Головна Культура НЕЗЛАМНИЙ ДУХ ЄВГЕНА КОНОВАЛЬЦЯ живе в серцях українців

НЕЗЛАМНИЙ ДУХ ЄВГЕНА КОНОВАЛЬЦЯ живе в серцях українців

14 червня, у День 127ої річниці від дня народження творця найбоєздатнішого формування УНР – корпусу Січових стрільців, засновник Організації українських націоналістів, борця за незалежність України Євгена Коновальця, у с. Зашків Жовківського району, відбулося урочисте віче «Я дух одвічної стихії, що зберіг тебе…». У церкві Архістратига Михаїла відправили Службу Божу, а на могилах батьків Євгена Коновальця відбувся чин панахиди.

Опісля, біля пам’ятника Є. Коновальцю, ведучий Богдан Бовшик захід розпочав словами із Декалогу Українських Націоналістів: «Я дух одвічної стихії, що зберіг Тебе від татарської потопи й поставив на грані двох світів творити нове життя!».
Присутні поклали квіти до пам’ятника Євгену Коновальцю, виконали Державний Гімн України.

Молитовними словами за Україну та всіх Героїв, що народилися у нашій державі, розпочав віче о. Володимир. Опісля з палкими словами звернулися заступник голови обласної державної адміністрації Ростислав Замлинський, заступник голови обласної ради Володимир Гірняк. Сповненими словами патріотизму та надії на швидку перемогу над російським ворогом на Сході України виступили заступник командира добровольчого батальйону ОУН Василь Спанчак, сільський голова Оксана Чекайло.

«Євген Коновалець для кожного з нас є дороговказом. Він боровся за українську мову та будував українську державу. На власному прикладі показував як має жити, служити та думати справжній українець. Сьогодні ми українці створили сильне військо, яке входить в тридцятку найсильніших армій світу. Ми зупинили російську навалу і відстоюємо нашу державу. Ми об’єднали навколо себе весь цивілізований світ. Важливо також захищати свою мову. Цей рік Президент України Петро Порошенко оголосив Роком української мови і це говорить про те, що ми сильна, незламна нація, яка здатна збудувати квітучу незалежну державу», – зазначив перший заступник голови Львівської ОДА Ростислав Замлинський.

«Ми святкуємо 127му річницю від дня народження нашого Провідника Євгена Коновальця. Ми щаслива нація, бо маємо величних Героїв. Пам’ять про них має жити вічно. Євген Коновалець – це людина, яка створювала українську армію під час Першої світової війни, була лідером українських націоналістів, його боялись наші вороги і знищили у 1938 році. Дякую усій громаді, яка шанує місце пам’яті про цю видатну постать», – сказав заступник голови обласної ради Володимир Гірняк.
В заході також взяли участь громадські активісти Львівщини, в тому числі й депутати Сокальської районної ради, жителі і молодь, учасники бойових дій.

Ведуча Оксана Войтович зачитала вірші поетеси Галини Фесюк, місцевих авторів, що величають імена Героїв, тих, хто незримо із почуттям високого патріотизму та гідності йшов і йде на захист рідної України, її батьків, землі та державотворців.
Ансамбль дівчат Народного дому с. Зашків виконав патріотичні пісні, а на завершення віче присутні – «Боже великий, єдиний, нам Україну храни!».

Не оминають патріотичних заходів й жінки «Батьківщини» на чолі з Анною Гулій, які об’єдналися у волонтерський «Батальйон жінок відважних», дислокується в м. Дубляни, і всіляко допомагають нашим воякам – захисникам східних кордонів України, залучають до цієї справи й інших. Вони, до речі, вдячні сокальській громаді та депутатському корпусу за підтримку захисників Вітчизни. Заступник голови жовківської «Батьківщини» Ярослав Шостак розповів сокальчанам про життя і діяльність полковника Євгена Коновальця.

Як сказав депутат Сокальської районної ради Олег Кожушко, «ми завжди повинні пам’ятати настанову Провідника: «Україна мусить бути єдиною, соборною, самостійною державою, яка заперечує будьякі прояви сепаратизму; всіма силами нам треба мурувати єдність наддніпрянців та галичан; негайно творити регулярну Українську Національну Армію!».

У наступні дні проходив молодіжний фестиваль «Зашків2017».

Василь СОРОЧУК.
Фото автора.