Головна Культура ПИСАНКА – СИМВОЛ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ

ПИСАНКА – СИМВОЛ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ

Таку назву має виставка, яка експонується в музеї «Сокальщина», відкрита напередодні Великодніх свят.

Директор Василь Волошин розповів, що колектив музею спільно з Сокальським будинком дитячої та юнацької творчості, станцією юних техніків, школою мистецтв ім. Віктора Матюка, а також Сокальськими гімназією, ЗШ №2 і №3 представили експонати, присвячені українським традиціям, а саме – писанці.

На виставці є багато писанок, відтворених у майстрів Сокальщини, котрі передали нам розмаїття старовинних українських візерунків.

Методист Сокальського будинку дитячоюнацької творчості Оксана Сумбаєва наголосила на історії писанок, мистецтві розписування, зауважила, що кожен символ, кожен колір щось символізують, тому дуже важливо звертати на це увагу (наприклад, на цвинтар потрібно нести писанки пофарбовані лише у чорний з білими розписами).

Одна із майстринь – Леся Ковальчук зі Спасова – розповіла, що писанкарством займається більш як двадцять років, зупинилась більше на техніці написання писанок. Пані Леся – завідувач Спасівського дитячого садка, в якому створено музей писанки. Писанкарству почали навчати і дошкільнят.
Під час відкриття виставки вихованці БЮТ читали вірші про писанки та водили хороводи.

Виставку можна оглянути щовівторка, середи та п’ятниці з 11.00 до 17.00 год. до Зелених свят.
* * *

У вишиванках хлопчики та дівчатка прийшли й у БФ «Карітас»Сокаль аби навчитись мистецтву писанкарства. А допомагали їм у цьому відомі сокальські майстрині п. Ірина Мандрик та п. Ольга Ровецька.

Про історію виникнення такої традиції та чому саме яйця розфарбовують, з дітками пороздумував настоятель храму св. ап. Петра і Павла о. Ярослав Кащук.

До речі, дорослі також поруч зі своїми дітками намагалися оволодіти писачком (хто, звичайно, ще не вмів). Після важкої праці на учасників дійства чекав солодкий стіл.

Юлія СОРОЧУК.
Фото автора.