Головна Культура В Сокалі відкрито експозицію «Ляльковий вернісаж»

В Сокалі відкрито експозицію «Ляльковий вернісаж»

Ляльковий вернісаж у Сокалі
Ляльковий вернісаж у Сокалі

В історико-краєзнавчому музеї «Сокальщина» відкрито експозиції українських ляльок на тему «Ляльковий вернісаж».
Відкриваючи її, директор музею Василь Волошин підкреслив, що вона є знаковою та величною. Виставка присвячена нашим українським традиціям та ввібрала у себе все найкраще, починаючи зі старовини і включаючи сьогоденням.

Методист районного методкабінету відділу освіти РДА Марія Тимошик розповіла про цю виставку. Спочатку задум був провести конкурс ляльокмотанок між дошкільними навчальними закладами, але згодом працівники дошкільних установ запропонували збільшити номінації. Таким чином, конкурсних робіт назбиралось на повноцінну неймовірну і надзвичайну експозицію. До неї увішло 250 ляльок, виготовлених працівниками дошкільних закладів Сокальського району та батьками вихованців разом із дітьми. У музеї можна насолодитися ляльками різних номінації «Лялькамотанка», «Фабрична лялька в національному костюмі» та ляльки, виготовлені в інших різних техніках (з соломи, ниток, дерева, паперу, тканини, мережива, стрічок тощо).

Аби відродити сімейні традиції створення ляльок, сприяти пізнанню і навчанню особливостям створення ляльки, у листопаді 2016 року оголосили конкурс на їх виготовлення. Серед представлених – лялькиобереги, лялькиберегині, лялькиангели, мати з дитятком, українська родина, лялькагосподиня, ляльканаречена, лялькапанна, лялькагаздиня, лялькаколядничка, Наталка Полтавка, лялькатравниця та ін. На особливу увагу заслуговують лялька «Угнівчанка», яку виготовила вихователь Надія Ребій з Угнівського дошкільного навчального закладу (у ній відображений місцевий етностиль одягу XIX ст.); лялька «пані Країнська» – прототип польської пані з села Переспа (виготовила Зоряна Данилевич); лялька «Стеня» – місцева пані з села Стенятин (Оксана Гойдало виготовила); лялька із соломи «Баба Ганна» (виготовили педагоги дошкільного навчального закладу с. Теляж). Вишуканим строєм дивує лялька із с. Спасів. А вихователь ДНЗ №8 м. Сокаль Зоряна Шеремета виготовила аж 15 ляльок-мотанок.

Власними емоціями від побаченого поділилась завідувач ДНЗ №5 Людмила Венгерак. А справжньою окрасою відкриття експозиції стали музичні керівники дошкільних установ Сокаля та вихованці ДНЗ №5, які подарували відвідувачам декілька святкових номерів.

На завершення організатори експозиції вручили учасникам конкурсу грамоти.

Усіх, хто ще не встиг поглянути на розмаїття українських ляльок запрошуємо відвідати виставку. Перебуватиме експозиція «Ляльковий вернісаж» в музеї «Сокальщина» до 7 березня. Установа працює у вівторок, середу та п’ятницю з 11 до 16 години, а для групових замовлень – у будь-який день.

Юлія СОРОЧУК.
Фото автора.