Головна Культура СОКАЛЬЧАНИ ГОРНУТЬСЯ ДО МАТЕРІ БОЖОЇ

СОКАЛЬЧАНИ ГОРНУТЬСЯ ДО МАТЕРІ БОЖОЇ

Здавна в містах і селах Галичини ставили фігури Богоматері, щоб Пречиста Діва Марія оберігала їх. Була вона й у Сокалі. Та в 1956ому комунокедебістка влада знищила цю фігуру і зробила там смітник.

З проголошенням незалежності України, жителі нашої вулиці вирішили відновити її на розгалуженні вул. Б. Хмельницького та Гоголя. Сокальська міська рада дозволила це зробити (рішення №150 від 13.06.1991 р.). Керувала будівництвом та збирала кошти член районного об’єднання ТУМ ім. Т. Г. Шевченка «Просвіта» Марія Туз, а я займався будівництвом.

Дізнавшись про наші добрі наміри, церковний комітет катедрального собору св. ап. Петра і Павла офірував на той час 1000 рублів, а ще одну тисячу – спонсорували сусіди пані Марії. І вже за місяць, 16 липня 1991 р., священик освятив цю Фігуру на день Акту про державний суверенітет. Уже майже три десятиліття Пречиста Діва Марія оберігає всіх нас від злого й недоброго.

Всі ці роки біля цієї статуї з ранньої весни до пізньої осені цвітуть квіти. За ними доглядають Ганна Фарина та Віра Бабська. Нещодавно Ванда Музика з чоловіком реставрували Фігуру і офірували ще два квіткові вазони. Тепер кожен, хто проходитиме повз неї, зупиниться, перехреститься у знак великої поваги до Божої Матері. Було б добре, щоб цю ініціативу підхопили жителі інших вулиць міста, тоді б Сокаль виглядав би значно привабливішим.

Ігор БАБСЬКИЙ, член Спілки реабілітованих та потерпілих від політичних репресій.