Головна Культура Стежками Героїв Соклаьщини

Стежками Героїв Соклаьщини

Справжній національно-патріотричний квест для школярів району організували районний методичний кабінет, сокальський осередок «ПЛАСТ» спільно з районною радою. Проект під назвою «Стежками героїв Сокальщини» стартував в межах програми «Національно-патріотичного, військово-спортивного виховання та підготовки молоді до служби у Збройних силах України на 2017-2020 роки». На програму з районного бюджету у 2019 році виділили близько 150 тис. грн.

Реалізовуючи цю програму, щороку в районі проводять багато цікавих заходів, але «Стежками героїв Сокальщини» – це абсолютно новий проект, в межах якого впродовж навчального року відбулась серія інтелектуальної гри «Що? Де? Коли?», дослідницькі експедиції, вже отот презентують інтерактивну карту історичних місць регіону. І масштабні заходи – це чотири військовоспортивних вишколи у місцях, пов’язаних із національновизвольною боротьбою ХХ століття. У селах Сілець та Спасів, де народилися славетні командири української повстанської армії: генерал УПА Іван Климів«Легенда» та полковник УПА Василь Сидор«Шелест». У спаленому селі Іваньки, де 29 серпня 1944ого відбувся один з найбільших боїв УПА з більшовицькими загарбниками та в с. Гута, поблизу якого є відновлена криївка, де загинуло, за різними даними, 911 воїнів УПА.

Власне, саме біля цієї криївки у Шмітківському лісі 5 червня і відбувся перший із серії цих патріотичних заходів. 21 команда, а це понад 60 старшокласників району, впродовж дня змагалися між собою: у рейді, інтелектуальній вікторині, пройшли пішохідний прохід визначними місцями Савчина та Гути протяжністю чотири км, долали смугу перешкод і стрілялись у грі «Лазертаг». Діти в захопленні! Вони діляться своїми позитивними враженнями і кажуть, що при нагоді обов’язково знову візьмуть участь у подібних заходах. Проте не за перемогою сюди їх привезли, головна мета – розповісти про історичні місця Сокальщини, адже, як з’ясувалось, молодь майже не знає історії рідного краю.

– Вивчення історії Сокальщини, загартування молоді, підготовка до Збройних сил України, національнопатріотичне і спортивне виховання, – розповідає про мету «Стежок героїв Сокальщини» методист Сокальського РМК, в. о. керівника куреня №57 імені Василя Сидора«Шелеста» Євген Матвіїв. – Це тільки перший етап, далі нас чекають історичні місця у Сільці, Спасові й Іваньках.

Криївка у Шмітківському лісі, біля якої зібралися, відновлена й освячена у 2007 році. Історія цього місця сягає далекого 1946ого, коли в ній переховувалися славетні воїни УПА, – розповідає один із організаторів заходу, координатор сокальського осередку «ПЛАСТу», методист РМК Галина Матвіїв:

– На цьому місці, де ми знаходимось, події відбувалися у 1946 році. В криївці переховувалися вояки УПА під командуванням ройового «Діброви». Хлопці мали бойове завдання: знешкодити міст на Західному Бузі, через який поляки вивозили українців на заслання, але поляки дізналися про це і навесні, за різними даними, 28 квітня, була облава на цю криївку. Вояки застрелили себе, аби їх не взяли в полон, але двоє вижило. Ще символічний момент: хлопці поховані на братській могилі в Варяжі – коли у тодішнього священника запитали чи хоронити їх, бо це ж самогубці, отець відповів: «Звичайно, вони герої!».

Двоє, що дивом вижили, це хлопець родом із Харківщини під псевдо «Андрюша» (дані про ім’я не збереглися) і уродженець села Савчин Василь Михальчук із псевдо «Жук», який до кінця своїх днів жив у Червонограді. Хлопців взяли в полон, відправили у Варшаву, тоді в СРСР і звідти – у табори, на допитах юнаки нікого не виказали. Покарання відбували у різних місцях, Василь Михальчук у Воркуті, «Андрюша» деінде, з ним зв’язок обірвався.

