Головна Культура Сокальщина вшанувала великого генія українського народу Тараса Григоровича Шевченка

Сокальщина вшанувала великого генія українського народу Тараса Григоровича Шевченка

Кожного року Сокальщина, як і вся Україна, зустрічає весну вшануванням великого генія українського народу Тараса Григоровича Шевченка. Цього року виповнюється 205 років від його дня народження. В історії кожного народу є імена, які становлять його славу, велич і національну гордість. Таким і є для України ім’я безсмертного Кобзаря.

У день народження Тараса Шевченка в Сокальському районному народному домі пройшов літературномистецький вечір «Нас єднають думи Кобзаря». Першим на сцені виступив дитячий хор «Мелодія» Сокальської школи мистецтв ім. В. Матюка із Шевченковим невмирущим «Заповітом» – символом незламного духу, вікової боротьби за незалежність.

У вшануванні пам’яті Пророка нації взяли участь мистецькі колективи: дитячий хор «Мелодія» Сокальської школи мистецтв ім. Віктора Матюка (керівник Марія Дубик), народний вокальний ансамбль «Любисток» РНД м. Сокаль (кер. Лілія Конончук), хореографічний ансамбль «Веселка» при Сокальському районному народному домі (кер. Надія Ганіткевич), вокальний ансамбль Сокальського РНД (кер. Ольга Шевчук), камерний ансамбль скрипалів «Ледіс» Сокальської школи мистецтв ім. Віктора Матюка (кер. Ірина Когут), народний чоловічий хор «Плугатар» Народного дому с. Стенятин (кер. Ігор Курач), тріо бандуристів Белзької школи мистецтв, народний вокальний ансамбль «Берегиня» РНД м. Сокаль (кер. Марія Найдюк), народний ансамбль пісні і музики «Княжий» НД м. Белз (кер. Любов Плахтина), зведений хор Народних домів с. Завишень і м. Сокаль «Надбужжя», «Хлібодар» (керівники Богдан Кійко та Роман Козярський), «Колос» Народного дому с. Свитазів. Присутні щиро аплодували переможцям районного огляду читців Нелі Прихідько, Надії Гарасимчук, Анастасії Леуш та ведучій заходу – Руслані Антонюк.

Завершальним акордом урочистої академії став виступ об’єднаного хору, який спільно з глядачами виконав «Реве та стогне Дніпр широкий».

Після концерту всі дружно під звуки духового оркестру районного Народного дому пішли до пам’ятника Т. Г. Шевченка. Колону очолили священики та очільники влади з квітами та вінками. Митрофорний протоієрей, настоятель храму св. ап. Петра і Павла о. Ярослав Кащук пригадав тяжке життя Тараса Шевченка, його любов до свого народу, до України. З пам’яті зачитав опис життя Шевченка та розмірковував «За що ми любимо Тараса? За правду, за його любов до України, за його геніальність. Він не терпів лицемірства. Він казав: «Встане правда! Встане воля! І тобі одному (тобто Богу) помоляться всі язики».

Перший заступник голови РДА Микола Поліщук:

– Сьогодні Сокальщина відзначає два Тарасові дні: веселий і сумний. Тому що день народження і день смерті поруч. Але не міліє джерело Тарасової духовності. До його мудрості ми повертаємось знову і знову. Сокальщина завжди шанувала і шанує Тарасове слово. Сьогодні у Львові біля пам’ятника Шевченку 400 бандуристів виконували його твори, серед них 23 бандуристи зі Сокальщини. Варто згадати людей, завдяки яким в Сокалі встановлено прекрасний пам’ятник Кобзареві (голова організаційного комітету по встановленню пам’ятника Іван Тимошик). Будьмо гідними Тараса Шевченка.

Голова Сокальської районної ради Микола Пасько подякував працівникам культури та аматорам за прекрасний концерт, і наголосив:

– Дякую отцеві за прекрасні слова. Насправді, ми повинні задуматися чому нас сьогодні на цій площі так «багато»? Очевидно через те, що протягом останніх двохсот років влада намагалась зробити з Шевченка певного ідола, певного такого мертвого, закостенілого селюка. Як вони зображували на канонічних портретах образ Шевченка? Селянин в кожусі. Пам’ятник у Сокалі показує яким є Шевченко насправді для нас усіх. Чи це кріпак, чи це раб, чи поет, чи солдат, чи це в’язень, чи це поет чи драматург? Багато є іпостасей цієї величної фігури. Але основне – нам треба не забувати, що це був живий чоловік. Не просто символ, а жива людина. Чому ми називаємо його генієм, пророком? Бо ж кожне його слово актуальне і сьогодні. Я вірю в те, що нащадки Тарасового слова збудують Україну!

Завершились урочистості покладанням квітів до підніжжя пам’ятника Кобзареві.

Юлія СОРОЧУК.
Фото автора.