Головна Культура ДОБІРНЕ СЛОВО СОКАЛЬСЬКИХ КОЛОСЯТ…

ДОБІРНЕ СЛОВО СОКАЛЬСЬКИХ КОЛОСЯТ…

В передзимовий день, 30 листопада, в районній бібліотеці імені Василя Бобинського з ранку панувала хвилююча передсвяткова атмосфера, додавались останні штрихи у приготуванні до урочистого дійства з нагоди 60річчя Сокальського літературномистецького об’єднання «Колос» під назвою «Добірне слово хай зерном іскриться…» Адже вперше за багато років місцеві літератури взялись відзначити ювілей організації хоч і скромно, але на достойному високому рівні.
Тож до початку урочистого дійства читальна зала бібліотеки була заповнена: розсідались поважні гості, представники ЗМІ, гімназисти, освітяни, бібліотекарі та інші шанувальники творчості краян. Не оминули своєю увагою свято і львів’яни – голова обласної організації Національної спілки письменників України Ігор Гургула та поет, лауреат багатьох літературних премій Іван Гентош. У перших рядах розташувались самі винуватці торжества – члени ЛМО «Колос»: понад двадцять осіб, які прибули на свято з різних куточків нашого району, адже географія творчості літоб’єднання дуже широка.

Недарма сценарист і ведуча Світлана Халупник розпочала дійство словами: «На теренах Сокальщини рясно проростає і поетичне, і прозове слово. А творять його талановиті люди, закохані в рідний край, який є колискою їхньої творчості.

Звідси вирують струмки їхніх думок…
Мій Сокілград! Мій соколиний край,
Оспіваний в легендах і сонетах.
З дитячих літ – як рушників розмай –
Хвилюєш не одного ти поета».

Пані Світлана привітала присутніх і повела ґрунтовну і водночас душевну розповідь про започаткування й основні віхи діяльності літературномистецького об’єднання «Колос», становлення і розвиток організації, її традиції і надбання, плани і сподівання…

А своєрідним епіграфом до літературномистецького дійства прозвучали рядки з пісні «Поетам Сокальщини» (слова Людмили Романюк, музика Ольги ПенюкВодоніс):
Багато є доріг на білім світі,
А нас з’єднала у житті одна –
Поета не проста стежина в світі –
Тонка і дивовижна, мов струна.

З моменту заснування організації промайнуло чимало років, та досі є традиційними щомісячні засідання об’єднання, куди поспішають творчі небайдужі люди.

– Ми щасливі від того, що вже багато років співпрацюємо з колосовцями і маємо за честь презентувати їхню творчість, – наголосила завідувач читальної зали бібліотеки Світлана Халупник. – А вони йдуть назустріч з читачами на сторінках районного часопису, в колективному збірнику «Сокальщина літературна», в альманасі «Соколиний край», який з 2001 року є офіційним друкованим органом літоб’єднання.

Справді, з районною бібліотекою колосовців поєднує давня творча дружба. Адже тут не лише презентують творчість місцевих авторів, організовують зустрічі з ними. Про життєвий і творчий шлях майстрів пера: і тих, хто яскраво світить на творчому небосхилі, і тих, кого вже немає серед живих, Світлана Халупник розповідає у своїх радіочитаннях, на книжкових виставках у бібліотеці представлені поезія і проза місцевих літераторів.

«Творчість надбужанців пробуджує у нас віру, радість, захоплення, спогади. Тематика їхніх творів глибока і багатогранна: від громадянської лірики до інтимної, і всі вони – чудова мандрівка у світлі хвилюючі миті життя, немає такої теми, якої б не торкнулося їхнє перо», – зазначила ведуча і запросила присутніх зануритись у «черемхові хвилювання юності», у прекрасну поезію, цю «ілюзію нескінченності», і в чарівну музику буття…

А далі ведуча представила творчість членів літоб’єднання, розпочавши з віршованих перлинок голови ЛМО «Колос» Любові Бенедишин, принагідно привітавши її з черговою почесною відзнакою – нещодавно поетесу визнано лауреатом Всеукраїнської літературної премії імені Івана Низового за збірку «Зачаття неба».

