Головна Культура В Хоробрівському народному домі відбулося свято Розколяди

В Хоробрівському народному домі відбулося свято Розколяди

12 лютого в Хоробрівському народному домі з ініціативи настоятеля греко-католицької церкви отця Романа Ткачика відбулося свято Розколяди, яким колись наші пращурі закінчували святкування свят різдвяного циклу. Після Служби Божої в залі Народного дому зібралися жителі села, прийшли старшокласники місцевої школи та вчителі, які й стали головними учасниками дійства, яке відбувалося у формі вечорниць. Його вели старшокласники – Юлія Гошко та Юлія Терещук. Усі разом виконували колядки, щедрівки, віншування, ділились враженнями про минулі різдвяні свята, розповідали про сімейні традиції та звичаї. Цікаву розповідь про походження щедрівок та колядок розповіла завідувач Хоробрівської бібліотеки Любов Журавель. Присутні мали змогу переглянути на відеопроекторі відеозаписи Хоробрівського вертепу, звичаїв, які є у Карпатах, а також на Франківщині, звідки були переселені чимало жителів села.

Присутні пригадали старі колядки, які ще виконували їхні бабусі та дідусі, а також мали змогу їх заколядувати: слова можна було прочитати на екрані відеопроектора. Декілька колядок наспівав під сопілку член братства вояків УПА Артем Телегій.

Настоятель православної церкви отець Василь Суслик, який також був присутній на святі, пригадав як в радянські часи було заборонено відзначати Різдво, свято Василія Великого, Щедрики, колядувати, щедрувати, ставити Вертеп, проте жителі села їх відзначали, і завдяки їм це традиція збереглася й досі. Його доповнив отець Роман Ткачик, який розповів про звичаї та традиції Карпатського краю. Він зазначив, що, на жаль, сьогодні підростаюче покоління втрачає інтерес до українських традицій та звичаїв, хоч нині це робити не заборонено. І сьогоднішнє свято – це намір залучити молодь до вивчення народних традицій та звичаїв, зокрема різдвяних, які були у них вдома, передавалися від покоління до покоління. Вечір закінчився чаюванням з солодощами.

Захід сподобався усім. Присутні побажали організаторам, щоб свято Розколяди стало доброю традицією, а дехто навіть зауважив, що добре було б залучити до його святкування ще й жителів навколишніх сіл.

Ярослав ВОВЧАК,•завідувач Народного дому с. Хоробрів.