Головна Культура В Сокалі відбувся традиційний районний конкурс молодих педагогів «Надія-2019»

В Сокалі відбувся традиційний районний конкурс молодих педагогів «Надія-2019»

У «НАДІЇ» НОВА НАДІЯ…

У теплий весняний день, 18 квітня, в Сокалі відбувся традиційний районний конкурс молодих педагогів «Надія2019». Назва символічна, адже молоді вчителі – це надія у будьякому освітньому закладі, саме вони впроваджують новації, дають нове дихання освітньому процесу, зрештою, омолоджують колектив!

В актовій залі Сокальського ліцею №3 на педагогічному святі зібралися вболівальники й освітяни зі всього району. За перемогу відчайдушно змагалося 7 молодих вчителів, усі юні дівчата з невеликим стажем роботи – до 6 років. Організатор, а це Сокальський районний методичний кабінет, зазначає, що з року в рік проводять конкурс з метою виявлення і підтримки талановитих, обдарованих, творчих молодих спеціалістів, популяризації їхніх педагогічних здобутків і формування активної громадянської позиції молодих учителів. А ще, як сказала завідувач Сокальського районного методичного кабінету Галина Гібляк, цим конкурсом хочуть неодмінно підняти престиж педагогічної професії:

– Ми сьогодні вирішили зробити ще один маленький крок, аби молоді і юні наші учні зрозуміли, що вчительська робота дуже важлива, аби ті молоді вчителі, які сьогодні працюють в школах, були задоволені, не розчаровувалися і розуміли, що «Нова українська школа» може дати для них немалі перспективи, а освіта України має майбутнє!

Щоразу, коли б мене запитували яку професію я б обрала молодою, запевняю, що вибрала б знову вчительство. Хіба є більше любов ніж діти і більше щастя ніж робити їх щасливими?

Тож, змагалися вчителі: Ульвівського НВК «ЗШ ІІІ ст. – дитячий садок» – Мар’яна Якімова; Сокальської ЗШ ІІІІ ст. №2 – Мар’яна Лаврін; Жвирківської ЗШ ІІІІ ст. – Мар’яна Смеречанська; Сокальського ліцею №3 – Наталiя Савіцька; Телязької ЗШ ІІІ ст. Марія Ковалик; Борівської філії Великомостівського ОЗЗСО – Ольга Бучма; керівник гуртка Сокальського БДЮТ Марічка Вельган. Вони змагалися у трьох конкурсах: візитівка, майстерклас і груповий проект.

Галина Гібляк, завідувач РМК, продовжила:

– Вчителі працювали в групах і мали представити творчу презентацію на три теми, які обирали самі вдома: «П’ять стереотипів про вчителя і як їх подолати», «Як заманити на роботу до школи чоловіків?», «Чого не може дозволити собі ніколи учитель?». Педагоги представляли те, що підготували: ролики, фільми, вистави. Проект був настільки цікавим, що всі учасники команди мали однакові бали.

Під час конкурсів кожен вчитель, дещо хвилюючись, розповідав про себе, демонстрував свої навики, здобутки, наголошував, що для нього, як педагога, є важливим. Наприклад, Мар’яна Смеречанська працює вчителем інформатики, під час конкурсу «майстерклас» демонструвала як проходять її уроки з використанням сучасних технологій, зокрема, зі смартфонами, які так не люблять більшість вчителів. А ще вона стверджує, що з учнями намагається бути максимально цікавою й доступно пояснювати навчальний матеріал:

– Як відомо, зараз всі діти користуються смартфонами і не уявляють без нього свого життя. Усі вчителі борються з тим, щоб учні не користувались телефонами, а я навпаки – вважаю це добре. Адже їх можна використовувати і в потрібних освітніх цілях, бо якщо сучасні технології є, то чому б їх не застосовувати на уроках? Вважаю, що сьогодні потрібно популяризувати педагогіку партнерства: учень і вчитель – партнери. У Жвирківській школі працюю другий рік – маленький стаж – але, думаю, він з кожним роком збільшуватиметься. Мені дуже подобається вчителювати! Найбільше через те, що коли приходиш в школу – діти настільки раді тебе бачити! Любов дітей до вчителя – неоціненна і це, напевно, найкраще, що є в роботі вчителя.
Основними завданнями конкурсу є створення умов для самореалізації молодих педагогів та розвитку їхньої активності й ініціативи; переймання перспективного педагогічного досвіду й навичок молодих учителів; стимулювати їхню діяльність; привертати увагу до педагогіки владу й громадськість. Підхід до конкурсу і завдання є нетипово педагогічними, а більше креативними, – пояснює Галина Гібляк:

