Головна Культура «ЄВРОРЕГІОН КАРПАТИ-УКРАЇНА»: НОВІ ПЕРСПЕКТИВИ

«ЄВРОРЕГІОН КАРПАТИ-УКРАЇНА»: НОВІ ПЕРСПЕКТИВИ

У Львівській обласній раді 23 березня відбулася інформаційна сесія «Нові конкурсні та проектні можливості для громад Львівщини». Її учасників, а це були керівники органів місцевого самоврядування, районних відділів культури, освіти та ЗМІ не тільки Львівщини, але й Закарпаття, привітали голова Львівської обласної ради, голова правління Асоціації «Єврорегіон КарпатиУкраїна» Олександр Ганущин і голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка. Вони наголосили на важливості залучення інвестиційних проектів у розвиток територій, налагодження дружніх зв’язків між різними регіонами України, важливості транскордонного співробітництва, співпраці та взаєморозуміння органів двох гілок влади на місцях, ініціативи людей. Це приносить позитивні результати у роботі. Львівщина лідирує серед областей Карпатського регіону і об’єднує навколо Карпат інші області та держави, які долучаються до цього проекту. Це не тільки розширяє наші можливості, але й додає відповідальності за успішну реалізацію проектів. Для цього потрібно допомагати тим, хто хоче, і спонукати тих, хто не хоче до єдиного поступу вперед… Для нас важливі конкретні результати в конкретних проектах. У порівнянні з іншими областями України, Львівщина – значно попереду. Але нам потрібно зробити ще дуже багато для того, щоб люди відчули зміни, хоча зрушення вже є. Ті можливості, які відкриваються перед нами, в сотні разів більші, ніж ті, які сьогодні маємо. Тому потрібно зробити якісно те, що маємо і прагнути до більшого, що можемо осягнути.
Виконавчий директор Асоціації «Єврорегіон КарпатиУкраїна» Галина Литвин підбила підсумки першого конкурсу проектів та розповіла про перспективи участі самоврядних органів Львівської області у другому конкурсі малих проектів у тематичній цілі «Спадщина» Програми транскордонного співробітництва «ПольщаБілорусьУкраїна» 20142020 рр. Його мета – промоція місцевої культури та історії, охорона культурної спадщини. Ці проекти мають бути спрямовані на зміцнення контактів та меж у сфері культури та туризму в Україні, Польщі та Білорусі, створення іміджу прикордонних регіонів у сфері культурної та природної спадщини. Конкурс стартуватиме 1 серпня 2018 р., тож громади Львівщини мають знайти партнера з Польщі або Білорусі, щоб взяти участь у ньому.

Голова обласної ради Олександр Ганущин зазначив, що говоримо про ті успіхи, яких уже вдалося досягти, а також про потенційні можливості для громад області. Оскільки Львівщина є прикордонним регіоном, відтак одним з найважливіших напрямків роботи є саме транскордонне співробітництво. Разом з партнерами, зокрема, з Польщі, завдяки залученим коштам Європейського Союзу маємо можливість реалізовувати важливі інфраструктурні, історикокультурні, туристичні, освітні проекти. Він закликав представників громад долучатися до процесу підготовки цікавих проектів, які зможуть претендувати на перемогу та фінансовий ресурс.

Директор департаменту економічної політики ЛОДА Роман Филипів підсумував участь Львівської області у конкурсі проектів в рамках Програми секторальної підтримки регіонального розвитку. Галина Литвин презентувала проектипереможці Асоціації «Єврорегіон Карпати – Україна», зокрема «Карпатська мережа регіонального розвитку» та «Схід і Захід разом: будуємо довіру з шкільної парти». Вона також поінформувала, що 23 березня стартують конкурси, які оголосила Асоціація «Єврорегіон КарпатиУкраїна»: освітніх, культурних обмінів і обмінів між засобами масової інформації Львівської та Луганської областей; а також ініціатив місцевих карпатських громад, акцентувала увагу на пріоритетах та типах проектів.

Детальніше про конкурси розповіли: директор департаменту освіти і науки Львівської ОДА Любомира Мандзій, директор департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА Мирослава Туркало, т. в. о. директора департаменту внутрішньої та інформаційної політики Львівської ОДА Ольга Березюк, т. в. о. директора департаменту міжнародної технічної допомоги та міжнародного співробітництва Львівської ОДА Тарас Олійничок.

Виконавчий директор Асоціації «Єврорегіон КарпатиУкраїна» Галина Литвин ознайомила присутніх з умовами конкурсів, механізмом фінансування, необхідним переліком документів для участі в них, наголосила, що проектні заявки з трьох вищеназваних конкурсів потрібно подати до 15 травня, а четвертого – до 1 травня ц. р. Реалізація проектівпереможців конкурсу – червеньлистопад. Проектні пропозиції можна надсилати на скриньку eku@ukr.net з поміткою «Конкурс освітніх обмінів», «Конкурс культурних обмінів» або «Конкурс медіа обмінів».

Підсумував роботу «Нові конкурсні та проектні можливості для громад Львівщини від Асоціації «Єврорегіон Карпати – Україна» голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин. На його думку, конкурси сприятимуть співпраці Львівщини зі сходом. Проекти, які отримають перемогу, реалізовуватимуть спільно з Луганською військовоцивільною адміністрацією.

Любов ПУЗИЧ.
Фото автора.

В інформаційній сесії взяв участь голова Сокальської районної ради Микола ПАСЬКО. «Голос з-над Бугу» попросив його поділитися враженнями щодо нових конкурсів та проектних можливостей для громад Львівщини від Асоціації «Єврорегіон КарпатиУкраїна». Ось що очільник районної ради сказав:

– На попередніх нарадах уже розповідали про оголошення конкурсів, які сприятимуть соціальноекономічному розвитку громад та територій у різних галузях. Як бачимо, вони вже офіційно стартували. І учасники почули детальні вимоги, пріоритети та умови фінансування. Усі чотири проекти (конкурси освітніх, культурних обмінів між закладами Львівської та Луганської областей, конкурс обмінів між засобами масової інформації сходу та заходу, а також конкурс ініціатив місцевих карпатських громад) цікаві та відкривають нові можливості та перспективи для територіальних громад.

Крім того, об’єднують жителів східних та західних регіонів, здружують їх. Адже пора переходити до конкретних дій. Громадам на місцях потрібно проявити ініціативу, продумувати і писати цікаві проекти, які відображатимуть співпрацю між двома областями. Спільна робота спонукає мислити неординарно, бути активними. А, головне, допоможе вирішити наболілі проблеми громад та робитиме все для того, щоб соціальні заклади в населених пунктах були більш сучасними.

Приємно, що під час наради Сокальський район називали одним з кращих. Адже три міжнародних великих проекти району стали переможцями конкурсів Програми транскордонного співробітництва «ПольщаУкраїнаБілорусь». У цьому заслуга команди Сокальської районної ради, яка вклала багато зусиль для їх написання. Нам вдалося залучити на розвиток території майже мільйон євро. Тому на нас лежить велика відповідальність, адже маємо успішно реалізувати ці проекти. Сподіваємось, що все вийде. Дякую Львівській обласній раді, зокрема, її голові Олександрові Ганущину за підтримку та допомогу.