Влучними і майстерними мазками пані Світлана окреслила творчість Володимира Полянчука, поета, багаторічного очільника організації, нині почесного голови ЛМО «Колос»; ветеранів літоб’єднання Галини Хорташко, Марії Лобай, Ганни Кузьмак; запросила присутніх у світ творчості Марії Чернявської, Світлани Мельничук, Ігоря Курача, Лідії ГійШишки, Ігоря Данюка та інших.

Вірші ювілярів натхненно озвучили читці – учні Сокальської гімназії імені Олега Романіва Ірина Бик, Лілія Очабрук, Тетяна Степанюк, Олександра Стрембіцька, Максим Звір, Софія Ворожбит, Олександр Бойко, Ольга Глива, Лілія Найдич, Вікторія Милик, Оксана Бельзецька, Аліна Стасюк. Крім того, захід прикрасили пісні у майстерному виконанні Ігоря Курача (на власні слова та слова колег по перу, під супровід гітари), а донька Світлани Мельничук Марія Куцик створила мелодію на мамині слова і гарно виконала пісню «Засвітись, далекий, зіркою на небі…»

«Сьогодні у нас звучать такі гарні пісні, і це не дивно, бо поезії колосовців такі милозвучні, мелодійні…», – зазначила ведуча. Тож тепле слово вдячності пролунало і на адресу тих, хто впродовж багатьох років надавали і надають криламелодії поетичним текстам, а це композитори – Ілларіон Далик, Анатолій Пігель, Зіновій Сковрон, Ярослав Кортко, Ольга Пенюк, Микола Ведмедеря, Ігор Курач та інші.

На жаль, у піднесеноврочисту мелодику свята вплелась і нотка безмежного суму… Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять про тих, хто залишивши незабутній слід в серцях колег по перу і шанувальників творчості, назавжди долучились до рубрики альманаху «Соколиний край», що має назву «Осипані зерна «Колосу». У 2017ому пішли у засвіти Геннадій Родичев, який очолював літоб’єднання у 70ті роки, поетеси Ольга Гаврилюк (с. Свитазів), Людмила Романюк (м. Сокаль)…

Оптимізму і позитивної енергетики останньої особливо бракує «колосятам», втрата ще така свіжа і болюча… Вірш Світлани Мельничук «Пам’яті свіча» пролунав як реквієм.

Окремо зупинилась ведуча дійства на творчості незабутнього сокальського поетапісняра Володимира Сірка: «Він був поетомбунтарем і водночас невиправним ліриком… Його доля пов’язана з борцями за незалежність України…»
Декілька слів сказала і про бібліотекаря, поетесу з Хлівчан Марію Павлову, чия творчість полюбилась краянам.

Не оминула ведуча увагою і творчість унікального перекладача зі Львова, який знає одинадцять мов, вікіпедиста Олега Короля, знаного краєзнавця Петра Мавка з Белза, львівського поета Івана Гентоша, який родом з Угнова.

«Колосята – переможці різних літературних конкурсів, лауреати Всеукраїнських премій – і це велике досягнення, це висока оцінка їхньої творчості», – підсумувала Світлана Халупник і передала естафету свята тим, про кого, на її думку, впевнено можна сказати: «вони світять людям словом».

Голова ЛМО «Колос» Любов Бенедишин подякувала ведучій за гарне представлення творчості «колосят» і наголосила, що на цьому урочиста частина дійства не завершується. Попереду ще багато цікавого і самобутнього. Адже «Колос» це не просто красива вивіска чи ярлик. За нею – цікаві особистості, складні людські долі, різні творчі шляхи і стежини… Когось ці стежини приводять в літоб’єднання ненадовго… Та без сумніву на святкування 60річного ювілею організації зійшлись ті, для кого «Колос» став другою домівкою. Тож очільниця літоб’єднання запросила до щирої розмови присутніх митців. Доповнили творчу палітру цікавими спогадами, роздумами, новими віршами ветерани літоб’єднання, «шістдесятники» Володимир Полянчук (с. Боб’ятин) і Галина Хорташко (с. Войславичі), «семидесятники» Марія Лобай (с. Сілець), Ганна Кузьмак (с. Добрячин), «вісімдесятниця» Марія Чернявська (м. Сокаль). Підхопили естафету ті, хто долучився до літоб’єднання у 90ті (особливі, адже незалежність України відкрила перед українськими митцями нові можливості) – Любов Бенедишин (м. Сокаль), Світлана Мельничук (с. Перетоки), Ігор Курач (с. Скоморохи), Оксана Піка (с. Забужжя). А далі долучились до спогадів і побажань ті, хто прийшов у «Колос» дещо пізніше – Любов Рибак (с. Угринів), Орися Тріфонова (м. Сокаль), Ігор Данюк (смт. Жвирка), Руслана Антонюк (м. Сокаль), Лідія ГійШишка (с. Войславичі), Леся Гумен (с. Острів), Оксана Сумбаєва (м. Сокаль), Галина КравчукЛимич (м. Сокаль), Марічка Васько (с. Гірник)…

