Головна Культура ХРАМУ У КОНОТОПАХ – ЧВЕРТЬ СТОЛІТТЯ

ХРАМУ У КОНОТОПАХ – ЧВЕРТЬ СТОЛІТТЯ

Храм, як і людина, має свій день народження і свою долю. Кожному з нас доводилося проходити крізь ювілейний рік свого життя. А що, коли церкві, яку ми відвідуємо та в якій звершується Свята Літургія, виповнюється чверть століття?! Саме це святкове, особливе та трепетне відчуття переповнювало прихожан церкви св. свмч. Йосафата села Конотопи. 25 листопада парафіяни відсвяткували 25 річницю освячення церкви. Цього дня в храмі, який дбайливо прикрасили сестриці, панувала атмосфера радості й любові.

Тут зібралися жителі села та гості, серед яких було багато молоді та дітей. Церква за 25 років свого існування стала для людей не тільки місцем чудового спілкування та особливої Божої присутності, а й другим рідним домом.

З нагоди поважного ювілею в храмі було звершено святкову Божественну Літургію. Під час відправи – здавалось, небеса спустились на землю і Бог був неабияк близько! На запрошення настоятеля храму о. Ореста Рубеля та щоб розділити з нами радість і прославляти Бога на святкування приїхали отці Андрій Дутчак, Петро Звір та Ярослав Валюх. Отець Андрій Дутчак в проповіді наголосив, що свмч. Йосафат є добрим прикладом віри в Христа Спасителя і любові до Бога та ближніх, бо без щирої любові віра і наші добрі вчинки будуть даремними.

Розділив молитовну радість та привітав парафіян с. Конотопи декан Сокальського деканату о. Петро Звір, який наголосив на важливості храму Божого, в якому звершується молитовний зв’язок з Богом, а також побажав усім свято берегти свою віру і мати надію на спасіння.

З теплими і щирими словами привітань звернувся до усіх присутніх о. Орест Рубель: «Нехай святкування цього ювілею допоможе нам знайти відповідь – чого сьогодні від нас чекає Господь, Його свята Церква і наш народ? Нехай благословення Боже, заступництво Пресвятої Богородиці, молитви блаженного священномученика Йосафата та всіх ісповідників нашої святої віри знаменують велич ювілею нашої Церкви на цій Богом благословенній землі. Бажаю вам бути ревними християнами, чуйними та добрими один до одного, так як вчить нас Святе Письмо. Живіть в мирі і дотримуйтесь Заповідей Божих, любов’ю і хорошими справами сійте зерна добра і зберете великий урожай, робіть добрі вчинки і вони до вас сторицею повернуться. А благодать Господа нашого Ісуса Христа, і любов Бога і Отця, і Причастя Святого Духа нехай буде з усіма вами! Амінь».

По завершенні Святої Літургії діти разом із парафіяльним катехитом славили Бога і церкву св. свмч. Йосафата віршами та піснями «У церкві, у церкві Ісус наш живе!», «За все Тобі я дякую, Ісусе Спасе мій». Після зворушливого виступу люди задумалися про вічні цінності, зокрема, про любов до ближнього та єдність народу. Діти висловили щиру подяку настоятелю храму о. Оресту Рубелю за плідну працю, мудрі слова та корисні настанови. Подякували за прекрасний спів церковному хору під керівництвом регента Івана Антоніва. Хор вражає чистотою звучання та майстерністю виконання. Також вітали священиків, братство і сестрицтво, гостей, всіх вірних храму та тих, хто брав активну участь в організації святкування. По закінченні на всіх присутніх очікував солодкий сюрприз. Діти пригощали присутніх запашним короваєм, який розділили на всю громаду як символ достатку. Крім цього, усім гостям і парафіянам роздавали образочки св. свмч. Йосафата. Закінчилось святкування освяченням води та обходом довкола церкви.

 

Свято ювілейного храмового празника залишило в серцях усіх присутніх духовне піднесення, радість за згуртовану міцну громаду. Такі свята – це завжди позитивні емоції та радість. Вони вселяють впевненість у майбутньому розвитку парафії. Хочеться побажати відсвяткувати ще не один ювілей, який би згадували наступні покоління.

Марія КОВАЛИК, парафіяльний катехит.