Головна Культура БОЖЕ, ПОШЛИ НАМ МИР!

БОЖЕ, ПОШЛИ НАМ МИР!

«Моліться люди ви до Бога, моліться за своїх дітей, за церкву, волю, Україну, за твердість віри всіх людей», – цією молитвою звертаються віряни до Божої Матері, просячи її заступництва, в день свята рівноапостольної княгині Ольги, яке християни відзначають 24 липня. У цей день віруючі церкви Вознесіння Господнього м. Сокаль взяли участь у святкуванні 1030річниці хрещення Київської Русі-України рівноапостольним князем Володимиром у Києві.

Урочистості розпочалися біля підніжжя Андріївської церкви, де відбулася Божественна Літургія, яку очолив Блаженніший Макарій, митрополит Київський і всієї України, предстоятель Української автокефальної православної церкви разом з єпископатом, духовенством та вірними цієї церкви. На Службі Божій молилися за Україну, український народ, українське військо та єдину помісну Українську церкву. До речі, 10 квітня виповнилося 120 років від дня народження першого православного Патріарха України Мстислава Скрипника – воїна Української Народної Республіки, сповідника православної віри, великого патріота і незламного борця за державність України та будівничого Української православної церкви. Він говорив: «Визнайте самі себе і вас визнає світ». Ці його слова актуальні й сьогодні. Скільки б не минуло років в людській історії та в пам’яті українського народу, Патріарх Мстислав залишається прикладом незламного духу, сили волі, єднання, для розвіяного по світах мученого українства, яке понад тисячу років очікування, отримало свого першого українського патріарха. Ним став Мстислав Скрипник. Ще за життя він закликав вірних в Україні та поза її межами дати «всьому світові доказ, що український народ покликаний Божим промислом до апостольського служіння на сході Європи, служіння всій церкві Христовій взагалі, а Вселенському православ’ю, зокрема.

У 1963 та в 1971 роках архієпископ Мстислав зустрічався з Константинопoльським патріархом, ведучи перемовини про повернення УАПЦ тих прав і привілеїв, які вона мала до 1686 року, коли перебувала у лоні Вселенського православ’я як частина Константинопольського патріархату. По закінченні Служби Божої духовенство УАПЦ відслужило панахиду від 25 річниці смерті вірного сина України, першого православного Патріарха Мстислава Скрипника. Нехай Його душа спочине у вічному мирі з усіма праведними душами.

Після урочистого Богослужіння віряни процесією вирушили до Михайлівської площі, де стоять пам’ятники рівноапостольної княгині Ольги, святого апостола Андрія Первознаного, а також перших учителів слов’янських – Кирила і Мефодія. Тут духовенство відслужило молебень. Предстоятель УАПЦ Макарій – митрополит Київський та всієї України привітав усіх із святом, а іменинників – з іменинами. І прозвучало многоліття…

Далі урочиста процесія на чолі з духовенством рушила до підніжжя пам’ятника святого рівноапостольного князя Володимира, де відслужили молебень та попросили у святого заступництва, миру та благословіння на благодатну українську землю. Одухотворені молитвою, віруючі, Божа благодать зійшла на них. Враз на Володимирській гірці понеслосся многоголосе «Боже, вислухай благання, нищить недоля наш край. В єдності сила народу, Боже, нам єдність подай. Боже, здійми з нас кайдани, не дай загинуть в ярмі, волю пошли Україні, щастя і долі дай їй».

Митрофорний протоієрей Володимир ЖАРСЬКИЙ,•настоятель церкви Вознесіння Господнього УАПЦ в м. Сокаль.