Головна Культура До міжнародного дня людей із синдромом Дауна в Сокальському ІРЦ відбулись розваги...

До міжнародного дня людей із синдромом Дауна в Сокальському ІРЦ відбулись розваги для «сонячних дітей»

Так називають людей із синдромом Дауна за їхню доброзичливість, відкритість та наївність. 21 березня у світі відзначили День «сонячних» дітей. Він був обраний, щоб показати, що синдром Дауна, пов’язаний з наявністю в клітинах людини 3ї хромосоми в 21ій парі. 10 листопада 201-1ого резолюцією Організації Об’єднаних Націй цю дата офіційно внесено до календаря подій.

До міжнародного дня людей із синдромом Дауна в Сокальському ІРЦ відбулись розваги для «сонячних дітей». Діти брали участь в естафетах та попробували себе в ролі акторів в постановці казки «Ріпка». Найбільш захоплюючим та важливим було сімейне завдання – створення спільного малюнку долоньками.

Загалом Сокальський ІРЦ відвідує шестеро дітей із синдромом Дауна, одна дитина на індивідуальному завданні (відвідуватиме центр по завершенню школи). Окрім того, працівники ІРЦ надають корекційну допомогу ще двом дітям за місцем навчання та виховання (м. Угнів). «Найменшій дитинці два роки і шість місяців. З цими дітками працюють логопед, дифектолог, при потребі психолог. Діти на заняття ходять із задоволенням та й батьки мають можливість поспілкуватися, що не менш важливо», – підкреслила директор центру Ганна Фенчин.

Керівник установи повідомила, що «хоч нам усім здається що таких діток не багато, та статистика свідчить про те, що щороку в Україні народжується 460 дітей із синдромом Дауна. Перспективи в дітей можуть бути дуже різні. Відомо чимало людей з таким діагнозом, котрі досягли значних результатів у різних сферах».

Аби привернути увагу до інакшості, однак не меншовартості, людей з синдромом Дауна по всьому світу в цей день проходить акція «LOTS OF SOCKS». Долучились до неї і працівники інклюзивного центру – одягнули різнокольорові, непарні чи просто яскраві шкарпетки. Така акція допомагає продемонструвати свою солідарність з людьми з непарною хромосомою, й водночас звернути на себе увагу перехожих, зрозумівши, як це бути не таким, як більшість.

Як і будь-хто з нас, кожна людина з синдромом Дауна – унікальна. У неї свій характер, свої можливості, свої інтереси. Вона може стати відомим спортсменом, актором, художником, бізнесменом, або просто вашим другом, сусідом, знайомим. І, без сумніву, така людина гідна поваги хоча б за те, що щодня долає труднощі, не знайомі нам з вами.

Юлія СОРОЧУК.

Фото автора.