Головна Культура Старшокласники з Варшави цікавились історією Сокаля

Старшокласники з Варшави цікавились історією Сокаля

21 лютого до Сокальської районної ради завітали бурмістр гміни Дрохічин (Республіка Польща) Войцех Божим та делегація з Варшави, у складі вчителя економіки та психології Академії вищої школи Катажини Божин й вчителя історії та соціології Ян Ладжінскі та старшокласників (Міколай Мєшкальскі, Вікторія Врубель, Аня Вояс, Кристіан Шнайдер, Шимон Вадецкі та Людвіка Боровска). Польських гостей зустрічали голова Сокальської районної ради Микола Пасько, заступник голови районної ради Василь Бойко та керуюча справами Любов Ребрина.

М. Пасько презентував гостям район, ознайомив з історією Сокаля, відзначив особливості наших теренів, які перебували й під АвстроУгорською імперією, й під Польщею, що залишило свій відбиток на ментальності людей.

Присутні з цікавістю переглянули кілька презентацій про Сокальщину, місцеві ради та про міжнародні проекти, які районна рада реалізує спільно з польськими партнерами. Голова районної ради М. Пасько більш детально зупинився на міжнародному проекті, який називається «Єднає нас Буг: утворення двох транскордонних, байдаркових, туристичних маршрутів», реалізацію якого триватиме до 2020 року. Його учасниками є не лише Сокальський район, але й ще кілька районів Львівщини, та гміна Дрохічин (Республіка Польща) та Білорусь, яких поєднав Західний Буг. Цей проект сприятиме розвитку Сокаля та туризму, міжнародним сплавам на байдарках по Західному Бузі. Адже кінцевою метою стане створення всіх необхідних умов для туристів, починаючи від облаштування вказівників з інформацією про маршрут, визначні пам’ятки історій чи архітектури, які є можливість відвідати, створення місць відпочинку для туристів та байдарочної станції у Сокалі.

Бурмістр гміни Дрохічин Войцех Божим додав, що партнерські проекти, який реалізовуються у рамках програми транскордонного співробітництва «ПольщаБілорусьУкраїна» є дуже цікавими. Вони, насамперед, вчать співпрацювати між собою. У ньому беруть участь три райони сусідніх держав, в яких різні форми діяльності органів місцевого самоврядування, свої вимоги правового законодавства до документів, які потрібно виготовити й погодити. Проект є тристороннім і реалізовується в цілому. На жаль, їхній партнер з боку Республіки Білорусь не зареєстрував ще проект у міністерстві. Через що не можна його розпочати. Він висловив сподівання, що білоруські партнери це зроблять якнайшвидше.

«Із українською стороною одразу виникли дружні стосунки та взаєморозуміння, хоч ми розмовляємо трохи попольськи, трохи поукраїнськи, але це нам не заважає у роботі. Адже для Євросоюзу головне не залучення коштів на реалізацію того чи іншого проекту, а важлива співпраця між сусідніми державами. Щоб люди, працюючи над проектом, зустрічалися, спілкувалися, це спонукає до дружби та миру, заставляє дбати про спільну безпеку та розвивати свої території у різних галузях, відтак покращувати умови життя громадян. Наша ціль – економічний і соціальний розвиток громад… Кожен пережив свою історію. Кращу, гіршу… Але нашою метою є економічний розвиток територій і спокій. Історія нехай залишиться історикам… Нам потрібно робити все для того, щоб було краще всім, та дбати про безпеку своїх громадян та мир у світі», – сказав Войцех Божим.

Вчитель економіки та психології Академії вищої школи Катажина Божин розповіла про навчальний заклад у Варшаві. Це приватна школа, де робиться великий акцент на навчання. Вона дуже відрізняється від типової польської школи. Тут учні, навчаючись за британською програмою, опановують англійську історію, трішки про ЄС та США, але дуже мало уваги приділяється центральній та східній Європі, зокрема Україні. Тож ця подорож для старшокласників має навчальний характер. Вони зможуть дізнатися щось нове для себе про Україну і про це розповідатимуть однокласникам.

«Спільно з колегоюісториком ми дійшли висновку, що важливим буде розширення знань учнів стосовно їх сусідів. Тому, насамперед, хочуть дізнатись про щось з історії України, про актуальний стан речей, особливо на території західної України. Додатково, ми би хотіли подивитись на країну під кутом економіки та політики і побачити різницю поміж тим, як ситуація виглядає в Україні порівняно з Польщею чи Євросоюзом, дізнатись більше про те, як Україна розвивалась протягом останнього часу, які виклики на неї чекають. Завдяки цьому всьому, є надія, що наші учні матимуть ширше бачення того, як виглядає сучасна Європа, особливо ЦентральноСхідна, про яку говоримо дуже мало в школі», – зазначила Катажина Божин. І пояснила, що учні мають завдання підготувати презентацію про цю поїздку і представити її в школі. Вона має надію, що це сприятиме більшій обізнаності серед учнів стосовно того, як виглядає зараз Україна, сусідній Сокальський район та Львівщина, чим вони схожі, а чим відмінні від міст Польщі. Допоможе їм зрозуміти, чому тема України актуальна в масмедіа.

Далі голова Сокальської районної ради та із бурмістром гміни Дрохічин розповіли польським старшокласникам про адміністративнотериторіальну реформу, яку сьогодні переживає Україна, і яка понад 25 років тому відбулась у сусідній Польщі. Так, як українська держава в цьому питанні переймає досвід поляків, тому очільники провели порівняння між децентралізацією попольськи та поукраїнськи, яким чином здійснюються повноваження, розподіл фінансових ресурсів та контроль за ними. Учні Академії вищої школи задавали запитання, просили уточнити ті чи інші нюанси. Під час розмови торкнулися й теми українськоросійської війни, її причин, обговорили чи є ризики збройної агресії Росії не лише для України, а й для всієї Європи.

Польських старшокласників також цікавили майбутні президентські вибори в Україні, скільки є претендентів на посаду Глави держави, чи відбуватимуться вони демократично та прозоро, а також чи зможе новий президент закінчити війну на Донбасі.

Опісля гості з Польщі мали екскурсію по Сокалі, познайомилися з історичними архітектурно-культурними пам’ятками.

Польська делегація протягом тижня перебувала в Україні. В рамках візиту з метою вивчення історії України, її сучасної економічної та політичної ситуації вони відвідали Кам’янецьПодільський, Сокаль та Львів. Результатом поїздки стане презентація мандрівки українськими містам, де декілька слайдів буде присвячено зустрічі в Сокалі.

Любов ПУЗИЧ.
Фото автора.