Головна Культура У ЖВИРКІВСЬКОГО ХРАМУ БУДУТЬ ДЗВОНИ

У ЖВИРКІВСЬКОГО ХРАМУ БУДУТЬ ДЗВОНИ

30 вересня в храм Святого Духа смт. Жвирка привезли два церковних дзвони, які були вилиті з бронзи на ливарні Яна Фельчинського у Перемишлі. Ця майстерня функціонує ще з 1884 року і виготовляє дзвони на основі древніх методів з використанням сучасних технологій, зокрема, обладнюють програмним забезпеченням. Церковні дзвони по праву вважаються одними з найбільш древніх музичних інструментів. Вони – невід’ємний елемент церковної атрибутики і супроводжують людину під час великих і малих релігійних свят, вірно попереджають про біду. Дзвони, вилиті на ливарні Фельчинського, мелодійні. Тональність, чіткість звуку в них надзвичайна. Поляки мають свій секрет виробництва, про який нікому не розповідають.

За церковною традицією, дзвонам завжди під час посвячення дають імена. Церковне парафіяльне братствo вирішило великому дзвону, вага якого 350 кг, дати ім’я Петро, на честь першого пароха бл. пам’яті о. Петра Фецюха та завершителя храму•о. Петра Звіра, який вклав і вкладає багато зусиль, щоб святиня стала для парафіян оазисом віри, надії та любові до ближнього та окрасою для селища. Другий дзвін (150 кг) названий Йосипом, на честь багатолітнього члена церковного братства, громадського діяча смт. Жвирка бл. пам’яті Йосипа Кулика.

Варто зазначити, що дзвін Петро стане найбільшим дзвоном на теренах Сокальщини.

Дзвони куплені на пожертви парафіян. Після освячення, що стане унікальною подією для парафії, яка буває раз на кілька століть, їх встановлять у бічних куполах церкви. Вони сповіщатимуть жителів Жвирки та навколишніх населених пунктів про час Богослужіння, проводжатимуть померлих в останню путь, а також стануть виразом радісних і торжествих подій у житті парафії. Вважається, начебто в дзвону є душа, а звук дзвонів – глас Божий. Звук церковних дзвонів створює певні хвилі, які сприятливо позначаються на самопочутті людей, допомагають лікувати душу, запобігають психологічним ускладненням. Кажуть, що дзвін церковний створює такі ж коливання, як і Земля. Він здавна був символом Святої Божественної Трійці й сприймався як Божий глас. Дзвін веде людей до церкви на молитву, на славослів’я святого імені Господнього вдень і вночі; голос дзвону втихомирює вітряні бурі, град, громи і блискавки…

Мало хто знає, що в цьому храмі є ще одна особливість – кам’яний іконостас, яких дуже мало на Львівщині і більше нема на Сокальщині. Цінними є також ікони святих, які написав іконописець отець Василь Городецький, парох с. Варяж.

Любов ЗАБЛОЦЬКА.