Головна Культура «МАМИНІ ЗІРОНЬКИ» ЄДНАЮТЬ ЮНІ ТАЛАНТИ УКРАЇНИ

«МАМИНІ ЗІРОНЬКИ» ЄДНАЮТЬ ЮНІ ТАЛАНТИ УКРАЇНИ

Як ми уже повідомляли, у Сокалі відбувся 24 фестиваль дитячо-юнацького виконавського мистецтва «Мамині зіроньки», який уже два десятиліття є візитною карткою нашого старовинного міста. Він – посвята усім матерям, адже саме для них і про них в цей день співають конкурсанти. І цьогоріч зорепад дитячих талантів осяяв Сокаль. Приємно, що з кожним роком фестиваль набуває все більшого розмаху та популярності, і давно вийшов за межі регіонального і став міжнародним: торік у ньому брала участь вокалістка з Китайської Народної Республіки, а цьогоріч боролися за перемогу в ньому 40 конкурсантів віком від 8 до 17 років, які з’їхалися з різних регіонів України, зокрема, з Волинської, Тернопільської та Львівської областей.

Останню представляли талановиті виконавці з м. Червоноград, Жовківського, Кам’янкаБузького, Радехівського, Городоцького районів. Сокальщину представляли вокалісти з Тартакова, Поториці, Княжого, Волиці, Шарпанців, Ванова, Белза, Сокаля, Червонограда. Вперше у фестивалі взяли участь діти з м. Попасна та смт. Вовчоярівка Луганської області та з м. Красноярська (Росія). Виконавці змагалися у трьох вікових категоріях – молодшій, середній, старшій, виконували по два твори українською мовою, один з яких обов’язково присвячений Матері Божій, мамі, матеріУкраїні.
Напруженим був перший день конкурсу. Журі, а це – оперна співачка, лауреат міжнародних конкурсів та фестивалів, викладач вокальної кафедри Національної музичної академії ім. Миколи Лисенка, доктор філософії, кандидат мистецтвознавства Іванна Комаревич (голова); заступник генерального директора з концертногастрольної діяльності Львівської обласної філармонії, керівник академічного інструментального ансамблю «Високий Замок» Андрій Яцків; співак, композитор, продюсер, фронтмен гурту «GONTA» Кость Фастівець; заслужений діяч мистецтв України, член Національної ліги українських композиторів, керівник театрустудії дитячої естрадної пісні «ТрояндаС» Олександр Синютін; керівник гурту «Галіція Фольк Бенд», заступник директора Львівського музичного коледжу ім. С. Людкевича Володимир Іванець, оцінювало творчі здібності та професійний рівень учасників.

До слова, усі конкурсанти гідно виступили. Іванна Комаревич зазначила, що вкотре фестиваль запалив юні таланти на творчому небосхилі Сокальщини, зокрема, високий рівень вокальної майстерності цьогоріч продемонструвала старша група учасників, адже дехто з них не вперше бере участь у фестивалі. На жаль, не всі викладачі добре вичитали умови конкурсу, де було прописано, що одна з пісень має бути під фонограму, а інша – акапельно або під інструментальний супровід.

За доброю традицією, учасників фестивалю та присутніх жінок у залі привітали з Днем Матері та поблагословили декан Сокальського деканату Петро Звір та настоятель Червоноградського монастиря чину святого Василія Великого отець Ігнатій Москалюк. Чимало теплих та щирих слів матерям і маминим зіронькам сказали й очільники місцевої влади – голова РДА Роман Токай, голова районної ради Микола Пасько та депутат обласної ради Сергій Касян. Вони висловили подяку організаторам та учасникам за пропагування української пісні та утвердження традиції святкування Дня матері. Зокрема, М. Пасько наголосив, що «Мамині зіроньки» радують усіх чудовими обдарованими дітьми, які щиро співають пісні про маму – людину, яка є для кожного з нас найріднішою. Приємно, що цього року у фестивалі беруть участь діти з Попаснянського району Луганської області. Він подякував голові військовоцивільної адміністрації Попаснянського району Віктору Шакуну за співпрацю, а начальнику відділу культури Сокальської РДА Мирославі Михайлюк за організацію фестивалю.
Голова РДА Роман Токай під гучні оплески залу вручив начальнику відділу культури Попаснянського району Ользі Калюжній подяку Сокальської РДА за співпрацю у галузі культури між Попаснянським та Сокальським районами. О. Калюжна подякувала начальнику відділу з питань культури, охорони культурної спадщини, туризму та релігій РДА Мирославі Михайлюк за запрошення взяти участь у цьому фестивалі, сокальській громаді – за гостинність й відкриті серця. Їй дуже сподобався фестиваль «Мамині зіроньки», який є символічним, бо об’єднує обдарованих дітей різних регіонів України і дає їм шанс розвивати свій талант далі. Тому хочуть перейняти досвід відзначення Дня Матері, яке так урочисто проходить на Сокальщині.

Голова оргкомітету, начальник відділу з питань культури, охорони культурної спадщини, туризму та релігії РДА Мирослава Михайлюк подякувала журі за нелегку роботу, керівникам та батькам, що навчають та допомагають обдарованим дітям, шліфують їхній талант. Це дуже велика праця. Проте фестиваль не був таким яскравим, якби не підтримка доброчинців Сокальщини, щедрість їхніх душ, розуміння та небайдужість до дитячої творчості та злагоджена робота організаторів, зокрема, відділу з питань культури, охорони культурної спадщини, туризму та релігії РДА (Мирослава Михайлюк, Уляна Осміловська, Ганна Царинська, Володимир Піхоцький), кураторів, які доклали багато зусиль, щоб він відбувся.

