Головна Культура НА ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОМУ ТРОНІ СОКАЛЬЩИНИ– ІNVICTA

НА ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОМУ ТРОНІ СОКАЛЬЩИНИ– ІNVICTA

Відбувся фінальний етап XVII юнацького чемпіонату Сокальського району з гри «Що? Де? Коли?». В змаганнях взяли участь 23 команди (близько 150 школярів), які представляли Сокальські НВК «ЗШ I ст. – гімназія» ім. Олега Романіва, ЗШ №2, СЗШ №3, ЗШ №4, ЗШ №5, Червоноградський Будинок дитячої та юнацької творчості (вони виступають поза конкурсом), Волицьку, Забузьку, Жвирківську, Острівську та Поторицьку школи.

Перед останнім етапом шанси на титул зберігали три команди. Лідером змагань зі 106 балами була команда гімназії «Intelligant freaks», яка досить посередньо відіграла першу половину чемпіонату, а ось в другій ввімкнули повні оберти, що дозволило їм очолити турнірну таблицю. З головним переслідувачем «Intelligant freaks», ще однією командою гімназії «Invicta» трапилася протилежна метаморфоза. Після перемог в перших двох етапах вона вирішила, що чемпіонство у неї в кишені. І за це вмить була покарана. За дві наступні гри «Invicta» розтринькала гігантський гандикап в 11 очок та, несподівано для себе, опинилася в статусі наздоганяючої. Щоправда, екслідер відставав від «Intelligant freaks» лише на один бал. Для того, щоб здобути титул команді було достатньо просто перемогти. Певні шанси на чемпіонство зберігали «Діти капітана Віті» зі СЗШ №3. Але не все залишалося в їхніх руках. Щоб стати чемпіонами Сокальського району команді потрібно було не лише перемогти, а й сподіватися, що «Intelligant freaks» та «Invicta» посядуть в фінальному етапі місце нижче другого. Така ситуація на верхівці турнірної таблиці обіцяла інтригуючу боротьбу. Варто зазначити, що ці сподівання повністю виправдалися. Краща команда Сокальщини визначилася лише на передостанньому запитанні чемпіонату.
Після першого туру «Intelligant freaks» та «Invicta» йшли нога в ногу, давши по 9 правильних відповідей. На очко від них відставали «Діти капітана Віті». Після двох третин фінального етапу чемпіоном в live таблиці були «Intelligant freaks», яка змогла випередити «Invicta» на одне очко.

Третій тур став одним з найдраматичніших за всю історію чемпіонатів Сокальщини. Після першого питання «Invicta» наздоганяє «Intelligant freaks». Через три запитання фріки знову повертають собі лідерство, щоб вже через запитання дозволити наздогнати себе. На десятому питанні «Intelligant freaks» знову помиляються, чим миттєво скористалася «Invicta». Одинадцяте ігрове завдання знову виявилося не під силу фрікам. А ось «Invicta» таки знайшла на нього відповідь. До кінця чемпіонату залишалося зіграти одне запитання. Однак це вже не мало жодного значення, адже «Invicta» випереджала найближчого переслідувача на два очки.

Отже, інтелектуальна Сокальщина отримала нового чемпіона. Команда «Іnvicta» перемагала в трьох етапах з п’яти, набравши 135 балів, а тому закономірно отримала золоті медалі. Лише двома очками їй поступились «Intelligant freaks». «Діти капітана Віті» з 126 балами вибороли бронзу. Кращою сільською стала команда Острівської ЗШ – «Island».

XVII юнацький чемпіонат канув в лету. Вже через півроку стартує черговий турнір, на якому пролунають 180 питань, які і визначать нового чемпіона. Як казали в часи Шекспіра, «спішіть бачити».

Організаторами XVІІ юнацького чемпіонату Сокальського району з гри «Що? Де? Коли?» виступають Сокальська ліга інтелектуальної творчості та відділ освіти РДА. Оргкомітет турніру висловлює щиру подяку спонсорам змагань – інтернетмережі «BestLink», фірмі «Ніка», піцерії «Фігаро», працівникам Сокальського НВК «ЗШ I ст. – гімназія» ім. Олега Романіва та інформаційним партнерам ігор «Що? Де? Коли?» на теренах Сокальщини: ТРК «Сокаль», інтернетпорталу «Сокаль і Сокальщина», часопису «Голос знад Бугу».

Володимир ВОЙТЮК, президент Сокальської ліги інтелектуальної творчості.