Головна Спорт ВІД ПРИЗЕРІВ ОЛІМПІАД ДО ПРЕЗИДЕНТСЬКИХ СТИПЕНДІАТІВ

ВІД ПРИЗЕРІВ ОЛІМПІАД ДО ПРЕЗИДЕНТСЬКИХ СТИПЕНДІАТІВ

Дванадцять років тому створена Сокальська МАН. Проте тоді не було стільки учнів, і стільки переможців конкурсів, як нині. Але завдяки колективу, якому притаманний творчий неспокій, творчий вогник і кожен з педагогів дуже любить дітей – це і є одна з вагомих причин тої успішності, результативності, яких вдається досягти. Добрі ужинки Сокальська МАН пожинає кожного року. Отже, є певні надбання, є добрий досвід, яким можна поділитися з іншими. Тому якраз в Сокальській МАН відбувся обласний семінарпрактикум на тему «Організація науководослідницької роботи зі слухачами МАН» для керівників творчих об’єднань (секцій) гуманітарного циклу (українська мова та література, історія, правознавство, мистецтвознавство, журналістика, педагогіка).
Присутніх щиро привітала директор Сокальської МАН Світлана Мусій. На семінар до Сокаля прибули представники Малих академій з Червонограда, Самбора, Дрогобича, Стрия, а також директор Львівської обласної МАН Іванна Бородчук та методист Тетяна Хомик, начальник відділу освіти Сокальської РДА Роман Монастирський, завідувач районним методичним кабінетом відділу освіти Галина Гібляк, президент благодійного фонду «Майбутнє України. Сокальщина» Юлій Лукомський, ексмер Сокаля Богдан Зарічний, директор історикокраєзнавчого музею Василь Волошин. С. Мусій підкреслила, що у колективі Сокальської МАН виробився певний почерк, який присутні зможуть побачити, а також запропонувала методичні розробки, які готувались спеціально для семінару, всі матеріали будуть знаходитися на сайті Сокальської МАН. Про роботу Малої академії наук свої міркування висловив начальник відділу освіти Сокальської РДА Роман Монастирський:
– Вважаю, що тема семінару є цікава і корисна, сподіваюся на плідний діалог. Сокальська МАН розвивається досить успішно. Якщо в перші роки діяльності були дватри, а потім з десяток призових місць, то тепер щороку стабільно двадцять призерів конкурсів та турнірів. Зважаючи на реалії бюджету 2017 року, який буде дуже непростий, думаю, нам вдасться втримати фінансування МАН. Але ми вже ставимо завдання функціонування наших позашкільних закладів в межах нових об’єднаних територіальних громад. Такі реалії сьогодення.
Світлана Мусій коротенько ознайомила з функціонуванням Сокальської МАН, яка розпочала своє існування з 2004 року. Нині у ній навчається 450 слухачів у 19 творчих об’єднаннях, 27 групах. Працює 15 досвідчених і творчих вчителів. Сокальська МАН має свій сайт, газету, її відвідують слухачі з різних міст та сіл району. У 20152016 роках МАН мала 71 переможця та призера першого етапу конкурсузахисту науководослідницьких робіт, 20 переможців та призерів другого та шість призерів третього етапу. Також академія гордиться президентськими стипендіатами Петром Боднаром, Іриною Кінах, Романом Козирою. Успіх науководослідницької роботи дуже залежить від вчителя, чи він готовий до такої творчої роботи. Якщо так, то й буде результат.
На методичному аспекті організації науководослідницької роботи зупинилася методист Ольга Стасюк.
Далі своїми думками поділилися люди, які допомагали вчителям з вибором теми для науководослідницької роботи, матеріал і це дало дуже високий результат. Власне про співпрацю з МАН, про нові теми в технічному напрямку, гуманітарному вели мову Юлій Лукомський, Богдан Зарічний, Оксана Проць, Василь Волошин. А потім досвідом роботи організації науководослідницької діяльності зі слухачами МАН поділилися керівники творчих об’єднань – Мирослава Багрій, Ольга Владичко, Марія Гущик та Світлана Мусій.
Високо оцінили роботу Сокальської МАН гості зі Львова – директор Львівської обласної МАН Іванна Бородчук, яка підкреслила, «якби всі МАН, які створені в Львівській області, працювали так, як Сокальська Мала академія наук, то ми би мали не третє, четверте місце на Всеукраїнському конкурсізахисті, а мабуть, лише перше. Я побачила, що результат є тоді, коли є така добра співпраця, коли є підтримка відділу освіти Сокальської РДА, жертовність благодійного фонду «Майбутнє України. Сокальщина», ініціатива багатьох небайдужих людей».
Про тісну співпрацю зі Сокальською МАН, цікаві роботи сокальських юних науковців під керівництвом творчих вчителів говорила методист Львівської обласної МАН Тетяна Хомик, відзначивши також гарну організацію праці та чіткі методичні підходи до творення наукових досліджень згуртованого та дуже ініціативного колективу вчителів і їх вихованців.
Про тісну співпрацю методкабінету та Сокальської МАН вела мову його завідувач Галина Гібляк, яка, зокрема, підкреслила, що «спільно працюємо в рамках програми «Обдарована дитина», разом з керівником МАН Світланою Мусій підтримуємо, надаємо методичну допомогу також і 18 науковим товариствам у школах, особливо віддалених від Сокаля, бо звідти дітям тяжко добиратися в Малу академію. Також тішимося з того, що торік депутати районної ради прийняли програму «Підтримка обдарованої дитини». У номінації «Науковець року» троє учнів Сокальської МАН отримали грошову винагороду у сумі 1000 гривень.
Семінартренінг відбувався у доброзичливій невимушеній атмосфері, присутні пропонували конструктивні, цікаві та актуальні теми, які підказувало саме життя. Навіть після закінчення цього заходу ще довго його обговорювали, оглядали аудиторії, знайомилися з методичними доробками вчителів. Була спільна мова, цікава дискусія, а ще усім передався той творчий неспокій, який витає у стінах Сокальської МАН.
Оксана ПРОЦЬ.