Головна Культура Витворені віками народні звичаї та обряди предків с. Лещатів зберігаються і тепер

Витворені віками народні звичаї та обряди предків с. Лещатів зберігаються і тепер

Вечоріє. Активна молодь та маленькі дівчатка (русалочки) зібралися біля Народного дому та з купальськими піснями вирушили до берега річки Драганки. Тут чекало чимало людей з нашого села та навколишніх сіл подивитися на це чарівне дійство.

Дівчата плели вінки з квітів та барвінку, а хлопці збирали хмиз на купальський вогонь.

Галина Семенюк розповіла про свято Івана Купала. Про вінок, як своєрідний жіночий оберіг – Оля Полуіан, а про купальську чарівну ніч – Люба Муж. «У цей день дозрівають плоди, небо вступило в шлюбну злуку з землею і кличе до спілки людину», – розказала Уляна Семенюк.

На кращу долю ворожили Марта Марцинюк, Марія Палійчук, Ганна Семенюк, Орися Бедь, Іра Назар, Уляна Семенюк.
Повністю ввійшла в образ русалки і зачарувала своїм співом Іра Марцинюк. А маленькі русалочки співали, пританцьовуючи, «Попливи, віночку». Це Діана Маньовська, Настя Дризна, Юля Джугало, Христинка Кметюк, Галя Марод, Юля Назар, Юля Демчук, Яна Павкович, Ліля Демчук, Наталя Назар.

Окрасою свята було гільце, навколо якого русалочки та молодь водили хороводи, співаючи пісень «Гей, не Івана, гей, на Купала», «Кругом Мариноньки», «Два віночки» та інші.
Хлопці відгадували загадки, підготовлені дівчатами. Кругом сміх, радість.

Приємно вразила ніжним голосом Оля Полуіан. Зачарували своїм талановитим сильним співом Віра Рудик, Борис Ониськів, Ростислав Антонюк, Андрій Станішевський. У гарному виконанні Іри Семенюк, Наталі Палійчук, Вікторії Семенюк прозвучала пісня «На Івана, на Купала». Про красу природи, вірність та кохання також чудово співали Марія Палійчук, Люба Муж, Уляна Станішевська, Марія Бедь, Дмитро Ковальчук, Володя Муж, Юра Палійчук, Андрій Малиновський, Олег Маньовський і це все у супроводі талановитого обдарованого музиканта Тараса Ониськова.

Найкрасивіший момент заходу – пускання вінків на воду. Дівчата кидали віночки і загадували на кращу долю. І на фінал свята усі бажаючі стрибали через вогонь.

Покіль народнація зберігає свої звичаї, зберігається і мова – нація існує – живе!

Ростислав АНТОНЮК, завідуючий Народного дому с. Лещатів.