І от, аби діти краще знали історію рідного краю, для них вигадали цікавий спосіб її вивчення. Ідея створити цей проект виникла під час зустрічі у спаленому селі Іваньки. Про це розповідає голова районної ради Микола Пасько:

– Село Іваньки у свій час знищила радянська влада, але в них є багато ентузіастів, які відновлюють його, зокрема, пан Степан Івасейко, який багато вивчав історію. Спонтанно, зустріч там перетворилася у потужний захід: приїхали багато дітей, священники зі всієї округи, місцеві люди. Тоді я зрозумів, що такі заходи потрібні підтримувати, тому в мене народилась ідея щодо створення такої інтерактивної карти «Стежками героїв Сокальщини» (робоча назва), в якій ми б відзначали всі історичні місця в нашому районі, де відбувались події визвольних змагань у різні часи, де боролись за свою землю.

Після зародження ідеї організаторів чекав процес роботи над розробкою карти. Для підсилення історичної обізнаності молоді вирішили організувати і заходи, які б у цікавій формі розповідали дітям про героїчне минуле рідного краю. Не дивно, що орієнтуються саме на цю вікову категорію. Адже за молодим поколінням майбутнє. Тут очільник районної ради зауважив, що не варто вважати молодь необізнаною, скоріше – вони надто мобільні й звикли отримувати інформацію з Інтернету, а не тримати її в голові, а цей проект допоможе візуалізувати і все ж вкарбувати в пам’ять важливі історичні дані з минулого. Тому сумнівів при втіленні не було, депутати теж підтримали ініціативу і в майбутньому планують ще більше розвивати. М. Пасько продовжив:

– Коли ми з головою райдержадміністрації сьогодні побували на цьому заході, то побачили на скільки це цікаво дітям і зміцнює їх теоретичні знання. Насправді, коли сидиш за партою, здається, що воно відбувалося так далеко, давно і невідомо що. А тут, на місці загибелі і боротьби наших героїв, можна побачити все на власні очі, доторкнутися – отримати позитивний досвід, нові знання і, думаю, воно запам’ятається.

Зрештою, голови районної ради і райдержадміністрації зізналися, що самі залюбки брали б участь у таких змаганнях.

Не лише завдання потішили учасників заходу, а й харчування, транспорт, і особливо призи, які підготували для них. Нагородили усі команди як за участь в окремих завданнях, так і загалом у заході. Тож, третє місце між собою розділили групи 1 і 5. В першій були команди «Орли» (Сокальський ліцей №1 імені Олега Романіва), «Буг» (Забузька ЗШ ІІІІ ст.), «Повстанець» (Хоробрівська ЗШ ІІІІ ст.), «Отамани» (Ільковицький НВК), в п’ятій групі – команди «Сокальські батяри» Сокальської ЗШ ІІІІ ст. №2, «Незламні» Поторицької ЗШ ІІІІ ст., «Горішки» Лучицького НВК, «Незламні патріоти» Савчинської ЗШ ІІІІ ст. і «Перемога» Жвирківської ЗШ ІІІІ ст.

Друге місце розділили групи 2 і 4. Група 2: команди «Соколи» (Сокальська ЗШ ІІІІ ст. №4), «Солов’ї» (Сокальський ліцей №1 імені Олега Романіва), «Громовий» (Савчинська ЗШ ІІІІ ст.), «Повстанець» (Угнівська ЗШ ІІІІ ст.). Група 4: команди «Беркути» (Сокальський ліцей №1 імені Олега Романіва), «Звитяга» (Хлівчанська ЗШ ІІІІ ст.), «Джуnioru» (Стенятинська ЗШ ІІІІ ст.), «Нащадки Героїв» (Савчинська ЗШ ІІІІ ст.).

Ну і перше місце посіли команди 3 групи: «Ягода» (Варязька ЗШ ІІІІ ст.), «Соколи» (Сокальський ліцей №1 імені Олега Романіва), «Незламні духом» (Перетіцький НВК), «Січ» (Сокальський ліцей №3).

Усіх учасників нагородили цінними призами, що обов’язково стануть їм в пригоді у наступному поході: це тактичні наплечники, каремати, портативні газові плитки, спальні мішки, намети.

Христина ПРОЦИК.
Фото автора.