Головна Культура Талановиті діти примножуватимуть славу Сокальщини

Талановиті діти примножуватимуть славу Сокальщини

14 червня відбувся урочистий захід з відзначення обдарованих учнів закладів освіти Сокальського району, які досягли значних успіхів в навчанні, творчості та спорті.

Кращі з кращих зібралися в народному домі м. Сокаль на свято із красномовною назвою «Лови момент» і яке пройшло традиційно за заповненої зали. І це черговий раз переконує, що Сокальщина багата талантами. Організатори свята – Сокальський районний методкабінет спільно з КУ СРР «ЦОЗО» (голова оргкомітету Галина Гібляк) спільно з Наталею Криштальською подарували присутнім незабутнє свято, яке розпочалося з танцювальної композиції та презентації фотопроекту «Пообіцяй мені», який підготувала талановита учениця Сокальського ліцею №1 імені Олега Романіва Аліна Стасюк.

Захід проходить в рамках реалізації «Програми підтримки обдарованих учнів закладів освіти Сокальщини на 2019 р.», прийнятої рішенням 37 сесії Сокальської районної ради. Мета програми: надати адресну моральну та матеріальну підтримку обдарованій учнівській молоді; популяризувати досягнення обдарованої молоді серед громадськості; консолідувати зусилля місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, навчальних закладів, установ та організацій з питань підтримки, стимулювання обдарованих учнів. Цьогоріч до нагородження представлено 57 номінантів, серед яких обрано 25 найкращих. Їх визначала експертна комісія, в яку входили керівники шкіл, методисти методкабінету, спеціалісти відділу освіти, депутати районної ради.

Четверта церемонія з нагоди вручення премій Сокальської районної ради та Сокальської районної адміністрації найуспішнішим обдарованим учням Сокальщини розпочалася з благословення митрофорного протоієрея, отця Ярослава Кащука.
Переможці отримали цінні дипломи з титулом відповідно до номінацій та премії (колективи – по 2000 грн., окремі учні – по 1000 грн.). Усі номінанти, які не перемогли – грамоти від методкабінету та солодкі подарунки. На сцену разом із переможцями виходили батьки, без підтримки яких, навряд чи, вдалося б досягти таких висот, їм вручили подяки.

На урочистості завітали очільники влади, депутати районної ради, вчителі, батьки.
«Сьогодні тут – кращі з кращих. Ті, хто своїми здобутками, успіхами прославляють Сокальщину, Львівщину й Україну в цілому. Впевнений, що серед них є майбутні громадські діячі: клички, каденюки… Щиро вітаю всіх переможців і бажаю успіхів. Однак хотів би, щоб ви розуміли, що поразка, яка відбувається у вашому житті, це є просто крок до перемоги, а перемога – це крок до поразки. Гордий, що маю честь вручити обдарованим дітям номінацію «Науковець року2019», – такими словами розпочав церемонію нагородження талановитих школярів голова Сокальської РДА Андрій Дяченко. Він вручив почесні нагороди ученицям Сокальської МАН Марії Войтович (Белзький ОЗЗСО ІІІІ ст.), Дарині Бойко та Марті Яремко (ЗЗСО Сокальського ліцею №1 імені Олега Романіва).

Голова Сокальської районної ради Микола Пасько наголосив, що йому особливо приємно бути присутнім на цьому святі. А також відзначив, що коли дивиться на талановите майбутнє нашої країни і вогник в їх очах, впевнений, що майбутнє України дуже світле. Опісля звернувся до молоді: «Перед вами відкритий весь світ. Ви зараз йдете в доросле життя. І навіть якщо з якоїсь причини не отримали урочисту відзнаку, чи номінацію місця, ви теж талановиті… Життя доросле – непросте.

