Головна Культура «ХОРИ АНГЕЛЬСЬКІ СПІВАЮТЬ» В СОКАЛІ

«ХОРИ АНГЕЛЬСЬКІ СПІВАЮТЬ» В СОКАЛІ

Стало доброю традицією для Сокальсько-Жовківської єпархії УГКЦ проводити різдвяний фестиваль дитячих та молодіжних колективів «Хори ангельські співають». Цьогоріч учасників ювілейного, п’ятого, фестивалю, який був присвячений блаженному Климентію Шептицькому та блаженному Омеляну Ковчу, радо приймав катедральний храм святих апостолів Петра і Павла м. Сокаль. Сюди з’їхалися дитячі та молодіжні хорові колективи з Червонограда, Лопатина, Великих Мостів, Жовкви, Соснівки, Добросина, Підкаменя, Кам’янкиБузької, Хмільне, Корчмина, які представляли 16 деканатів єпархії та 21 парафію, а це понад 300 учасників.

Фестиваль розпочався спільною молитвою перед чудотворним образом Пресвятої Богородиці Сокальської «Потішення» за дітей, за церковні хори та мир в Україні.

Організатори цього заходу – голова катехитичної комісії Сокальсько-Жовківської єпархії отець Михайло Микита та співробітник храму, директор катихетичної школи ім. о. Кирила Селецького при соборі святих апостолів Петра і Павла м. Сокаль Ярослав Валюх зазначили, що сьогодні цей храм, як матір, обіймає усіх хористів, які приїхали до Сокаля, щоби прославляти Бога в колядці, попросити в Матері Божої та Господа Бога миру для України, щоб діти мали щасливе дитинство, а молодь – можливість розвивати свій талант. Хай багатоголосся молодіжнодитячої коляди злине до неба, а Бог, почувши її, зішле людям благовоління.

Опісля учасники фестивалю сфотографувалися на пам’ять перед собором та святкової ходою з хрестом та різдвяними зірками рушили до Сокальського районного народного дому.

Фестиваль «Хори ангели співають» відкрили члени молодіжної організації «Українська молодь – Христові», які радо вітали учасників дитячомолодіжних хорів. Концертне дійство розпочав молодіжний театр храму Різдва Пресвятої Богородиці с. Маркопіль (керівник о. Василь Гершон), який виконав сценку «Дари Артабана». Юних акторів оплесками підтримали глядачі. А далі один за одним на сцені співали хорові колективи парафій: молодіжний хор церкви Успення Пресвятої Богородиці с. Лопатин (керівник Надія Ждан), фольклорний ансамбль «Забавлянка» Сокальської дитячої школи мистецтв ім. о. Віктора Матюка (Тетяна Гнатюк), молодіжний хор храму святих апостолів Петра і Павла м. Соснівка (Галина Денисюк), молодіжний хор «Алатея» храму святого Юрія м. Червоноград (Олена Кондратьєва), ансамбль «Бельканто» храму св. архистратига Михаїла м. Сокаль (Олександра Капелусь), дитячий хор храму св. Йосафата•м. Червоноград (Наталія Іванюк), дитячий хор «Тавор» храму Воздвиження Чесного Хреста с. Добросин (Ольга Гуркало), дитячий хор «Передзвін» храму Успення Пресвятої Богородиці» м. Підкамінь (Галина Клок), дитячий хор «Ангелятко» храму Пресвятої Богородиці Владичиці України м. Червоноград (Світлана Голосна), ансамбль хлопців «Юний повстанець» храму Благовіщення Пресвятої Богородиці м. Великі Мости (Петро Носаль), дитячий хор храму св. Миколая м. Хмільно (Надія Данкевич), дитячий хор катедрального храму святих апостолів Петра і Павла м. Сокаль (Любов Новосад), дитячий хор храму св. Юрія м. Магерів (Віра Шостак), дитячий хор храму Різдва Пресвятої Богородиці с. Боброїди (Ліліана Зінчук), молодіжний хор «Ангельський спів» храму Серця Христового м. Жовква (Руслана ХоминКлепач), дитячий хор храму Успення Пресвятої Богородиці с. Корчин (Галина Шульган), музичний театр «Корольові парасольки» Соснівського БДЮТ (Оксана Федонюк), дитячий ансамбль бандуристів дитячої музичної школи Кам’янкаБузької міської ради (Марія Волоскова), ансамблі бандуристів Червоноградської дитячої школи мистецтв та смт. Гірник (Оксана Андрейчук і Оксана Малєрик). Усі колективи за участь у фестивалі були нагородженні відзнакою Жовківсько-Сокальської Єпархії УГКЦ.

