Головна Економіка Фермери Сокальщини не готові до купівлі землі: “Ми закликаємо уряд відкликати проєкт...

Фермери Сокальщини не готові до купівлі землі: “Ми закликаємо уряд відкликати проєкт закону №2178”

У сесійній залі районної ради 24 жовтня відбулися збори Асоціації фермерів та землевласників Сокальщини, на яких фермери обговорили питання, яке сьогодні турбує кожного селянина: ухвалення законопроєкту №2178 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», який знімає мораторій на продаж землі. Чимало фермерів району вже брали участь у Всеукраїнській акції проти продажу в Україні земель сільськогосподарського призначення іноземцям у Львові та Києві.

Голова громадської організації «Ідея нації» Остап Стахів, який приїхав на зустріч з фермерами, зазначив, що законопроєкт №2178 становить пряму загрозу національній безпеці України, оскільки передбачає продаж землі сільськогосподарського призначення, а це 72% території нашої країни:

– Також хочу зазначити, що жодна держава в світі не відкривала ринок землі під час війни, яка у нас триває вже 5 років. Сам законопроект не витримує жодної критики, оскільки написаний під диктовку Світового банку і МВФ, які лобіюють транснаціональні корпорації. Замість того, щоб допомогти дрібним та середнім українським фермерам розвиватися, уряд вирішив їх знищити як клас суспільства, як це було при Сталіні в Радянському Cоюзі, тільки методи сьогодні використовуються інші, проте мета та сама.

Законопроект готувало Міністерство економіки без залучення фахівців, тож вийшло непрофесійно. Він немає альтернативи в цілому світі й дозволяє продавати землю – 210 тисяч гектарів – в одні руки юридичним особам, іноземцям в тому числі.
На жаль, українські фермери, які десятками років працюють на землі, не зможуть її купити, бо не мають такої можливості. До того ж веде до занепаду сіл, бо саме фермери, які живуть на цій землі, допомагають місцевим жителям і населеним пунктам вирішувати наболілі життєво важливі проблеми, ремонтують соціальні заклади, допомагають прогорнути дороги під час снігових
заметів, створюють робочі місця…

Натомість бездумне поспішне відкриття ринку землі вигідне великим аграрним монополістам, насамперед, іноземним, які просто використовують українську землю для виробництва сировини та отримання надприбутків за рахунок виснаження ґрунтів. У них сучасна потужна техніка, яка може обробляти 1000 гектарів малою кількістю працівників. А це веде до безробіття у наших селах. Чомусь в більшості країн світу визначилися, що найефективніший шлях прогресу сільського господарства є розвиток фермерських господарств.

Єдиний правильний шлях – це коли держава буде викуповувати паї у тих, хто бажає їх продати та передаватиме в розпорядження ОТГ, а ті, в свою чергу, надаватимуть землі в оренду тим, хто буде її обробляти і таким чином зможуть постійно поповнювати свій бюджет за рахунок орендної плати. Так ми збережемо наше національне багатство – землю і дамо можливість розвиватися нашим українським дрібним та середнім фермерським господарствам.

На Львівщині, як і по цілій Україні малі та середні фермерські господарства виступили проти продажу української землі. Фермерів не влаштовує та ситуація, яка є сьогодні, обіг земель потрібно запроваджувати, але не ринок землі. До сьогодні у нас не має навіть обліку земель сільськогосподарського призначення, Держгеокадастр не може розібратися де і як розміщені земельні ділянки, не наведено лад в малому, а вже спішать виставляти українську землю на продаж цілому світу!

Голова ГО «Ідея нації» Остап Стахів пояснив: ми вимагаємо заборонити продаж української землі, бо землю нам дарував Бог, вона не є продуктом, створеним людиною – тому не може бути товаром.

Свої думки та пропозиції висловили фермери Василь Муха, Ігор Хом’як, Ігор Шайнога, Михайло Косівський та інші, які підтримали акцію протесту «Ні продажу землі».

– Земля дана нам Богом та ми маємо розвивати та передати нащадкам, – каже директор ТзОВ «Галичхутро» Василь Муха. – А цей законопроект залишить наступне покоління без землі.

