Головна Культура Спільнота «Матері в молитві» м. Сокаль вже кілька місяців організовує поїздку на...

Спільнота «Матері в молитві» м. Сокаль вже кілька місяців організовує поїздку на Хресну дорогу в с. Гута

ХРЕСНА ДОРОГА ЗЦІЛЮЄ ДУШУ

Спільнота «Матері в молитві» м. Сокаль вже кілька місяців організовує поїздку на Хресну дорогу в с. Гута, яка була започаткована в першу неділю серпня 2013 року отцем Іваном Макаром за участі багатьох священників Сокальщини, зокрема, Сокальського декана о. Петра Звіра при присутності майже 300 віруючих. Відтоді щороку тут відбувається Хресна дорога.

Кожного разу відтворює події страждань Христа Спасителя на хресті інший священник. Свого часу її проводили о. Андрій Дутчак, о. Степан Ділай з с. Тудорковичі, о. Тарас Венгерак з Опільського, о. Іван Пунь з с. Лешків. Розважає інший священник, у кожного свій підхід, своє бачення, свій світогляд… Важко уявити ходу без дяка Андрія Чорнобая – молодого відповідального хлопця зі щирим серцем і красивим голосом. Коли священник захворів і не міг бути зі своєю громадою, дяк разом з хористами проводили цей духовний захід.

Хресна дорога, маршрут якої починається біля церкви Покрови Пресвятої Богородиці, що в Шміткові, та проходить околицями села по досить горбистій місцевості.

Закінчується вона на подвір’ї храму. Цього року участь у молитві взяли понад сто віруючих, серед яких люди різних поколінь.

Уже вкотре беремо участь у ній і щоразу поновому переживаємо страсті Христові, які зворушують наші серця та дають силу долати свої труднощі… Участь у Хреснiй дорозi прирiвнюють до проходження Хресного шляху Iсуса в Єрусалимi і має символiчне значення для християн.

Хотіла б згадати і подякувати ініціаторам та організаторам створення Хресної дороги в Гуті. Насамперед, Марії Студеньковій, яка довго виношувала цю ідею разом з однодумцями – Ольгою і Віктором Футишами, Василем Палкою, Володимирoм Богданом, Степаном Демідонтом, Марією Дрофич. Вони активно підтримали цей задум та зуміли його реалізувати. Нелегко все давалося, були сумніви, однак впертість і тверда віра у своїх діях привела до реалізації задуманого. Не можна не згадати сільських голів – Надію Піхоцьку, яка не тільки підтримала, але й багато допомагала. Від неї перебрав естафету Василь Калька, який посприяв в належному оформленні всіх документів.

Парафіяни церкви Покрови Пресвятої Богородиці с. Шмітків, не дивлячись що то не чисельна громада, тримають в належному стані всі стації: косять траву, прибирають, приносять квіти, а це – 2460 м.

Однак мрію ще не повністю реалізовано. Духовна громада села прагне мати ще й гробницю. Тому просить усіх, хто бере участь у Хресній ході, та благодійників допомогти їм у цьому. У Бога нема нічого неможливого. Вірю, що настане час, коли в першу неділю травня (ця дата не випадкова, 28 квітня була річниця загибелі 11 воїнів УПА, бо 7 стація є над криївкою, де вони загинули в с. Гута), сюди на Хресну дорогу будуть їхати не тільки з сусідніх сіл і міст, але з усієї України. Бачили і чули враження тих священників, які були тут перший раз. На запитання чому священник без громади, чули у відповідь: «Коли б знав що тут так гарно, то привіз би сюди й громаду».

Спільнота «Матері у молитві» вдячна жителям села Гута, які турбуються про Хресну дорогу, і у нас є можливість разом з ними ще не раз провести неділю з Богом. Хресна дорога, якою пройшов Христос, триває й надалі в житті кожного з нас. Стації продовжуються. Після п’ятнадцятої – Воскресіння Христового – кожен наступний день стає стацією дороги нашого життя у Христі. Христос сказав, що хто не бере свого хреста і не йде слідом за мною, той мене не достойний. Сьогодні ми любо і радо беремо той хрест, який дає нам Господь і з любов’ю у своєму житті несемо його.

Оксана ТОВАРЯНСЬКА, член спілки спільноти «Матері в молитві» м. Сокаль.