Головна Культура Старовинна ікона “Одигитрія” – покровителька Перв’ятич

Старовинна ікона “Одигитрія” – покровителька Перв’ятич

ікона у Первятицькій церкві
ікона у Первятицькій церкві

В Сокальському краї, який багатий місцевими святинями, під самою Волинню є славне село Перв’ятичі, історія виникнення якого сягає XVII ст. Як і багато інших храмів, він свого часу теж зазнав наруги від радянської влади. Зробивши з нього музей народного господарства, атеїсти на десятиліття зачинили храм для віруючих. Згодом багато цінних старовинних ікон з храму зникло. Однак безперестанні молитви і гаряча любов поколінь мешканців села до свого храму не дали безбожникам довершити до кінця свою чорну справу. Деякі ікони люди таємно переховували. Наприкінці XX ст., коли храм знову відкрився, їх повернули на своє місце. Серед них була старовинна і понівечина часом та безбожною владою ікона Пресвятої Богородиці «Одигитрія», яка колись була коронована, що свідчить її значення у Церкві і шанування віруючими. Стараннями тодішнього священика та парафіян вона була реставрована, а 12 лютого 1998 року в свій 250річний ювілей урочисто освячена. З цього часу жителі села Перв’ятичі кожного року 12 лютого, на свято Трьох святителів, вшановують історичну святиню урочистим соборним Богослужінням на честь її відновлення та освячення. І цього року тут відбулися торжества. На запрошення настоятеля та парафіян СвятоМихайлівського храму УПЦ КП с. Перв’ятичі прибув митрополит Львівський та Сокальський Дмитрій, який очолив урочисте Богослужіння разом з секретарем єпархії митрофорним протоієреєм Володимиром Бачинським, благочинним Сокальського району митрофорним протоієреєм, настоятелем собору св. Володимира м. Червоноград о. Михайлом Гнатівом, настоятелем церкви св. Миколая м. Сокаль о. Михайлом Назаром, настоятелем СвятоМихайлівського храму м. Червоноград о. Андрієм Копчаком, настоятелем церкви Івана Богослова с. Фусів о. Павлом Черняком, настоятелем церкви св. Миколая с. Княже о. Олександром Фещуком, протодияконом кафедрального Покровського собору УПЦ КП м. Львів о. Семеном Пігурою, протидияконом церкви св. Володимира м. Червоноград Ігорем Русином. Після Божественної Літургії владика і духовенство під час молебня до Пресвятої Борогодиці прославили цю ікону.

Для віруючих села ця подія стала історичною, адже тепер вони офіційно матимуть покровительку свого села і Сокальського краю – Пресвяту Богородицю в іконі «Одигитрія». Митрополит привітав вірян з цією подією та звернувся до них зі настановами як потрібно жити сьогодні християнам. Владика також надав грамоту, якою засвідчив наречення цієї ікони – Перв’ятицькою. По завершенні Богослужіння владика вділив своє архіпастирське благословення всім присутнім на молитві, а парафіяни та гості приклалися до святині та біля неї єлеєпомазалися. Привітав селян з цією подією, яка відкрила нову сторінку в історії с. Перв’ятичі та Сокальського краю, й голова Сокальської районної ради Микола Пасько.

Мешканці села завдячують Богові за промисел, що прославив їхню святиню, перед якою вони і надалі будуть возносити молитви Творцеві та Пресвятій Богородиці, виливатимуть свій біль та проситимуть помочі у Господа та заступництва у Богородиці. Проситимуть й благословення для своїх дітей і житимуть, знаючи, що в храмі, який майже чотири століття тому побудували їхні предки, є ікона Матері Небесної, яка тепер називається «Перв’ятицька Одигитрія». А в стінах цього храму ще частіше лунатимуть моління та благання парафіян: «Пресвята Борогодице спаси нас!»

Протоієрей Василь МИХАЙЛИШИН, настоятель Свято-Михайлівського храму с. Перв’ятичі.