Можливо, часто доведеться падати. Але завжди знаходьте в собі сили підніматися. Ви будете мати можливість піти в доросле життя і поїхати вчитися, працювати за межі України. Однак у мене до вас велике прохання: завжди повертайтесь в Україну і пам’ятайте, що ви – українці. Пам’ятайте, що ваші батьки, діди, прадіди боролися за власну державу. І в ці дні наші воїни теж захищають Україну від агресора. Ви є гордістю нашої країни і ми усі віримо у ваше майбутнє. Дуже хочу, щоб ви примножували свій талант, нехай таких нагород у вас буде багато і ваші імена славлять не лише Львівщину, а й усю нашу Україну».

М. Пасько вручив нагороди в номінації «Інтелектуал року» – ученицям ЗЗСО Сокальського ліцею №1 імені Олега Романіва Анні Діжак та Яні Рак, учениці Сокальської ЗШ ІІІІ ст. №2 Яні Стрілець.

Володарка титулу «Інтелектуал року2019» Анна Діжак подякувала вчителям, батькам та організаторам за віру у них та підтримку талановитих дітей, за шанс заявити про себе, як про неординарну особистість та присвятила всім власний вірш «Троянда».
Номінація «Колектив року2019» віднайшла також своїх володарів. Це спортивна команда «Олімпієць» Сокальської ЗШ ІІІІ ст. №4 (керівник І. Петришак); спортивний колектив ЗЗСО Сокальського ліцею №1 ім. Ольга Романіва (кер. О. Лаговська); хореографічний колектив «Акварель» Сокальської ЗШ ІІІІ ст. №5 (кер. Р. Шевченко); зразковий хореографічний колектив «Престиж» Сокальського ДБЮТ (кер. М. Блащук). Церемонію нагородження кращих колективів здійснили заступник голови районної ради Василь Бойко та керуюча справами районної ради Любов Ребрина.«Це свято створене депутатами районної ради, які прийняли цю програму. А все решта це важка праця вас, дорогі діти, батьків і вчителів, які допомагали і підтримували вас. Зичу, щоб ви завжди йшли по житті гордо. Пам’ятали, що ви – українці, що народилися на Сокальщині, що тут для вас рідна земля. Хай ці невеличкі нагороди будуть стимулом до майбутніх звершень і великих досягнень. Переконаний, що ті діти, які тут присутні, прославлять нашу Сокальщину в Україні. В добру путь! І хай Бог благословляє. Слава Україні!». А Любов Ребрина наголосила, що «в житті перемагає той, хто перемагає себе. Бажаю, щоб ви в майбутньому здобували все більше і більше перемог, завдяки наполегливій роботі над собою».
Наступною була номінація «Лідер року2019» Цьогоріч цей почесний титул отримали Аліна Стасюк (ЗЗСО Сокальський ліцей №1 імені Олега Романіва), Юлія Жуйло (Сокальська ЗШ ІІІІ ст. №4) і Максим Мартинюк (ЗЗСО Сокальський ліцей №3). Начальник фінансового управління Сокальської РДА Галина Леонова, яка вручала ці номінації, сказала: «Надзвичайно приємно бачити талановитих, розумних, красивих та креативних юнаків та дівчат. Ви – надія та гордість нашої маленької батьківщини – Сокальщини. Впевнена, що ви прославите її. Бажаю вам миру, нових інтелектуальних, спортивних та творчих висот».

Далі були запрошені на сцену юні дарування, які стали володарями титулу «Талант року2019» – це учениця Сокальської ЗШ ІІІІ ст. №2 Роксолана Весній, вихованець Сокальського СЮТ Юрія Климчук, вихованка Сокальського БДЮТ Каріна Пащук. З теплими словами до них звернулися депутат районної ради, директор Стаївської школи Мирослава Ігнатюк та начальник відділу з питань культури, охорони культурних пам’яток та релігій Сокальської РДА Руслана Антонюк, які вручили номінації та премії районної ради.

