Головна Культура КРУТИ – СИМВОЛ ГЕРОЇЗМУ

КРУТИ – СИМВОЛ ГЕРОЇЗМУ

Сто років відділяють нас від трагічних подій 29 січня 1918 р. В цей день ми вшановуємо пам’ять молодих героїв, що полягли біля залізничної станції Крути, захищаючи Українську Народну Республіку від більшовицьких загонів, які рвались до Києва.

Не зважаючи на те, що минуло багато часу, подвиг київських юнаків живе в душах українського народу, ятрить його серця і є прикладом для сучасних воїнів в боротьбі за суверенність і незалежність України.

Завідувач відділом обслуговування Сокальської центральної районної бібліотеки Світлана Халупник перегорнула перед слухачами трагічні сторінки української історії. Розповіла про подвиг юних крутянців, який надихнув сучасну молодь вийти на Майдан Незалежності в листопаді 2013 р. з бажанням жити у вільній, справедливій державі, і за це були розстріляні беркутівцями. Згадали й тих, хто протоптаною стопами крутян дорогою, вирушив добровольцями на схід нашої країни і ведуть мужньо і самовіддано бої з терористами і російським агресором, не допускаючи, щоб війна прийшла в наші домівки. Згадали всіх, хто є гідними послідовниками тих світлих ідеалів, за які крутянці віддали свої життя.

Мультимедійний сеанс «Крути – символ героїзму», підготовлений автором цих рядків, продемонстрував короткометражні відеоролики, присвячені бою під Крутами, подіям на Майдані Незалежності, а також воїнам•АТО.

Поетичний блок заходу наповнили учні Сокальського НВК «ЗШ I ст. – гімназія» ім. Олега Романіва Олександр Бойко, Софія Ворожбит, Оксана Бельзецька, Вікторія Милик, які з натхненням і хвилюванням читали вірші.

Музичний супровід підготовлений професіоналами Сокальського районного народного дому – обрамив історикопатріотичний вечір спомин. У виконанні провідного методиста Сокальського народного дому Ольги Шевчук та учасниць художньої самодіяльності Вероніки Левицької та Софії Черняк прозвучали патріотичні пісні «Ми всі діти твої, Україно», «Ми за мир», «Співаймо разом».

Ольга РІЖОК,•провідний бібліограф Сокальської ЦРБ.