Головна Культура У катедральному храмі св. ап. Петра і Павла відбувся Акафіст перед чудотворною...

У катедральному храмі св. ап. Петра і Павла відбувся Акафіст перед чудотворною іконою Сокальської Божої Матері

У катедральному храмі св. ап. Петра і Павла м. Сокаль 24 березня відбувся Акафіст перед чудотворною іконою Сокальської Божої Матері «Потішення» та Чин Таїнства Єлеопомазання (Соборування). В ньому взяло участь десять священиків і близько тисячі парафіян.

З початком Великого Посту вже традиційно звершується Таїнство Єлеопомазання (Соборування). 24 березня 2018 р. Б. у катедральному храмі св. ап. Петра і Павла м. Сокаль відбулося Таїнство Соборування для парафіян, які прийшли у церкву, для того, щоб принести плід покаяння, а також отримати ласки зцілення від їх недуг. Очолив Таїнство Соборування о. Ярослав Кащук – настоятель храму.

Чин Соборування відправили сім священиків (Ярослав Кащук, Роман Синицький, Василь Лепех, Михайло Ментух, Василь Городецький, Ярослав Валюх, Андрій Дутчак), які є символом присутності повноти – самого Христа і Його Церкви (пор. Одкр. 1, 20). Вони читали сім апостольських послань та сім Євангелій, стоячи біля престолу, де були приготовані посудина з пшеницею та склянкалампада з оливковою олією. У посудину з пшеницею – символ відродження та надії на нове життя – поставили сім помазків і сім свічок. Напочатку Чину священики читали покаянний канон і молитви, щоб допомогти тим, які приступають до Таїнства Єлеопомазання, допомогти відчути душевне розчулення та присутність Спасителя і Лікаря душ і тіл.
В єлеопомазанні священики помазували хрестообразно частини тіла (чоло, щоки, ніздрі, уста, вуха, ніздрі та руки), бо Христос опікується цілою нашою істотою. За словами апостола, наше тіло – це «храм Святого Духа» (1 Кр. 6, 19). Допомагали їм в цьому члени організації «Українська молодь – Христові», які терпеливо і молитовно тримали посудини з освяченим Єлеєм біля кожного з семи священиків.

В кінці Чину над головами парафіян о. Ярослав Кащук, о. Ярослав Валюх та о. Андрій Дутчак клали розгорнуту Євангелію і читали молитвурозрішення. За словами священиків, чин Соборування допомагає пережити особливу присутність Христалікаря, котрий наближається, щоби помазати та зцілити людські рани на душі й тілі. Крім того, парафіяни мали можливість приступити до Святої Сповіді (сповідали також священики Петро Звір, Василь Партика, Степан Ділай).

Акафіст розпочався о 17 годині і завершився вже опівночі. За словами о. Ярослава Валюха, Соборування, яке пройшло вперше у катедральному храмі, буде практикуватись у часі Великого Посту в Акафістову суботу.

З МОЛИТВ

Отче святий, лікарю душ і тілес, Ти послав єдинородного Твого Сина, Господа нашого Ісуса Христа, що зціляє всяку недугу і рятує від смерти, зціли помазанням цим раба Твого (або рабу Твою) ім’я, від тілесної і душевної немочі, якою він одержимий (або вона одержима), і оживи його (або її) благодаттю Христа Твого, молитвами пресвятої Владичиці нашої, Богородиці і приснодіви Марії, і всіх святих Твоїх.

Бо Ти єси джерело уздоровлень, Боже наш, і Тобі славу возсилаємо, з єдинородним Твоїм Сином і єдиносущним Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

* * *

Царю святий, милосердний і многомилостивий, Господи Ісусе Христе, Сину і Слове Бога живого, Ти не хочеш смерти грішника, але щоб він навернувся і жив. Не мою грішну руку кладу я на голови тих, що прийшли до Тебе в гріхах і просять в Тебе через нас прощення гріхів, а Твою руку, кріпку і сильну, що у тому святому Євангелії, що його мої співслужителі тримають на головах рабів Твоїх, і молюся з ними і прошу милостивне і незлопам’ятне чоловіколюбіє Твоє, Боже, спасителю наш. Ти через пророка Твого Натана дарував відпущення Давидові, що покаявся в своїх гріхах, і прийняв покаянну молитву Манасії. Ти й рабів Твоїх, що каються в своїх гріхах, прийми через властиве Тобі чоловіколюбіє, не зважаючи на всі їх прогрішення.
Бо Ти єси Бог наш, що велів і сімдесят разів по сім прощати тим, що падають в гріхи, бо як Твоя велич, так і милість Твоя, і Тобі належить усяка слава, честь і поклонення, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Підготував Василь СОРОЧУК.

Фото автора.