Головна Культура НАВЧАННЯ І ВИХОВАННЯ В ОСОБЛИВИХ УМОВАХ

НАВЧАННЯ І ВИХОВАННЯ В ОСОБЛИВИХ УМОВАХ

Війна, яка триває уже третій рік, щоденні тривоги, переживання за рідних, які воюють на фронті, заставили нас переосмислити наше життя і шукати можли­вості для функціонування, забезпечення та розвитку Варязької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів. На жаль, підтримка держави та органів місцевого само­врядування у військовий час є обмеженими. Попри всі обставини адміністрація та педагогічний колектив школи шукає можливості для її належного функціону­вання і забезпечення освіт­нього процесу за допомо­гою спонсорів, меценатів та небайдужих людей. Так, на весні 2024 року бурмістр міста Мілаково Криштоф Скуборский з Республіки Польщі привіз до Варязької школи комп’ютерний клас з місцевої школи. Учні нашої школи протягом двох років відпочивали і навчали­ся у мовному таборі Американська літня школа. Цьогоріч з 30 червня по 13 липня учні шко­ли матимуть змогу побувати у ньо­му знову. Добрим другом нашого освітнього закладу є Себастіян Біронт з Республіки Польща, який упродовж багатьох років під­тримує нашу школу, привозить канцтовари, спор­тивні м’ячі та інший інвентар, які вико­ристо­вуються у навчально-виховному про­цесі. На весні пан Себастіян привіз до шко­ли цінний подарунок – музичну колонку з дво­ма мікрофонами, яка допоможе нам при організації шкільних свят, лінійок та інших заходів. Він також був організатором вру­чення премій кращим учням школи, які во­ни отримують уже третій рік як заохочен­ня у навчанні на святі Останнього Дзво­ника.

Танцювальні костюми для шкільного хореографічного ансамблю «Юність» не одноразово офірувала пані Марія Наппер з США.

Приємно, що про рідну школу не забува­ють її випускники, вони не тільки є частими гостями різноманітних національно-патріо­тичних заходів, але й підтримують школу матеріально. Приємним сюрпризом став спортивний тренажер та інший інвентар для школи від волонтера Вадима Горбая та його синів – випускників нашої школи Ростислава і Дениса. Тепер хлопці та дівча­та мають змогу покращувати свою фізичну форму та займатися спортом. А це пропа­гує здоровий спосіб життя серед підрос­таючого покоління.

Звертаємо увагу й на патріотичне вихо­вання учнів, беремо участь у патріотичних заходах, які відбуваються у Сокальській гро­маді, зокрема, у Всеукраїнській дитячо-юнацькій військово-патріотичній грі «Сокіл» («Джура»), патріотичному вишколі для старшокласників, святі Героїв. Багато випускників школи нині зі зброєю в руках захищають неза­лежність України. Пе­дагогічний колектив, учні та їхні батьки про­водять акції «Допоможи військо­вому», у рамках яких виготовля­ють окопні свічки, ліплять варе­ники, малюють малюнки, збира­ють кришечки на про­тези військо­вим, проводять благодійні ярмар­ки аби під­тримати українських захис­ників. Адже і дорослі, і діти усвідомлюють, що завдяки їм ми сьогодні маємо змогу спокійно ходити до школи і навчатися.

Ярослав ГАВРИЛІВ,
директор Варязької ЗШ І-ІІІ ступенів.