Головна Культура БІБЛІОТЕКАР НОВОГО ФОРМАТУ

БІБЛІОТЕКАР НОВОГО ФОРМАТУ

– ЗНАЙ, МРІЙ, ТВОРИ – під таким гаслом проходить професійне життя нашої бібліотечної спільноти у цьому році. В ньому закладено глибинний зміст: лише з інформацією, книгою, бібліотекою створюється успішне майбутнє кожної людини і всього суспільства, лише обізнані та поінформовані громадяни можуть творити успішне майбутнє своєї держави. Ми свідомі того, що більшість працівників бібліотек поділяють цю точку зору і спрямовують усі свої зусилля, майстерність та професіоналізм, творчість та кращі людські якості саме на те, аби ствердити високу гуманістичну місію бібліотек у суспільстві. Небайдужість, оптимізм, читачецентризм є основними рисами кожного бібліотекаря. До цього додаються також прагнення зробити свою бібліотеку центром громади, створити комфортні умови для користувачів, забезпечити доступ до інформації на традиційних та електронних носіях аби надавати сучасні послуги.

Сьогодні бібліотеки Сокальської районної централізованої бібліотечної системи навчаються за проектом «Бібліотекар – новий формат» і здобувають досвід запровадження інновацій, цікавої проектної діяльності для створення комфортних умов для творчого розвитку користувачів. Частина бібліотекарів вдало запроваджує грантову діяльність. Лише бібліотекарем бібліотекифілії с. Забужжя Світланою Колядою реалізовано дев’ять проектів для громади. На сьогодні реалізовується проект «Йдемо разом» Спільно з Корпусом Миру США (4200 доларів), який передбачає роботу з молоддю та дітьми с. Забужжя з виховання толерантності до осіб з інвалідністю, виховання інтересу до здорового способу життя. Всією громадою йде облаштування молодіжного ХАБу на базі народного дому с. Забужжя за проектом «Територія МИ», який забезпечить змістовне дозвілля для забузької молоді та створить якомога кращі умови для реалізації творчого потенціалу сучасного підростаючого покоління. У ще не докінченій залі вже працюють психологи, проводяться тренінги. Бібліотеки сьогодення, попри всі фінансові складнощі, поступово трансформуються у так зване «третє місце», куди можна прийти поза домом і роботою, отримати унікальну можливість долучитись до живої книги, зустрітись з письменником. Для дітей та юнацтва реалізовують програми літнього та зимового дозвілля під час яких діють артманданчики, проводяться конкурси, вікторини, ігримандрівки, години задушевної розмови, спілкування, брейнринги, літературні аукціони, бібліопосиденьки, літні альтанки, бібліопікніки, різноманітні майстер класи і handmade акції. Літнє «Бібліосафарі 2017» Сокальської районної бібліотеки для дітей безкоштовно оздоровило більше 60 дітей нашого міста. Дорослі та люди поважного віку, мають можливість пройти курс «інституту третього віку», опанувати комп’ютерну грамотність. Усю свою активну діяльність бібліотекарі висвітлюють у спільній групі найбільшої соціальної мережі Facebook «Підслухано в бібліотеках Сокальщини».
Участь бібліотекарів в обласному конкурсі на «Кращу бібліотеку року» ініційованого Департаментом з питань культури, національностей та релігій облдержадміністрації у межах Комплексної програми розвитку культури Львівщини на 20172020 роки дозволила комп’ютеризувати дві бібліотеки району. Переможці – завідувач філії с. Стенятин Ольга Гузар та бібліотекар с. Зубків Наталія Ярмошик отримали по ноутбуку. Підключення до Інтернету користувачі цих бібліотек отримають завдяки головам їх сільських рад.

Участь бібліотекаря Любові Журавель в обласному конкурсі мікропроектів місцевого розвитку у Львівський області на 20162020 роки дала можливість бібліотекарю провести «Капітальний ремонт (заміну віконних рам) бібліотекифілії с. Хоробрів». Це завдяки спільній праці бібліотеки з органами місцевого самоврядування та громадою села.

Ми вдячні кожному, хто допомагає нам зберігати минуле та творити майбутнє для наших поколінь. Хочемо згадати постійних благодійників, які беруть участь в акції «Прочитав книгу – подаруй бібліотеці» – це Юлія Прохоровенко, Марія Денисенко, Віра Косюра, Микола Бобровський, Надія Федорова, Олена Назарова, родину Якушиків, Іванна Бачинська, Софія Тот, Лілія Леганчук, Марія Кукурудза, родина Дмитрієвських, Катерина Ілечко. Дякуємо Любові Бенедишин, Олександру Зімбі, Юрію Височанському, Людмилі Романюк за видані ними і подаровані новинки книжкової продукції для Сокальської центральної районної бібліотеки для дорослих та для районної бібліотеки для дітей. Цього року більше 1600 подарованих книг надійшло до бібліотекфілій району та для сучасних бібліотек – це мізер.

Тому звертаємося з проханням до органів місцевого самоврядування, до депутатського корпусу та до всіх небайдужих громадян, які мають змогу посприяти поповненню фондів новинками літератури. Віримо, що кожен хто немає можливості придбати книгу у книгарні,
знайде її на полицях наших бібліотек.

Христина ДАСЮК, директор Сокальської РЦБС.