А далі настала довгождана мить, яку з щемом у серці так чекали за кулісами виконавці. Інтрига щодо переможців зберігалася до останнього. Тож кожен з учасників жив надією, що отримає найвищу нагороду – гранпрі. Кожен з них був би гордим стати його лауреатом. Ведуча Марта Михайлюк для оголошення переможців фестивалю та вручення нагород попросила на сцену журі. Допомагали їм голова РДА Роман Токай, голова районної ради Микола Пасько, депутат обласної ради Сергій Касян, заступник голови РДА Микола Поліщук, меценати – Януш Шостак, Марія Муха, Галина Барвінко, Олег Грицишин.

Приємно, що серед дипломантів конкурсу є багато сокальчан. Це – Ольга Плахтина й Василина Кісілевич (Белз), Вікторія Федаш і Софія Черняк (Сокаль), Марта Копчак (Поториця), Юлія Вепрів (Княже) та інші.

Лауреатами третьої премії стали: Леся Возняк (с. Волиця, Сокальський рн), Анна Миронюк (м. Луцьк), Вероніка Петрусь (с. Волиця Жовківського рну), Вікторія Дмитренко (м. Кам’янкаБузька), Марія Чучвара (с. Зіболки Жовківського рну), Віра Рудик (с. Тартаків). Лауреати другої премії – Артур Галас (м. РаваРуська), Вероніка Левицька (м. Сокаль), Назар Стасевич (м. Червоноград), Любов Островська (с. Мшана, Городоцький рн.) Володарі першої премії – Дарина Лавренюк (смт. Торчин, Волинська обл.), Павло Свирид (м. Вишнівець, Тернопільська обл.), Юлія Черчик (смт. Маневичі, Волинська обл.), Олег Мусій (с. Боянець, Жовківський рн), Діана Горбяк (м. Жовква). Гранпрі фестивалю була нагороджена Дарія Курташ з м. Красноярськ (Росія). Приз глядацьких симпатій отримали Ліля Мазурак (с. Магерів, Жовківський рн) та Данило Пригода (м. Попасна, Луганська обл.). Всі лауреати нагороджені дипломами фестивалю і призами.

Справжньою перлинкою конкурсу стала обдарована сімнадцятилітня Дарія Курташ з Красноярська. Співом займається з дитинства. Навчається у Львові в музичному училищі й має українське коріння – її дідусь з України – з міста Ізяслава, який привив їй любов до української мови та пісні. На жаль, його вже немає у живих. Дарина добре розмовляє українською. Це її другий фестиваль, де успішно виступає. Першим був конкурс: «Від Луганська до Карпат», де вона вдало дебютувала. Каже, що ця нагорода – це велика відповідальність, бо потрібно довести, що ти дійсно вартий її.
Виступи конкурсантів перепліталися з виступами та привітаннями членів журі. Зокрема, заступник директора Львівського музичного коледжу ім. С. Людкевича Володимир Іванець сказав, що цей прекрасний пісенний конкурс дарує нові таланти, відкриває нові зіроньки. На таких фестивалях народжуються ті, хто потім заспіває у «Голосі країни» чи інших конкурсах». Заслужений діяч мистецтв України, член Національної ліги українських композиторів, керівник театрустудії дитячої естрадної пісні «ТрояндаС» Олександр Синютін: «Мені доводилося неодноразово бувати за кордоном в європейських країнах на різних мистецьких заходах. Ніколи не чув, щоб там діти так співали, як в Україні. Ви – найкращі»… Пан Олександр запросив конкурсантів взяти участь у фестивалі «Волинський зорепад», який відбудеться 1415 липня, котрий започатковується у смт. Маневичі Волинської області та підкреслив, що такі фестивалі та обдаровані діти об’єднують молодь, нашу могутню талановиту і багату Україну». «Це прекрасно, що у Сокалі є такий гарний фестиваль, який вже має свої традиції, історію. Він об’єднує друзів, дає дітям можливість спробувати свої можливості… Головне, не зупинятися, бути впертими і йти до своєї мети. Адже перемагає той, хто йде, для вас відкриються найкращі світові сцени», – сказав композитор і співак Кость Фастівець. А далі на сокальській сцені відбувся дебют його пісні «Оленка».

Поділився враженням й меценат фестивалю поляк Януш Шостак, який є шанувальником української пісні. І уже третій рік меценат «Маминих зіроньок». Лише цього року йому пощастило бути присутнім на галаконцерті. Він у захопленні від того, як гарно співають діти. Вважає, що підтримка фестивалю – це його вклад у розвиток добросусідських дружніх українськопольських взаємин. Пан Януш висловив сподівання, що наступного року на ювілейному двадцять п’ятому конкурсі він побачить й конкурсантів з Польщі, де є велика українська діаспора.
Мистецтво не має кордонів… А наша українська пісня, така мелодійна та ніжна, заполонить душу кожного. Приємно, що «Мамині зіроньки» з року в рік, наче криниця, наповнюються талановитими дітьми, якими така багата українська земля.

Любов ПУЗИЧ.

Фото автора.