Головна Спорт Команда школи №3 м. Сокаль взяла участь у сьомому міжнародному турнірі з...

Команда школи №3 м. Сокаль взяла участь у сьомому міжнародному турнірі з гандболу у Хорватії

Команда школи №3 м. Сокаль взяла участь у сьомому міжнародному турнірі з гандболу у Хорватії, м. Запрешіч під девізом «Deutsch durch Sport».
Шість національностей з Європи боролись за кубок, який виграла команда зі Словенії, м. Птуї. Школа №3 м. Сокаль втретє виступила на цьому турнірі. І знову це була величезна подія!

Довга подорож автобусом і поїздом була втомлива і напружена. Проте вчасно прибули до Загреба і поселились у апартаменті. День перед турніром був наповнений культурною та спортивною програмою. Спочатку відвідали GoetheInstitut, де мали можливість поспілкуватися із речником міністерства закордонних справ Німеччини паном Бруном Бобаном. У розмовідискусії йшлося про життя в Німеччині та в Україні. І ще довідались про завдання та мету GoetheInstitut, який також знаходиться і у Львові.
Після цього ми подалися до посольства України у Загребі. Зустріч із послом України паном Ярославом Сімоновим та його помічницею Вітою Голетс пройшла у дружній та теплій атмосфері. Обговорювали актуальні політичні проблеми України, війну на сході. І тут ми довідались, що посольство України організовує у Хорватії відпочинок для дітей, які проживають на території, де ведеться війна. «Відносини України та Хорватії є дуже хорошими, – розповідав пан Сімонов, – тому що хорвати дуже добре розуміють, що таке війна, адже вони самі її пережили у 90х роках. Ми надіємося на її завершення та надалі мирного розв’язання конфлікту, і на те, що закінчиться це безглузде пролиття крові. Це було б великим кроком до стабілізації нашої Батьківщини». Пан посол має багато російськомовних друзів, з якими дуже добре розуміється також і в цьому питанні.

Пан Сімонов зробив нам екскурсію посольством і показав робочі кабінети та сад. Наші учні попробували посидіти у кріслі посла, що додало їм віри та впевненості у їхнє майбутнє.

Але вершина нашої програми була ще попереду: ввечері ми відвідали гру чемпіонату Європи з гандболу, який проходить у Загребі, НімеччинаМакедонія на Арена Загреб. Із величезним захопленням дивилися наші хлопці разом із гравцями з Німеччини та Австрії, як майстерно грають у гандбол чемпіони.

А вже на другий день, зранку, після святкового відкриття, почався наш турнір грою ветеранів: команда європейських дипломатів проти молодіжної команди, яка складалася з шести національностей. У цій команді були і двоє гравців зі Сокаля, які грали проти свого тренера, який був членом команди ветеранів. Гра була напруженою. Молодіжна команда виграла у команди ветеранів, у складі якої була і одна жінка (посол Угорщини у Хорватії).

У турнірі команда СШ №3 зіграла навіть дуже добре, проте не змогла посісти призові місця у боротьбі проти Хорватії, Німеччини, Словенії, Угорщини, Австрії. Але це не дивно, тому що гравці з України тренувалися замало, в той час, коли інші команди мають тренування 5 разів на тиждень. І, на жаль, гандбол в Україні, i в Сокалі, зокрема, є не популярним, і таким, що не підтримується. Можливо, лише тоді, коли хтось із Сокаля стане олімпійським чемпіоном з гандболу, так як із Запрешіча Деніс Шпляріч, то тоді буде надавати допомогу та підтримку українським гравцям з гандболу.

Але, як це називається у спорті: «Брали участь – це вже все!» І для учнів школи №3 ця подорож запам’ятається надовго. Як нагороду за гру, вони отримали можливість зупинитися у Будапешті та подивуватись засніженим містом,спочатку у двоповерховому автобусі, а потім – кораблем по Дунаю. Тут усі насолодилися визначними місцями Будапешта.

Величезну подяку складаємо панові Йоргену Седерхолму, директору фірми «Датський текстиль», який частково спонсорував поїздку на гандбол. Пан Седерхолм висловився також, що було би добре, якби у наступному році у цьому турнірі взяла участь і учнівська команда з Данії, в чому він і сприятиме. А це збагатило б турнір, тому що у Данії є чудові гравці з гандболу, а сама Данія – чемпіон світу з гандболу. Тоді, можливо, у 2019ому відбудеться протистояння УкраїнаДанія. А для ініціатора і організатора змагань – це ще більше праці. Ну а місто Запрешіч вже сьогодні починає готуватися до наступного турніру. Це називається: після турніру – до турніру. Тому, до побачення у 2019 році!

Ганс-Юрген БОЛЛІНГ, тренер гандбольної команди СШ №3.
Фото Геральда Гюнера.
•«Усі приклались до цього! Тому, що це – команда!»