Головна Культура СКРОМНИЙ ПАСТИР, ЩО РОБИВ ВЕЛИКІ СПРАВИ

СКРОМНИЙ ПАСТИР, ЩО РОБИВ ВЕЛИКІ СПРАВИ

Як уже повідомляв «Голос з-над Бугу», 20 листопада в церкві Христового Воскресіння УГКЦ с. Жужеляни відбулася презентація книги отця Кирила Селецького «Вибрані твори». Захід розпочався із Архієрейської Служби Божої, яку відслужив Владика Петро Лоза за участю священиків Белзького деканату Сокальсько-Жовківської єпархії.
У промові до присутніх парафіян Владика згадав, що 20 листопада – це день пам’яті блаженної Йосафати Гордашевської, яка стала першою черницею Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії, засновником якого був отець Кирило Селецький. Саме тому презентація книги священика, який залишив по собі згадку правдивосвятої людини, відбувається саме цього дня.

Після Архієрейської Служби Божої, до слова запросили сестру Маркіяну Згромадження Сестер святого Йосифа. Монахиня коротко розповіла біографію Кирила Селецького, підкресливши, що в історії УГКЦ він так і залишився скромним пастирем, що робив великі справи. Характерним для отця Кирила було те, що він цілковито віддавався людям з любові до Бога. І як свідчать спогади тодішньої громади села Жужель, отець Кирило Селецький здобув загальну любов та повагу в своїх парафіян.
Сестра Маркіяна також розповіла, що Згромадження сестер святого Йосифа зібрало частину творів священика і видало перший том книги «Кирило Селецький «Вибрані твори».

«Це перше ювілейне і найповніше на сьогодні зібрання творів отця Кирила Селецького. У цьому томі видання зібрано різноманітні праці (художні твори різних жанрів, теологічнопросвітницькі виклади, пізнавальнопубліцистичні нариси та розлогі оповідки з життя відомих постатей), які засвідчують не лише універсальність таланту цієї виняткової особистості в історії української культури та духовності, а й виразно демонструють неоціненний внесок душпастиря в розбудову української церкви, національної школи та педагогічної думки і загалом української державності», – йдеться в анотації до нової книги. Привітав присутніх з неординарною подією заступник голови Сокальської районної ради Василь Бойко, який зокрема підкреслив, що Кирило Селецький не дійшов до найвищих посад, не жив у розкоші – вів життя важке, змагався з недостатком і звичайним людським браком щастя. Однак священику Кирилові Селецькому вдалося те, що не завжди було дане знаним людям, – він залишив після себе світлу пам’ять. Був, як це знаємо зі спогадів тих, хто його знав, доброю і мудрою людиною». В. Бойко висловив своє переконання, що завдяки спільний молитві завершиться беатифікаційний процес слуги Божого о. Кирила Селецького й Церква проголосить його святим.

Після презентації книги священнослужителі на чолі з Владикою Петром Лозою відслужили панахиду за отцем Кирилом Селецьким.

Наш кор.