на східних землях Речі Посполитої. Ікону коронували в 1724ому і вважали другою після Ченстоховської. В 2012 р. кляштор згорів і нині стоїть у руїнах. Новий костел св. Архангела Михаїла будували двадцять два роки (19041926 рр.) і посвятили в 1942ому. За часів радянської влади в костелі знаходився продуктовий ринок. Тоді ж зняли і куполи, на яких були написані імена благодійників, які офірували кошти на його будівництво.

В 2012 році за сприянням отця Андрія Мігулки, депутата міської ради Єлизавети Цар та віруючих римокатолицької громади храм частково віддали в оренду римокатолицькій громаді. Три роки тому громада отримала можливість довготермінової оренди головного приміщення. Відтоді у ньому зажевріло духовне життя: тут збиралися віруючі на святкову месу, а потім хто чим міг допомагав у його відбудові.
І ось цього вересневого дня святиня гостинно зустрічала близько п’ятидесяти священнослужителів римокатолицької церкви та монахинь різних громаджень та чинів з Червонограда, Львова, Кам’янкиБузької, Жовкви, Лопатина, Нового Яричева, Тернополя та Республіки Польща. На святкування до костелу прибуло багато прихожан, гостей, представників влади, священиків, єпископів. Серед поважних гостей – консул Республіки Польща у Львові Мар’ян Орліковські, президент Товариства поляків в Україні Емілія Хмільова, голова Польського товарства у Львові Еміль Лєговіч, староста Томашівського повіту Ян Ковальчик, війт гміни Телятин Ельжбета Вітковська, паломники з Пшеворська, Грубешова, Долгобичева… Прийшли також привітати своїх знайомих, родичів, сусідів – віруючих римокатоликів – сокальці різних поколінь. Тож українська і польська мова лилися у храмі з вуст сотень людей. Багатоголосся пронизувало кожну клітинку повітря, а звуки духового оркестру стражі пожежних і ансамбль танцю з місцевості Гаце біля Пшеворська надавали співам неймовірної краси та звеличеності. Святкування співпало з перенесенням копії ікони Матері Божої Сокальської до головного храму парафії.
Святкову месу, яка служилася українською і польською мовами, розпочав митрополит Перемиський, архієпископ Йосиф Міхалік. Йому допомагали парафіяльний хор з Червонограда та оперний колектив «Наталія» з Тернополя. Проповідь виголосив єпископ Львівський Едвард Кава, який привітав віруючих парафії, яка об’єднує тартаківську і сокальські громади, та настоятеля костелу отця Казимира з нагоди 500річчя римокатолицької парафії у Сокалі, наголосивши про важливе місце костелу «на сторожі духу і серця» людей. Людина не може забувати, що несе відповідальність перед Богом і собою за дії і думки та має пам’ятати, що храм – не тільки стіни з каменю, це люди, які зустрічаються з Христом в цьому приміщенні. В цій історії були як славетні, так і трагічні моменти. Був час, коли храм був відібраний у вірних і спотворений так, що його не можна було впізнати.

Свої сердечні вітання з нагоди свята висловив староста Томашова Ян Ковальчик і подарував храму портрет папи Римського св. Яна Павла ІІ. Митрофорний протоієрей Української Православної Автокефальної Церкви о. Володимир Жарський пригадав присутнім як у сумні дні подій на Майдані Гідності у Києві тодішній настоятель костелу св. Ахристратига Михаїла Андрій Мігулка разом з священиками Сокаля виходив на спільну молитву за Україну та український народ. Отець Казимир продовжив цю традицію і нині між священиками усіх конфесій міста є взаєморозуміння та співпраця, бо вони дбають про спокій та мир не тільки у Сокалі, але й по всій Україні. Отець Володимир вручив отцю Казимиру орден «25 років Незалежності України».

Генеральний консул Республіки Польща у Львові Мар’ян Орліковські зазначив, що це свято поєднало мешканців міста та віруючих – грекокатоликів та римокатоликів. Нині тут присутні священики різних конфесій, а також є представники влади. Ми сподіваємося на співпрацю в ім’я благополуччя міста та парафії.

Привітав віруючих та гостей Сокальський міський голова Вадим Кондратюк, який підкреслив, що «за 500річчя римокатолицькій парафії св. Михаїла Архангела у м. Сокаль довелося пережити чимало випробувань. На її вік випали світові війни, революції, гоніння, репресії, але народ і церква вистояли. Сьогоднішнє свято цьому підтвердження. Ви добре пам’ятаєте як під час радянської окупації у храмах були музеї, склади чи ринок. Стояла напіврозвалена будівля. Проте в кожного з парафіян жевріла надія, що буде незалежна Україна і церква вийде з підпілля, і храми відновляться. Це відбулося. Імперії вже не має, бо вона була без фундаменту, а костел мав фундамент, мав Господню любов і людські добрі руки. Велике спасибі настоятелю храму Божого отцю Казимиру, усім парафіянам, які своєю працею доклалися до сьогоднішнього ошатного вигляду костела, який належить мати Божому дому. Маю надію, що храм і надалі служитиме людям і Господу. Бажаю, щоб в цьому костелі було завжди багато прихожан».
В честь 500річчя існування римокатолицької парафії у Сокалі був проведений обхід навколо костела з вдячним гімном «Тебе Бога прославляємо». Наприкінці святкування на сходах храму єпископи і декани випустили п’ять голубів, що символізувало п’ять століть опіки Святого Духа над містом і нашою парафією. За традицією після урочистостей римокатолицька громада костела частувала присутніх бутербродами, випічкою, ковбасками на грилі, картоплею фрі, чаєм, кавою.

Отець Казимир Шалай від імені громади щиро подякував присутнім за допомогу в організації святкування 500ліття римокатолицької громади, зокрема, начальнику Сокальського відділення поліції Володимирові Звадюку, а також усім віруючим та гостям, які прийшли на урочистості та спільну молитву і розділили радість з нагоди славного ювілею. Він поділився планами і намірами щодо подальшої розбудови парафії і попросив усіх присутніх про молитву в ім’я миру, зростання парафії та за процвітання міста Сокаля.

Любов ПУЗИЧ.
Фото Юлії Сорочук.