У Народному домі панувала святкова атмосфера. Діти щирим співом прославляли Бога, колядували, щедрували, розказували про народження Сина Божого. Вони, наче повернули присутніх у величне свято – у Різдво. Діти просили у Дитятка Ісуса миру, єдності і розквіту для України, для народу – любові та єдності, а для всіх родин – здоров’я та радості. Колективи продемонстрували свої чудові голоси, розмаїття вишиванок та костюмів.

Після виступів хорів о. Ярослав Валюх зазначив, що кожна колядка, яка нині тут прозвучала, не була просто музичним твором. Це була щира проповідь, яка говорила до наших сердець про близькість Бога до нас. Нині кожен тут присутній, відчув любов Бога до нас, що він приймає і любить нас, і є з кожним з нас, та подякував усім учасникам фестивалю: хористам церковних хорів, представникам музичних шкіл, їхнім художнім керівникам за участь в п’ятому ювілейному фестивалі та усім, хто причинився до його проведення, а також голові катихетичної комісії Сокальсько-Жовківської єпархії УГКЦ отцю Михайлові Микиті, без якого, напевно, й не було б цього фестивалю. Як добрий пастир він знає кожен хоровий колектив, дбає, сприяє, заохочує щоб при храмах були хорові колективи, які єднали б дитячі серця в молитві, в прославі Бога та вручив йому ікону «Доброго пастиря».

Наприкінці заходу організатор фестивалю о. Михайло Микита, подякував від імені єпископів – владики Михаїла і владики Петра, які благословили V фестиваль «Хори ангельські співають», і дали благословення, щоб ми одне одного потішили, збагатили, і разом продовжували свій земний шлях, в якому поєднано і творчість, і молитву, і родинне життя, і навчання в школі, школімистецтв чи музичній школі, розвиваємо свої таланти, працюємо для дітей, вчителі, викладачі, батьки. Разом, як християнська спільнота, будуємо наше життя не тільки майбутнє, а навіть сьогоднішнє.

Священик наголосив, що мета фестивалю – підтримати дитячо-молодіжні хорові колективи в парафіях, зокрема, регентів, які невтомно трудяться для того, щоби церковні хори розвивалися, підтримують цей дух віри в серцях і душах дітей, молоді, заохотити юнаків та дівчат до участі в церковних хорах, щоб ті розуміли, що, співаючи на славу Божу, вони зростають духовно, моляться і приносять більше добра в наше життя і родини, в наше суспільство. Він впевнений, що фестиваль розвиватиметься й надалі, бо поєднує духовне: молитву, віру в Бога та талант, виховує підростаюче покоління в любові до Бога, допомагає розкриватися талановитим дітям, а також висловив вдячність батькам, які долучають своїх дітей до співу в церквах на прославу Всевишнього. Адже діти співають, наче ангели. Ось чому цей фестиваль і має таку назву.

Опісля отець Михайло вручив грамоти від єпархії за допомогу в організації фестивалю директору катехитичної школи•ім. Кирила Селецького при соборі святих апостолів Петра і Павла м. Сокаль отцю Ярославу Валюху, директору Сокальського районного народного дому Ользі Мамуладзе, молодіжній організації «Українська Молодь – Христові» при катедральному соборі святих апостолів Петра і Павла м. Сокаль.
Свято закінчилося гімном фестивалю – колядою «Господь Бог Предвічний», яку разом з учасникам фестивалю виконали усі присутні у залі.

Після фестивалю для усіх його учасників, стараннями членів організації «Українська Молодь – Христові» та благодійників,•в парафіяльному домі храму св. апостолів Петра і Павла відбулося солодке частування.

Любов ПУЗИЧ.
Фото автора і•Мирослава Сорочука.