Головна Культура СВЯЩЕНИКИ ПЕРЕДАЛИ ДОПОМОГУ ЗАХИСНИКАМ ВІТЧИЗНИ

СВЯЩЕНИКИ ПЕРЕДАЛИ ДОПОМОГУ ЗАХИСНИКАМ ВІТЧИЗНИ

Ще молимось Господу Богу нашому, щоб вислухав голос моління нас, грішних, і охоронив всіх людей України нашої в час важких випробувань та помилував рабів Своїх, українських воїнів, щоб зберіг їх від смертоносної рани, і всякої хвороби душевної і тілесної, щоб охоронив від усякої скорботи, лиха, гніву і недолі та дав їм повернутися здоровими і щасливими. Всемилостивий Господи, вислухай і помилуй.

Таку молитву заносимо до Бога за українське військо.
Вже три роки на сході України триває війна. Українські воїни мужньо тримають позиції і не дають ворогу пройти в глиб нашої країни. За це їм честь і хвала. Хоча знаємо, за це вони віддають найдорожче – життя.

Ми з великим жалем і болем прощаємося з ними і проводимо їх в останню дорогу. Зараз по всій Україні великий плач і скорбота за тими воїнами, які поклали своє життя за нашу волю і свободу від російського окупанта.

Батьки плачуть за своїми синами, діти плачуть за своїми батьками. Донбаська земля скроплена кров’ю українських патріотів.

Захисники, які загинули від ворогаокупанта, увійшли у нашу пам’ять і в історію, як українські новомученики. Ми завжди будемо їх пам’ятати. Герої не вмирають!
Багато воїнів отримали поранення різних ступенів і стали інвалідами. Україна ще довго буде заліковувати рани і оплакувати своїх героїв.

20 червня Блаженніший Макарій Митрополит Київський і всієї України, Предстоятель УАПЦ, у супроводі священнослужителів та волонтерів Львівської та РівненськоВолинської єпархій, з архіпастирським візитом відвідав військовослужбовців на Рівненському загальновійськовому полігоні, провівши зустріч з командиром 10ї окремої гірськоштурмової бригади – підполковником Героєм України Василем Зубаничем, заступником командира з моральнопсихологічного забезпечення – підполковником Даніяром Петрюком, інспектором Міністерства оборони України, з офіцерським та особливим складом.

Під час зустрічі обговорено чимало важливих питань щодо взаємодії церкви зі Збройними Силами України та іншими військовими формуваннями. Поблизу польової каплички духовенство відслужило молебень, під час якого лунали особливі вітання до Милосердного Бога за швидке завершення війни, яка триває на східних теренах нашої держави, дарування українським військовослужбовцям мужності, терпіння, і вірності у несенні служби. Щоб Господь їх оберігав від ворожої кулі та допоміг повернутися до своїх сімей здоровими та неушкодженими. На завершення візитації Митрополит Макарій зробив перший запис у Книзі почесних гостей бригади та подарував на молитовну згадку Бучацьке Євангеліє, побажав нашим захисникам Божого благословення та многих і благих літ.

Владика Макарій уже сім разів відвідав зону АТО. Тепер він не зміг поїхати, через важливі справи в єпархіальному управлінні. Отримавши благословення Владики, ми разом із священиками Жовківського деканату та водіємволонтером Ігорем Малетичем, який був на сході 9 разів, вирушили в дорогу.

21 червня з Божою допомогою ми безперешкодно доїхали до зони АТО. Вранці вже були на першому блокпості. Військовий, який оглядав нашу машину, зрозумів, що веземо допомогу нашим воїнам. Попереду через лобове скло виднівся український прапор. Проїжджали ще декілька блокпостів. Їдучи дорогою вже у небезпечній зоні, побачили зруйновані будинки, зрозуміли, як важко доводилось місцевим жителям та нашим воїнам. Перед очима постала жахлива картина – це все наслідки страшної війни,
яку неможливо описати.

Доїхали до міста Попасного Луганської обл. і передали нашим захисникам допомогу, за що вони були щиро вдячні. Ми в свою чергу пообіцяли молитися за них, за їх сім’ї, тому що вони мужньо стоять на захисті України. Побажали їм здобути перемогу і здоровими повернутися до своїх рідних. Після нашого побажання у них з’явились сльози на очах.
Хто був там, то розуміє, що саме віра в Бога та молитва Церкви і рідних рятувала їм життя.

В зоні АТО священнослужителі УАПЦ не забули і про воїнів, які загинули за три роки війни, захищаючи свою державу. На меморіальному місці, де загинув перший український воїн – жертва російськоокупаційної війни, кавалер ордена Богдана Хмельницького ІІІ ступеня капітан СБУ Геннадій Біліченко – відслужили поминальну панахиду за всіх воїнівгероїв та мирних жителів, що загинули у цій війні. Вічна їм пам’ять.
Після побаченого ми хотіли швидше повернутися додому. Попереду чекала довга дорога через всю мирну Україну. Поїздка в зону АТО відбулася з благословення Предстоятеля УАПЦ Митрополита Київського
і всієї України Макарія.

Священики УАПЦ щиро дякують усім, хто допоміг організувати поїздку, а також своїм парафіянам та всім, хто долучився до благородної справи. Нехай Боже благословення буде з вами і мир запанує в рідній Україні.

Володимир ЖАРСЬКИЙ митрофорний протоієрей, настоятель храму Вознесіння Господнього у м. Сокаль.