Головна Економіка Зустріч з представниками бізнесу на Сокальщині

Зустріч з представниками бізнесу на Сокальщині

В Сокальському відділенні Червоноградської ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області відбулась зустріч начальника Жолудєвої Наталії з представниками бізнес-спільноти району.

Учасники заходу обговорили зміни до податкового законодавства та питання легалізації заробітної плати. Основний акцент посадовець поставила на питанні зупинення з 01 липня поточного року реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування (ПН/РК) в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) відповідно до п.201.16 Податкового кодексу України у разі відповідності такої ПН/РК сукупності критеріїв оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН, які затверджені наказом Мінфіну від 13.06.2017 №567.

Наталія Жолудєва зазначила, що оцінка ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН здійснюється ДФС шляхом проведення постійного автоматизованого моніторингу відповідності ПН/РК цим Критеріям (далі – Моніторинг).

Моніторинг здійснюється ДФС на підставі аналізу даних звітних показників платника податку, наявної податкової інформації, а також інформації, поданої платником податку за формою згідно з додатком до цих Критеріїв, яка відображає специфіку господарської діяльності платника податку окремо за кожним видом економічної діяльності, якщо така інформація врахована комісією ДФС України, яка приймає рішення про реєстрацію ПН/РК  в ЄРПН або відмову в такій реєстрації (далі – Комісія ДФС).

За інформацією, розміщеною на офіційному веб-порталі ДФС України (http://sfs.gov.ua/media-tsentr/novini/301239.html) платник податку у разі отримання квитанції про зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН має право подати на розгляд Комісії ДФС інформацію у вигляді Таблиці даних платника податків за встановленою формою J(F)1312301 (далі – Таблиця).

Таблиця надсилається виключно в електронному вигляді засобами електронного зв’язку з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного цифрового підпису відповідальних осіб.

Також, звернула увагу, що електронні формати Таблиці розміщенні на офіційному веб-порталі ДФС у розділі «Електронна звітність»/Платникам податків про електронну звітність/Інформаційно-аналітичне забезпечення/Реєстр електронних форм податкових документів. Додамо, що Таблиця може бути сформована та надіслана через особистий кабінет електронного сервісу «Електронний кабінет платника», вхід до якого здійснюється за адресою: cabinet.sfs.gov.ua, а також через офіційний веб-портал ДФС України. Також для формування Таблиці в електронному вигляді платник податків самостійно на власний розсуд може обрати будь-яке програмне забезпечення, яке формує вихідний файл відповідно до затвердженого формату (стандарту).

Слід пам’ятати, що підтвердженням про отримання Таблиці є перша квитанція (квитанція про доставку). Після обробки та розгляду Комісією ДФС Таблиці платнику протягом п’яти робочих днів направляється друга квитанція, в якій зазначається інформація про результат розгляду (врахування/неврахування інформації).

При заповненні Таблиці необхідно заповнювати вид економічної діяльності відповідно до Класифікатора видів економічної діяльності (КВЕД ДК 009:2010), код товару згідно з УКТ ЗЕД, код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг (ДК 016-2010).

При подані Таблиці відповідно до виду економічної діяльності необхідно обов’язково зазначити коди товарів згідно з УКТ ЗЕД/послуг згідно з Державним класифікатором продукції послуг (ДК 016-2010), що на постійній основі таким платником постачаються (виготовляються), а також платник може зазначити коди товарів/послуг, які ним придбаваються (отримуються) для їх виготовлення.

Окрім того, роз’яснила присутнім спосіб надання письмових  пояснень та/або копій документів, достатніх для  прийняття рішення Комісією ДФС про реєстрацію ПН/РК в ЄРПН. (пп. в. 201.16.1 ПКУ). До таких документів, зокрема, належать: договори, первинні документи, розрахункові документи, банківські виписки, документи щодо підтвердження відповідності продукції тощо (вичерпний перелік затверджений Наказом №567). Письмові пояснення та копії документів, можна подавати до ДФС в електронному вигляді засобами електронного зв’язку, визначеними ДФС.

Наприкінці зустрічі надано відповіді на запитання платників податків, практичні поради щодо правильного застосування окремих норм податкового законодавства.

Сектор обслуговування платників

Сокальського відділення

Червоноградської ОДПІ

ГУ ДФС у Львівській області