– Дорогі діти, ви зробили перші кроки на шляху до того, щоб в житті займатися улюбленою справою. А допоможуть вам у цьому ваші обдарування і таланти. Однак талант – це дар від Бога, який потрібно оберігати, примножувати, викресовувати на добро людям, а ще уміти усе життя дякувати Богові за даний вам талант. Нових злетів вам і нових злетів на життєвій стежині!, – сказала Мирослава Ігнатюк.
А Руслана Антонюк розповіла легенду, що коли Бог роздавав таланти кожному народові, українцям чомусь нічого не перепало. Україночка стояла у куточку і гірко плакала. І тут підходить Бог до неї: кладе руку на чоло і каже: «Не плач дівчино. Ти будеш обдарована всіма талантами». І стала наша Україна багатою на талановиту молодь і здібних людей. І це ми сьогодні бачимо. Дорога молоде, бажаю, щоб ви стали справжньою елітою нашої держави, й надалі впевнено йшли до поставленої мети, вірили в себе, у свою мрію і прославляли свою школу, свій край, свою державу.
Щемливим, і водночас урочистим моментом заходу було вручення диплома «Особлива дитина року2018». Аудиторія вітала оплесками ученицю ЗЗСО ІІІІ ст. Сокальського ліцею №3 Катерину Табатадзе. Директор Сокальського інклюзивноресурсного центру Ганна Фенчин зазначила: «Мені особливо приємно нагороджувати ученицю, з якою знайома особисто з моменту, коли вона була ще у дошкільному віці. Це надзвичайна дівчинка: розумна, талановита, життєрадісна, весела й оптимістична. Її виділяє з решти дітей тільки те, що на її дитячі плечі випало багато випробувань. Надзвичайно багато втрат, але Катруся все це мужньо долала, впевнено рухаючись вперед. Вона змінила ставлення багатьох людей до життя. Адже для багатьох вчителів, дітей, батьків був трохи шок, коли ця дівчинка прийшла в ЗШ №3. Усі переживали як складуться стосунки дитини з оточуючими дітьми, однокласниками, як даватиме вона собі раду із навчальним матеріалом. Невдовзі всі зрозуміли наскільки позитивного принесла ця маленька дівчинка у школу. Вони вчилися у неї доброти, посправжньому розуміли, що таке підтримати й підставити плече. Катруся здобула багато друзів. Вона впевнено рухається вперед. Непросто їй у житті. Але вона дає собі раду. Катрусю, ми тебе вітаємо і хочемо побажати, щоб сьогоднішня перемога стала великим стартом у твоєму житті. Ти заслуговуєш на неї». Коли їй вручали нагороду, зал аплодував їй стоячи та скандував «Молодець»… Дівчина, в свою чергу, дякувалa своїм рідним, вчителям за віру в неї, підтримку та закликала усіх мріяти і вірите, що мрії збуваються!»

У номінації «Кращий учень сільської школи2019» переможцями стали Ольга Левків (Савчинська ЗШ ІІІІ ст.), Галина Кравець (Варязька ЗШ ІІІІ ст.), Дмитро Сологуб (Борятинський НВК «ЗШ ІІІ ст. – дитячий садок»), Наталія Джуріч (Поторицька ЗШ ІІІІ ст.), Вікторія Новосад (Стаївська ЗШ ІІІ ст. імені Осипа Лещука). Звертаючись до них із вітальним словом депутат районної ради, директор Варязької школи Ярослав Гаврилів розповів, що в світі існує престижна премія шведського підприємця, винахідника та філантропа Альфреда Бернарда Нобеля, який винайшов динаміт. Весь свій статок (близько 31,5 млн.) він призначив на фінансування міжнародної премії. Згідно з його волею, річний прибуток від цієї спадщини має ділитися на 5 рівних частин між особами, які попереднього року найбільше прислужилися людству в різних галузях діяльності: фізики, хімії, фізіології або медицини, літератури та особливі досягнення у справі миру (Нобелівська премія миру). Сьогодні Сокальська районна рада теж вручає премії обдарованим дітям, які, можливо, стануть для школярів стимулом працювати над собою і показувати відмінні результати. Він закликав їх «дерзати, творити, любити Україну, і залишити свій слід в історії Сокальщини, в історії Львівщини, в історії нашої держави».