– У нас не було мети оцінити педагогічну і методичну майстерність. Конкурсанти ще дуже молоді, у них малий досвід вчителювання. Ми хотіли підтримувати молодих педагогів, для того щоб вони підвищували свою самооцінку, знайомились між собою і створювали таке дружнє коло спілкування. Хочемо, щоб молоді вчителі ставали впевненішими у своїй професії і розуміли, що бути вчителем весело, креативно, творчо і сучасно. Це педагогічне свято, а не конкурс!

І така робота дає свої плоди! Адже цікавий захід вже на початку кар’єри спонукає молодих вчителів і далі працювати над вдосконаленням професії. Мабуть, тому педагоги, які свого часу були учасниками «Надії», мають чималі досягнення:

– Ми маємо моніторинг наших учасників, він дуже щасливий, – усміхається, – дуже багато теперішніх директорів шкіл, їхніх заступників, є колишні учасники конкурсу, кожен третій працівник методкабінету – теж учасник «Надії». А ще багато з тих вчителів потім перемагають у всеукраїнському конкурсі «Вчитель року». «Надія» – це дуже гарний старт для професійної кар’єри. На двадцятиріччя конкурсу, яке буде у 2020 році, продемонструємо статистику – долю наших конкурсантів.

Отож, за підсумками роботи журі, третє місце у конкурсі «Надія2019» здобув вчитель Сокальського ліцею №3 Наталя Савіцька, друге – учитель Телязької ЗШ ІІІ ст. Марія Ковалик. А перше і приз глядацьких симпатій – керівник гуртка Сокальського БДЮТу Марічка Вельган.

Власне, це вперше за 19річну історію конкурсу змагався представник позашкільної освіти, яка, зрештою, й здобула перемогу. Завідувач райметодкабінету наголошує, що в конкурсі можуть брати участь не тільки вчителі, а й керівники гуртків, шкільні бібліотекарі, психологи – будьякі педагоги зі стажем роботи до шести років. Марічка Вельган працює у БДЮТі всього сім місяців, вона керівник вокального гуртка, навчалася у Львівському державному музичному училищі імені Станіслава Людкевича, своє життя з раннього дитинства пов’язує з музикою, а тепер ще й із педагогікою, дітей, з якими працює, називає власним оркестром. Усі педагоги отримали грамоти, дипломи за різні номінації «креативність», «творчість», «сучасність», тощо, отримали призи від районної організації профспілок та методкабінету і трьох призерів нагородять преміями в межах святкування Дня вчителя у жовтні.

Глядачі активно вболівали за своїх фаворитів, вчителіколеги розповідали нам, що не вперше на цьому конкурсі, він їм дуже подобається, адже мотивує молодих вчителів до наснаги і нових творень, а учні казали, що цікаво спостерігати за відкритими вчителями. Саме таким повинен бути педагог – стверджує глядач учень Сокальської ЗШ ІІІІ ст. №2 Володимир Якуц:

– Вчитель повинен бути позитивним. Оскільки я ще учень, мене приваблюють щирі та відкриті педагоги, які люблять свою справу, до яких легше знайти підхід і з якими можна відкрито спілкуватися. А ще на уроках повинно бути цікаво.

Помітно, що всі молоді педагоги сповнені натхнення і любові до своєї професія, і саме їх діти сприймають як рівних собі, але при цьому значно досвідченіших.

Взаєморозуміння між педагогами й учнями відчувалась у підтримці в залі

Сокальського ліцею №3 на конкурсі «Надія2019».
Христина ПРОЦИК.