Головна Економіка Гаряча лінія щодо порядку реєстрації та використання РРО/ПРРО та новацій Закону №3219

Гаряча лінія щодо порядку реєстрації та використання РРО/ПРРО та новацій Закону №3219

Сокальська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує:

Гаряча лінія щодо порядку реєстрації та використання РРО/ПРРО та новацій Закону №3219

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо порядку реєстрації та використання РРО/ПРРО та новацій Закону №3219 проведено в.о.начальника Сокальської державної податкової інспекції Марією Кохан.

Додзвонювачі запитували щодо особливостей оподаткування єдиним податком з 1 серпня 2023 року платників на спрощеній системі оподаткування.

Також, чимало запитань стосувалися порядку застосування РРО чи ПРРО для ІІ та ІІІ груп платників єдиного податку. Цікавилися відновленням відповідальності за порушення вимог закону про застосування РРО.

Суб’єктам господарювання наголошено, що застосування РРО чи ПРРО є обов’язковим для усіх суб’єктів господарювання, окрім спрощенців 1 групи.  Також, законодавством дозволено не застосовувати РРО спрощенцям інших груп, при здійсненні роздрібної торгівлі на території села та селища товарами (крім підакцизних товарів), за умови використання книг обліку розрахункових операцій та розрахункових книжок та дотримання торгівцями інших норм,передбачених законодавством.

Найбільше платники цікавилися розмірами штрафів за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та датою початку їх застосування.  Так, посадовець роз’яснювала, що платники  звільняються від відповідальності за порушення, вчинені ними у період з 1 січня 2022 року до 1 жовтня 2023 року, крім відповідальності за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів, здійснення діяльності з купівлі/продажу іноземної валюти, діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор.

З 01.10.2023 застосування штрафних санкцій відновлено стосовно всіх суб’єктів господарювання, що здійснюють свою діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, з повним скасуванням відповідальності за порушення, вчинені з 01.01.2022 по 30.09.2023 включно.

Платникам, що бажають встановити програмний РРО детально роз’яснено послідовність дій для реєстрації ПРРО. Використовувати ПРРО можна тільки після включення його до реєстру ПРРО.