Головна Культура МІЖХРИСТИЯНСЬКИЙ ДІАЛОГ ВЕДЕ ДО ЄДНАННЯ ХРИСТИЯН

МІЖХРИСТИЯНСЬКИЙ ДІАЛОГ ВЕДЕ ДО ЄДНАННЯ ХРИСТИЯН

Перед Вселенською Патріархією нині стоять зобов’язання і відповідальність повернути народи України та Македонії до істини і канонічних правд Церкви. Про це заявив Патріарх Варфоломій (на світлині з Президентом України Петром Порошенком) у день своїх іменин, 11 червня, під час Літургії у Патріаршому храмі св. Георгія на Фанарі. Зокрема, він сказав, що «Існування розколу не є аргументом, щоб позбавляти увесь народ зв’язків з церковною правдою та канонічністю, заперечуючи нашу відповідальність перед Богом, історією, а навпаки, радше стимулом для пошуку спасительних та об’єднуючих рішень». Вселенський Патріарх зазначає, що «коли ЦеркваМати шукає шляхи спасіння наших братів з України та Македонії, вона сповнює свій апостольський обов’язок. Наш обов’язок та відповідальність є привести ці народи назад до церковної правди і канонічного порядку. Тому те, що посідає Вселенський Патріархат, він посідає для добра цілого світу і пропонує всім народам без винятку. У цьому контексті існує й міжхристиянський діалог, який діє у любові і правді».

Такий міжрелігійний діалог – є угодним Богові, бо веде до спільного добра і миру, веде до єднання християн в Україні. Першим таким кроком є зустрічі, співпраця та відзначення релігій пам’ятних дат на загальнодержавному рівні.

8 лютого Верховна Рада України прийняла Постанову №7274 «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2018 році», якою визначено перелік найважливіших подій у суспільнополітичному житті України та ювілеїв видатних осіб, які у 2018ому повинні відзначатися на загальнодержавному рівні, створюються належні правові підстави для організаційної підготовки до їх відзначення.

Серед пам’ятних дат та ювілеїв відзначатимуться на державному рівні 1030 років з часу хрещення Київської Русі (988) та 1000 років з дня першого богослужіння у Софійському соборі в місті Києві (24 травня 2018 р.). У пояснювальній записці щодо обґрунтування необхідності прийняття цієї Постанови сказано: «Відзначення на загальнодержавному рівні річниць важливих подій в суспільнополітичному житті України та ювілеїв видатних осіб є важливою складовою державної політики національної пам’яті, що сприяє консолідації суспільства та розвитку історичної свідомості українського народу, збереження національної пам’яті».

Протоієрей о. Володимир ЖАРСЬКИЙ, настоятель храму Вознесіння Господнього м. Сокаль.