Не залишались без вшанування й юні олімпійці Сокальщини. За заслуженими відзнакам «Спортсмен року2019» вийшли переможці багатьох районних, обласних, всеукраїнських спортивних змагань та олімпіад – це Владислав Мартинюк (ЗЗСО Сокальський ліцей №3), Каріна Оверко (ЗЗСО Сокальський ліцей №1 імені Олега Романіва), Юліана Семенюка (Сокальська ЗШ ІІІІ ст. №4). Нагороди та грошові премії їм вручили директор Центру обслуговування закладів освіти Микола Мисак та депутат районної ради Володимир Пограничний.

– Талант – то крапля здібностей і море праці, бо без наполегливості, натхнення та сили волі учні, не досягли б таких високих результатів у спорті чи у навчанні. Ці вагомі здобутки є результатом їхньої творчості і таланту, розуму і майстерності наставників, небайдужості батьків. Бажаю, щоб ці почесні нагороди для кожного з них стали одними з нових щаблів наступних досягнень, – зазначив Микола Мисак.
В. Пограничний також привітав спортивну надію району та висловив сподівання, що «участь у Всеукраїнських олімпіадах, конкурсах та змаганнях для більшості дітей стане стартовим майданчиком для їх творчого, інтелектуального та духовного росту, побажав учням нових зіркових перемог».

У перервах між відзначенням та нагородженнями талановитих учнів та їх батьків, зі сцени районного дому лунали пісні та запальні танці від талановитих школярів району, які стали гарним обрамленням цього заходу. Теплими оплесками глядачі вітали кожного учасника святкового концерту цього дня та найбільше запам’яталися виступи найменших артистів – вихованців Завишнянського дитячого садочка – вундеркінда Тимофія Гурського та пісня у виконанні завишенських малюків «Ти ж мене підманула». Урочисте дійство також прикрасили виступи нагороджених цього дня хореографічного колективу «Акварель» Сокальської школи №5 (керівник Романа Шевченко), зразковий хореографічний колектив «Престиж» Сокальського будинку дитячоюнацької творчості (керівник Мар’яна Блащук), цікаві номери зразкового вокального колективу «Кришталь» (керівник Наталія Криштальська) та вокалістів – Христини Магир, Роксолани Весній. Свою майстерність перед присутніми демонстрували каратисти, серед них володар премії Владислав Мартинюк.

Присутнім сподобалися неординарні та творчі ведучі – учні Сокальського ліцею №3 Роман Кровіцький та Анастасія Коневич, учениця Сокальської ЗШ ІІІІ ст. №5 Неля Прихідько та учень Волицької школи Олексій Іванюта.
Завершилося свято виконанням пісні «Лови момент», усі гості отримали подарунки у формі саморобних літачків з побажаннями змінювати себе та світ навколо на краще та фотосесією на фоні тематичного банера.

Усі організаційні заходи з проведення конкурсу та святкового дійства здійснював Сокальський районний методичний кабінет, який виступив ініціатором програми. Завідувач районного методичного кабінету Галина Гібляк побажала молоді, яка в нелегких випробуваннях виборола перемоги, щоб ця перемога була лише першою з ваших перемог, нехай за досягненнями в навчанні буде ще багато життєвих здобутків. Вона також подякувала очільникам влади та депутатам районної ради, які підтримують обдарованих дітей та усім, хто допоміг організувати цей захід.

Цьогоріч учасниками «Зоряного олімпу» стало 21 талановитий школяр та чотири колективи закладів освіти району. Віриться, що наша сокальська земля щедра різноманіттям талантів буде й надалі виховувати обдарованих дітей, які здобудуть нові перемоги в олімпіадах, написанні науковотворчих робіт та в найрізноманітніших конкурсах, змаганнях і фестивалях. Тож успіхів їм у цьому!

Любов ПУЗИЧ.
Фото автора.