Головна Культура Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ: «ТОЙ, ХТО СПИРАЄТЬСЯ НА СКЕЛЮ ПЕТРА, НЕ ЗАХИТАЄТЬСЯ...

Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ: «ТОЙ, ХТО СПИРАЄТЬСЯ НА СКЕЛЮ ПЕТРА, НЕ ЗАХИТАЄТЬСЯ ПОВІКИ»

12 липня, під час Архієрейської Божественної Літургії в день престольного свята катедрального собору святих апостолів Петра і Павла, у Сокалі відбулася Хіротонія єпископапомічника СокальськоЖовківської єпархії о. Петра Лози.

Головним святителем був Глава Української грекокатолицької церкви Блаженніший Святослав, а співсвятителями – владика Ігор Возьняк, Архієпископ і Митрополит Львівський, та владика Михайло Колтун, єпарх СокальськоЖовківський. Їх зустрічали священики на чолі з настоятелем храму св. ап. Петра і Павла, митрофорним протоієреєм Ярославом Кащуком. А також очільники обласної, районної та міської влади. Дівчата піднесли Главі УГКЦ коровай та квіти.

На хіротонії було також чимало духовенства та владик. Зокрема, владика Богдан Дзюрах, секретар Синоду єпископів УГКЦ, владика Володимир Війтишин, Митрополит ІваноФранківський, владика Василь Семенюк, Митрополит Тернопільський, владика Йосиф Мілян, єпископпомічник Київської єпархії, владика Василь Івасюк, єпарх Коломийський, владика Ярослав Приріз, єпарх СамбірськоДрогобицький, владика Тарас Сеньків, єпарх Стрийський, владика Степан Меньок, єпарх Донецький, владика Йосафат Мощич, єпископпомічник ІваноФранківський, владика Михаїл Бубній, екзарх Одеський, владика Володимир Груца, єпископпомічник Львівський, владика Володимир Ющак з Вроцлава, владика Богдан Манишин, єпископпомічник Стрийський, владика Йосафат Говера, екзарх Луцький, владика Іреней Білик, канонік базилік Санта Марії Маджоре з Риму.

Парафіяни та всі вірні УГКЦ мали змогу в черговий раз переконатися в силі Божого слова! Вони почули такі прості, але водночас і складні життєві мудрості з уст Глави УГКЦ Святослава, Папського Нунція та, зрештою, єпископапомічника Сокальсько-Жовківської єпархії о. Петра, якого Глава УГКЦ справедливо назвав «скелею». Єпископ Петро справив враження простої, порядної і водночас освіченої та мудрої людини! Він просто та щиро спілкувався з парафіянами.

У своїй проповіді Предстоятель зауважив, що перед нашими очима Христос покликав до єпископського служіння, настановив пастирем для українського народу ще одного свого слугу. Ми стали свідками хіротонії нашого співбрата владики єпископа Петра.
Хто такий єпископ? Це є наслідник апостолів. «Сьогодні ми отримали нового наслідника апостолів, який буде нести у світ Боже Слово, якому доручено в особливий спосіб Святе Євангеліє. Єпископ – це є той наслідник апостолів, який покликаний в особливий спосіб берегти апостольське передання, проповідувати Боже Слово. Навчати людей дороги до спасіння», – сказав Блаженніший Святослав.
Крім учительського уряду, за словами Архієрея, єпископ має ще освячувати Божий народ. Себто передавати всю повноту Святого Духа, яка сьогодні на нього зійшла Божому людові. Уділяти святі тайни, висвячувати нових священиків, будувати царство небесне на землі. Царство Боже, яке вже є між нами, як каже Христос.

Новообраний владика також отримав єпископський жезл, який є знаком особливого пастирського служіння, служіння, яке ми називаємо, управляти. Тобто вести за собою до Бога, до вічного життя тих людей, ті душі, які Господь Бог йому повірить.
Вірні також спостерігали ще один жест – правицю сопричастя, яку отримав єпископ Петро Лоза. Після того, як він отримав єпископську хіротонію, усі владики відкрили йому свої обійми і кожен йому сказав: мир тобі, мій брате, і співслужителю.

«Ми в імені Святійшого Отця Папи Римського впровадили його в колегію наслідників апостолів. Його признали одним з нас. Були присутні також владики латинського обряду. Сьогодні владика увійшов у сопричастя з усіма наслідниками апостолів у Вселенській Церкві, які перебувають у єдності з наслідником апостола Петра наших днів. Ми сьогодні бачили живу ікону Вселенської Церкви», – додав Глава Церкви.
Предстоятель особливо привітав владику Михаїла Колтуна, правлячого Архієрея СокальськоЖовківської єпархії. «Ви сьогодні отримали співпрацівника в проповідуванні Божого Слова», – сказав лідер українських грекокатоликів.

Глава Церкви також привітав нового владику Петра з цим днем. «Дякую Господу Богу, що в імені Святійшого Отця і нашого Синоду, я був першим, який відкрив до вас обійми сопричастя. Пригадую, як здригалося ваше серце, коли ви почули поклик до апостольського служіння. Як непросто вам давалося рішення. Але з якою вірою ви відкрилися на Божий поклик! Ми знаємо, що з сьогоднішнього дня у вашому житті все зміниться. Але будьте певні, той, хто спирається на скелю Петра, не захитається повіки», – запевнив Глава Церкви.

Наприкінці Архієрейської Божественної Літургії до учасників урочистостей звернувся Секретар Апостольської нунціатури в Україні монсеньйор Йосиф Греко та нововисвячений владика Петро.

Секретар Апостольської нунціатури зачитав привітання від Апостольського нунція в Україні новообраному владиці Петрові. «Сьогодні Українська грекокатолицька церква збагатилася ще одним новим єпископом. І це радість не тільки для ГрекоКатолицької Церкви, а й для всієї Вселенської Церкви», – сказав монсеньйор Йосиф.
Новообраний владика Петро подякував усім, які зустрічалися і допомагали йому на життєвій дорозі.

«Нехай верховні апостоли Петро і Павло благословлять нас із цього високого неба, додадуть нам цієї міцної віри, яку мав апостол Петро, і ревності, якою горів апостол Павло, аби ми були добрими і ревними християнами, добрими людьми», – побажав усім новообраний владика Петро. А пізніше окропив усіх освяченою цього дня водою.
Це був гарний і величавий день у Сокалі! І хоча при зустрічі Блаженнішого Святослава почав накрапати дощ, але потім випогодилося, і це також є знаком Божим. До речі, багато людей, які стояли перед собором, спостерігали за Божественною Літургією з великого монітора, встановленого на подвір’ї церкви.
Давно не було такого велелюддя і святкового настрою в людей. Особливо запам’яталися слова Патріарха Святослава, сказані ним перед виконанням духовного Славня «Боже великий, єдиний!»: «Українська грекокатолицька церква проголосила 2019 рік роком чесних і справедливих виборів!». Доземний уклін та подячність Вам, Ваше Блаженство, за патріотизм та щире бажання всіляко допомогти нашій державі стати нарешті великою Українською Самостійною Соборною!

На фасаді катедрального собору св. ап. Петра і Павла (праворуч) встановлено бронзовий барельєф Митрополита Андрея Шептицького, який буде урочисто освячений, про що повідомлять додатково. На це Сокальська районна рада виділила 95 тисяч гривень. Автор барельєфу – скульптор Ярослав Скакун.

Підготували Юлія СОРОЧУК та Василь СОРОЧУК.

Фото авторів.