Головна Культура У переддень третьої річниці Героїв Небесної Сотні у Народному домі с. Низи...

У переддень третьої річниці Героїв Небесної Сотні у Народному домі с. Низи відбувся вечір-реквієм

у Народному домі с. Низи відбувся вечір-реквієм
у Народному домі с. Низи відбувся вечір-реквієм

Таку назву мав вечір-реквієм, який відбувся у переддень третьої річниці Героїв Небесної Сотні у Народному домі с. Низи.
Завідувачі бібліотекою та Народним домом – М. Шило та Л. Курицька скомпонували хвилюючий патріотичний сценарій і були ведучими.

Зі сцени лунали слова: «Історія будь-якого народу містить періоди, дати, які є вирішальними і доленосними в його житті. Ми повинні пам’ятати і не забувати героїчні сторінки, коли проливали кров патріоти. На шляху до незалежності український народ часто втрачав своїх найкращих синів і дочок. У цьому довгому списку за світле майбутнє нашої держави стали і Герої Небесної Сотні. Саме вони зуміли рішуче стати до боротьби зі злом у 2014ому, заплативши за перемогу надвисоку ціну – власне життя».

Зі сцени лунали вірші «Палає Київ у вогні», «І мовчки сотня непокорених героїв відходила у чисті небеса», «На Грушевського сльози і квіти» та інші. Під музичний супровід пісні «Пливе кача», учасники читали «Майдан… З героями іде прощання». Жалібно линули пісні «Небесна сотня білих журавлів», «Не спи моя рідна земля», «Прошу в неба» та інші.
Особливою була сцена, як мама виряджає сина на війну і підв’язує його вишитим рушником. Хвилююча мить прощання… Далі чутно постріли, падають люди, їх накриває маминим рушником юнак. Звучить пісня «Мамо не плач, я повернусь весною», з’являється ангел, звертається до вбитих хлопців і забирає їх душі на небо. До матері повертається син – його врятували мамина молитва і подарований нею вишитий рушник. У глядачів – сльози.

Ведучі зачитали прізвища героїв Сокальщини, які загинули в зоні АТО. Учасниками заходу були: Л. Муха, В. Стрілець, Я. Козицька, Д. Курило, С. Турко, Х. Сидор, С. Чорновол, Ю. Лісовецька, К. Каровець, Н. Гайдук, М. Смірнова. Похвально, що на зміну старшому поколінню на сцену прийшла молодь.

На закінчення вечора, під розмірений бій хронометра, хвилиною мовчання вшанували невмирущу пам’ять загиблих Героїв Небесної Сотні. І прозвучала пісня «Боже великий, єдиний…»

Лейтмотивом усього виступу було «Люби Україну більше, ніж самого себе!»

Любомир КАРОВЕЦЬ, житель с. Низи.
«Герої не вмирають…Герої йдуть на небеса»