Головна Культура БІБЛІОТЕКА – СЕРЦЕ МІСЦЕВОЇ ГРОМАДИ

БІБЛІОТЕКА – СЕРЦЕ МІСЦЕВОЇ ГРОМАДИ

Життя бібліотек Сокальської ЦРБ торік проходило під гаслом «Знай, мрій, твори». Бібліотекарі району навчалися за проектом «Бібліотекар – новий формат», на тренінгах якого переймали досвід інновацій цікавої проектної діяльності для створення комфортних умов та для творчого розвитку користувачів. При допомозі методистів Сокальської центральної районної бібліотеки мені вдалося осучаснити інтер’єр сільської бібліотеки. Як і кожен з моїх колег, прагнула зробити її центром громади, щоб тут було затишно та комфортно відвідувачам. Цьому сприяє тісна співпраця з громадою, сільським головою, виконавчим комітетом сільської ради та депутатським корпусом.

За підтримки Хоробрівського сільського голови Володимира Сави взяла участь в обласному конкурсі мікропроектів місцевого розвитку у Львівській області на 20162020 рр. Ми написали мікропроект на капітальний ремонт приміщення (заміну віконних блоків). Спільно з обласною (10000 грн.), районною (4000 грн.), сільською (4,569 грн.) радами, спонсорами (0,5 тис. грн.) та громадою села (0,97 тис. грн.) цей проект реалізовали.

За спонсорські кошти вдалося зробити косметичний ремонт: побілили стіни та стелю, пофарбували підлогу. Бібліотека одразу змінилася, з’явилася доброзичлива аура для роботи з книгою. До книгозбірні потягнулись діти і дорослі… Користувачі мають можливість ознайомитись з новими виданнями, переглянути пресу, взяти участь у соціокультурних заходах тощо.

Однак моя радість була недовгою, бо прийшла зима, а з нею й холод у приміщення, яке не опалювалося. Потрібно було провести опалення. З цим проханням неодноразово зверталася до сільського голови та на це у сільській казні не було коштів. Але недарма кажуть: «Хто стукає, тому відчиняють». Треба бути лише наполегливим. Я від свого не відступала, і запросила Володимира Саву в бібліотеку, щоб посидів і побачив, як працювати в неопалювальному приміщенні. Невдовзі мене запросили на сесію сільської ради, де розглядали питання про опалення в бібліотеці. Депутати надали дозвіл на виділення коштів на придбання електричних конвекторів. Ось так багаторічна послідовна праця дала свої результати і ми отримали тепло. Сьогодні бібліотека стала центром духовного спілкування, серцем усієї місцевої громади.

Велике спасибі районній та місцевій радам, громаді села, директору Сокальської РЦБС Христині Дасюк, методистам та начальнику відділу з питань культури, охорони культурної спадщини, релігій та туризму Мирославі Михайлюк за підтримку в реалізації проекту. Спільно ми створили бібліотеку нового формату, яка служитиме громаді, бо це єдиний безкоштовний доступний інформаційний центр на селі. Вважаю, що бібліотека потрібна наступним поколінням, яке повинно знати свою історію та своє коріння. Адже Батьківщина для кожного починається з рідної домівки, чистої роси, материнської пісні, рідної мови. Щоб посправжньому любити свій край, треба його добре знати, і саме такі знання є своєрідним містком, що єднає покоління. Недарма, коли хотіли знищити націю, починали з духовності. Радію з того, що наша духовність нами збережена, що бібліотека в селі Хороброві відкрила нову сторінку своєї історії.

Любов ЖУРАВЕЛЬ, бібліотекар с. Хоробрів.