Головна Культура ШЕВЧЕНКОВЕ СЛОВО НАД СВІТОМ ЛУНАЄ

ШЕВЧЕНКОВЕ СЛОВО НАД СВІТОМ ЛУНАЄ

Jpeg

Є імена, що увібрали в себе живу душу народу, стали часткою його життя. Таким ім’ям для нас стало ім’я Тараса Григоровича Шевченка. В ньому бачимо нашого сучасника і соратника: він дорогий, близький нам своїм немеркнучим словом, бо слово це звеличує красу боротьби і перемоги, виховує найкращі людські почуття.

У Народному домі с. Шарпанці відбулись урочистості з нагоди 203ої річчя від Дня народження Т. Шевченка «Шевченкове слово над світом лунає». У концертній програмі, прозвучали твори великого Кобзаря, а також вірші та пісні, в яких оспівується геній українського народу. В нім взяли участь як молоді аматори, так і старші. Жіночий ансамбль (Марія Джугало, Ольга Мочульська, Марія Дацюк, Марія Савчук, Любов Козакевич, Марія Брах, Ганна Джугало, Марія Климчук, Марія Джугало, Любов Денисюк, Марія Сюрюнова, Любов Веремій, Богдана Климчук, Любов Джугало, Мар’яна Доскоч, Оксана Черечін, керівник – Галина Брах) виконав пісні «Шевченкова мати», «Спи Тарасе», «Заповіт», «Реве та стогне Дніпр широкий», «Світе тихий, краю милий», «Садок вишневий коло хати» та інші.

Зворушила до сліз глядачів інсценізація з поеми «Тополя» у виконанні Ганни Джугало, Любові Веремій, Андріани Джугало, Любові Денисюк, Марії Брах.

Із радістю та захопленням сприймали глядачі уривок з п’єси «Назар Стодоля», яку виконали М. Доскоч, Т. Яроцька, Р. Черечін, Т. Сантар, О. Семенюк, Р. Савчук, В. Черечін), де вдало поєднали класику з подіями реального часу та підкресленні проблеми сьогодення.

У творчості Шевченка Україна – це волелюбний народ, героїчна визвольна боротьба. Під портретами Кобзаря стояли люди на Майдані, читали його поеми. Пророчі слова поета стали провідною ідеєю за свободу України, за демократичні права нашого народу в теперішній час. Так, як народ пишається великим поетом, то Тарас Шевченко може пишатись Героями, які віддали своє життя та віддано стоять на захисті України, оберігають всіх нас. Цих героїв жіночий ансамбль згадав у піснях «Прощайте ви ріднії села», «Виїжджали хлопці», «Помоліться батьки за своїх діточок», «Боже, вислухай благання».

Глядачам сподобалась виконання пісень та гра акторів, їх костюми та декорація. В нагороду виконавці отримали гарячі оплески вдячних спостерігачів дійства і віршів.

На закічення концерту пролунали слова: «Клянемось Тобі, Кобзарю, слово для нащадків наших зберегти. Так любить Україну світанкову, як любив безмірно її Ти…» Слава Тарасові Шевченку! Слава Україні!

Оксана ЧЕРЕЧІН, завідуюча Народним домом с. Шарпанці.
Фото Соломії ЧЕРЕЧІН.