Фермер Михайло Веклин вважає, що ми не готові до ринку землі. Земля – це святе для кожного українця. Куди б вони не приїхали, шукають шматок землі, займаються землеробством. Це у наших генах… Землю можна продати раз. Однак гроші – це папірці. Вони сьогодні є, а завтра – нема. Інфляція їх може з’їсти за день. А землю вже не повернеш. Будинок, машина – все може пропасти, а земля ніде не дінеться. Якщо продасиш іноземцеві, назад її не візьмеш. Минулі роки багато молодих людей у Хороброві почали забирати паї й працювати на землі. Потрібний час щоб відродити у селянина почуття господаря, яке сімдесят років викорінювали…

«Я з дідапрадіда селянин. Уже не один десяток років працюю в сільському господарстві, розумію що таке земля, і продаж її – не на часі. Спершу потрібно навести лад із земельними паями, в окремих сільських радах накладаються пай на пай, на ліси, на дороги, на ставки, захисні зони річок, оформити їх згідно з чинним законодавством, а тоді вже приймати закони про ринок земель», – вважає директор ПАФ «Білий Стік» Олег Іванчина, тому також проти таких необдуманих дій влади.
Голова фермерського господарства «Жужіль» Мирон Вітик додає, якщо українську землю скуплять іноземні компанії – наша країна буде найбіднішою у світі, хоча ми є найбагатшими, бо маємо найродючіші землі.

– Фермери не готові до купівлі землі, – каже голова фермерського господарства «Амарант-Захід» Роман Великопольський. – Земля не має продаватися. Вона має бути державною й держава має нею розпоряджатися. Нове покоління, яке народиться, має право на землю. А його хочуть цього позбавити. І це мене болить.

Чимало фермерів, як голова фермерського господарства «Барни В. І.» Галина Гошко з Хороброва надіються, що продажу землі не буде. І вважають, щоб такого не сталося, потрібно не вичікувати, а піднімати фермерів, селян, які мають свою земельну часткупай, усіх, хто працює на землі, у сільському господарстві, бо це торкається усіх. Разом ми – сила.

Підтримує колег і розділяє їхні хвилювання й голова асоціації фермерів Оксана Сало: «Ми працювали 25 років на землі, хтось мав власну, хтось взяв в оренду. Ми не готові зараз купувати землю, бо не маємо капіталу. І не до кінця віримо, що держава виділить фермерам 4,4 мільярди гривень на купівлю землі. Нас уже не раз обдурювали: спершу заохочували беріть під програму техніку, пальне, а держава компенсуватиме. Потім програми згортали, й нам самим доводилося все сплачувати. Боюся, щоб так не було і у цьому випадку… Проте тут все складніше, бо можуть забрати землю і все. Ніхто навіть не задумується, що вона для українського фермера – не бізнес, а зміст його життя. Від неї залежить майбутнє наших дітей та внуків. Крім того, як можна продавати землю, коли в країні війна?! Просто олігархи хочуть узаконити в такий спосіб взяту в оренду на 49 років землю в селян. Проект закону не відповідає інтересам селянина і фермера, й приведе до ще більшого зубожіння, а село – до занепаду. Якщо вже йти на продаж землі, то купувати її мають лише українці, ті, хто житиме і працюватиме на ній. Таким чином йдуть інші країни Європи, зокрема, Польща і Франція. Чому нам не піти їхнім шляхом?!»

О. Стахів повідомив, що фермери України збираються поїхати на засідання комітету аграрної політики, бо до них ніхто не дослуховується, а питання продажу землі можна вважати питанням національної безпеки та забезпечення населення продовольством.

Наприкінці зборів фермери прийняли звернення до Президента України Володимира Зеленського та Міністерства економічного розвитку та аграрної політики. В документі викладені основні вимоги аграріїв: «Ми закликаємо уряд відкликати проєкт закону №2178, відправити його на доопрацювання із залученням представників агросектору та громадськості. Ні продажу землі іноземцям! Вони не мають отримати право володіти українською землею напряму або через юридичні особи, зареєстровані в нашій країні. Ні земельним олігархам! Потрібні суттєві обмеження на кількість землі, що може бути продана в одні руки. Заборонити продаж української землі взагалі або хоча б до закінчення російсько-української війни. Вони вірять, що влада прислухається до вітчизняних сільгоспвиробників й розпочне діалог з ними.

Любов ПУЗИЧ.