Головна Свято БЕЛЗЬКА БРАМА-2018

БЕЛЗЬКА БРАМА-2018

15 липня у Белзі відбувся міжнародний фольклорний фестиваль «Белзька брама», мета якого об’єднання трьох культур: української, польської та єврейської. Княже місто зустріло гостей, які приїхали не тільки з Львівської області, але з Республіки Польщі та представників єврейської громади зі Львова, рясним дощем. Тож святкування довелося перенести у Народний дім.

У фойє тривала виставкапродаж робіт майстрів художньої творчості Белза і Червонограда. Присутні могли побачити авторські роботи – ляльки, сувеніри, виготовлені технікою декупаж, оригінальні прикраси для волосся, вишиванки, вироби з бісеру, глини, дерева майстрів творчої спілки м. Червоноград та роботи вихованців Угнівського аграрного ліцею. Тут можна було скуштувати кулінарні вироби місцевих господинь.

Свято відкрила ведуча Надія Коляда, зазначивши, що вкотре Белз, яке є одним з найстаріших міст України, де поєднані українська, польська та єврейська культури, гостинно відчиняє свою браму для учасників фестивалю. Вона подякувала спонсорам, які допомогли організувати це дійство.

Опісля голова Сокальської районної ради Микола Пасько, заступник голови РДА Микола Поліщук, голова ради гміни Белжець Веслав Даруш та Белзький міський голова Олексій Макух привітали учасників фестивалю, побажали місту та його мешканцям подальшого розвитку й процвітання. А, головне, пам’ятати славну історію княжого міста, яке було центром трьох культур – української, польської й єврейської – розвивати дружні зв’язки між народами та частіше зустрічатися на белзькій землі, звідки їхнє коріння.

Далі на всіх чекав святковий концерт за участі солістів та знаних аматорів сцени, зокрема, вокального ансамблю «Шейне Мейделах», який функціонує при Всеукраїнському єврейському благодійному фонді «Хесед Ар’є», колективу пісні й танцю «Розточчя» з Томашова Любельського, творчих колективів, ансамблів, музикантів міста та Сокальського району, які подарували глядачам святковий настрій. Гарним доповненням концертної програми стали хореографічні номери – танці різних народів, які представили учасники клубу польських танців «Крайка» з гміни Дрогочін, танцювальний гурт «Молодички» з м. Червоноград та колектив «Шейк» з м. Белз, а також гумористична програма, подарувана белзянам колективом «Савчинський двіж».
Усі учасники отримали сувенірну продукцію та дипломи фольклорного фестивалю «Белзька брама 2018». Свято закінчилося танцями під музичний супровід колективу «Фест бенд» (керівник Богдан Барчук).

Любов ПУЗИЧ.

Фото автора.