Шкода, що через вік, відстань і певні несприятливі обставини не змогли розділити святковий настрій з колегами по перу Марія Павлова, Марія Макух (с. Хлівчани), Петро Мавко (м. Белз), Роман Крикун (м. Сокаль), Олександр Кульбачний (м. Червоноград), Володимир Комбель (с. Низи) та інші… Не зміг прибути на урочистий захід і Михайло Базар, колишній голова ЛМО «Колос», який нині живе і творить у Дрогобичі, однак він передав до бібліотеки свій вагомий творчий доробок – видані книги.

А свято тривало… За словами почесного голови ЛМО «Колос» Володимира Полянчука, ще не було в історії літоб’єднання такого рясного «водоспаду» грамот і подарунків. Але це все заслужено…

Голова Львівської обласної організації Національної спілки письменників України Ігор Гургула поділився враженнями від побаченого і почутого, привітав «Колос» з ювілеєм, і зауважив, що запримітив серед присутніх поетів, як мінімум, кількох майбутніх членів спілки письменників.

Поет, член НСПУ Іван Гентош теж висловив задоволення від творчої співпраці з літоб’єднанням, розповів про свою недавню поїздку на схід, в зону АТО, де мав змогу передати нашим воякам кілька примірників «Сокальської Шевченкіани». Присутні з захопленням слухали цікаву бувальщину і, затамувавши подих, – нові поезії автора.

Прийшли привітати ювілярів почесні гості. Голова районної ради Микола Пасько і заступник голови райдержадміністрації Ірина Задолинна були приємно здивовані майстерно проведеним дійством, яке наче ковток джерельної води чи свіжого повітря, надихає на нові звершення і плани. Представники місцевої влади вручили з нагоди ювілею ЛМО «Колос» грамоти і цінні подарунки таким митцям: Михайлові Базару, Володимиру Полянчуку, Любові Бенедишин, Івану Гентошу, Галині Хорташко, Марії Лобай, Ганні Кузьмак, Марії Чернявській, Світлані Мельничук, Любові Рибак, Ігорю Курачу, Володимиру Комбелю, Олегові Королю.

За активну співпрацю від редакції районної газети «Голос знад Бугу» головний редактор Василь Сорочук вручив грамоти та річну передплату на районну газету Володимиру Полянчуку, Любові Бенедишин, Галині Хорташко, привітавши всіх сокальських «колосят» зі славним ювілеєм. Він також зазначив, що якби зібрати всі сторінки поезії «Колосу», які друкувалися в районній газеті, починаючи з шістдесятих років минулого століття, то вийде декілька томів книжок.

Також з вітальним словом і найкращими побажаннями виступили директор сокальського БДЮТ Марія Поліщук, членкиня районного Союзу українок Руслана Антонюк, засновниця кабінету музею «Літературна Сокальщина» Оксана Процюк, директор районної мережі бібліотек Христина Дасюк, голова Червоноградського літературномистецького об’єднання ім. Василя Бобинського Михайло Репецький та інші.
А потім були жваве обговорення, спільні фото, філіжанка запашної кави…

Свято завершилось. Та ще довго в душі кожного учасника дійства бринітимуть рядки, які прозвучали хоч і не вперше, але особливо влучно і яскраво:

…Тож хай довіку «Колос» колоситься
На творчій щедрій, благодатній ниві.
Добірне слово хай зерном іскриться
І западає в душі незрадливі.
Щоб там, на дні, нові пустити сходи
І знов тягнутись вгору колосочком,
Щоб влитись в гомін рідного народу
І в часі не згубити ні рядочка.
Василь СОРОЧУК.
Фото автора.