Головна Спорт ВАСИЛЬ ТЕТЕРКО ПРИКЛАД ДЛЯ УСІХ

ВАСИЛЬ ТЕТЕРКО ПРИКЛАД ДЛЯ УСІХ

Сокальщина – край багатий працьовитими людьми та неординарними особистостями, якими ми можемо гордитися. Серед яких можна назвати жителя с. Хлівчан Василя Тетерка. Мало хто знає, що ця надзвичайно скромна людина – майстер спорту міжнародного класу з легкої атлетики, є один з найсильніших марафонців світу та чемпіоном світу серед ветеранів. Другого такого бігуна в Україні знайти важко. З 1965 року Василь Тетерко майже щороку бере участь у Міжнародних та Всеукраїнських півмарафонах і марафонах. Неодноразово ставав їх переможцем. (Про це «Голос знад Бугу» писав уже неодноразово). Підтвердженням цього є дипломи, призи і медалі, якими завішені стіни його невеликої оселі. За ці роки чоловік, якщо скласти усі набігані кілометри до купи, що то вийде 280 тисяч кілометрів, зробив майже 40 кругів навколо Землі.

Марафонець займається бігом з шостого класу. Для нього біг – це спосіб життя. З нього розпочинає свій день. І це приносить п. Василеві задоволення. Спортсмен завжди добрим словом згадує свого тренера – вчителя фізкультури Белзької школи світлої пам’яті Ярослава Лапського, який привив йому любов до спорту. Це дитяче захоплення стало хобі на все життя та визначило його долю. Він, як і його наставник, став вчителем фізичного виховання і ось уже три десятиліття навчає молоде покоління здоровому способу життя у Бутинській школі.
Червень подарував Василю Тетерку ще одну визначну подію у його біографії – легкоатлетичний марафон «Каторга», який відбувся у Броварах. Безумовно, ці змагання не могли залишити без уваги невтомного марафонця. Наш краянин всьоме взяв участь у цьому марафоні. Тричі він вигравав його, а двічі був призером, посівши почесні треті місця. Сокальський бігун склав гідну конкуренцію найсильнішим бігунам України і змусив їх рахуватися з собою на кожному метрі дистанції. Фортуна й цього разу була на його боці: він фінішував першим, пробігши 31,8 км за 2 год. 00 хв. Голова ФСТ «Україна» нагородив Василя Тетерка медаллю, грамотою та призом – шестиденною путівкою по Дніпру.

Після Міжнародного атлетичного пробігу Василь Тетерко отримав чотири запрошення на міжнародні змагання: це півмарафони у м. Севілья (Іспанія) та у м. Вроцлав й м. Краків (Республіка Польща). Він мріє поїхати в Іспанію в м. Севілья, де 24 липня відбудеться міжнародний пробіг на 50 км з легкої атлетики серед ветеранів. В Кракові вже бував не раз. Наш краянин з сумом каже, що хтозна чи йому пощастить туди поїхати. Адже в кожній країні є свій розмір стартового внеску, який становить від 500 до 600 доларів або й євро. А з вчительської зарплатні не спроможний заплатити за участь у змаганнях. До того ж потрібно підготувати пакет документів, зареєструватися і оплатити свою участь завчасно. Спонсорів у нього немає, добре, щоб хоч хтось допоміг йому оплатити туди дорогу.

Та він все ще не перестає мріяти і підтримує себе у відмінній формі. Це підтвердив черговий забіг на 10 км вулицями шахтарського міста «Червоноградська десятка», який був приурочений його 325річчю. Василь Тетерко фінішував сьомим, поступившись молодим бігунам. Переміг у змаганні бігун Тарас Сало зі Львова. Пан Василь тішиться, що росте гідна зміна, що молодь обирає і пропагує найдоступніший та неймовірно цікавий олімпійський вид спорту. Адже біг – це найефективніші, а головне безкоштовні ліки від практично всіх хворіб.

Любов ПУЗИЧ.
Фото автора.