Головна Культура На Сокальщині вітали працівників культури та майстрів народного мистецтва

На Сокальщині вітали працівників культури та майстрів народного мистецтва

Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва відзначається щорічно 9 листопада. Напередодні свята усіх, хто творить культурний простір Сокальщини, привітали у стінах районного Народного дому. На урочистості завітали керівник апарату Сокальської РДА Віра Левандовська, заступник голови районної ради Василь Бойко та гості, життєвий шлях яких тісно пов’язаний із культурою та мистецтвом.

– Просвітницький характер вашої діяльності несе в собі світло, любов та красу, примножує культурну спадщину нашого району. Завдяки Вам, справжні подвижники своєї справи, культура Сокальщини розвивається, збагачується новими іменами, цікавими формами роботи, – зазначила у своєму виступі керівник апарату Сокальської райдержадміністрації Віра Левандовська.

Заступник голови Сокальської районної ради Василь Бойко від імені голови райради та депутатського корпусу привітав всіх, хто присвятив себе благородній справі – збереженню, розвитку і примноженню безцінних духовних скарбів нашого народу та побажав їм міцного здоров’я, особистого щастя, родинного затишку і нових творчих здобутків. Він також наголосив, що культура є однією з пріоритетних галузей у районі, про що свідчать прийняті на сесіях програми підтримки народних домів.
Очільники районної влади подякували працівникам культури за нелегку, але надзвичайно потрібну працю, безперервний творчий пошук, за вагомі духовні здобутки та нагородили грамотами РДА і районної ради за багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм та з нагоди професійного свята багатьох працівників.

Та це були не єдині нагороди у цей день. Чимало працівників культури також було відзначено грамотами відділу з питань культури, охорони культурної спадщини, туризму та релігії РДА. Сертифікат на суму шість тисяч гривень отримав Сокальський районний народний дім на придбання кольорового принтера, такі ж сертифікати отримали хореографічний ансамбль «Веселка» та хореографічна студія «Гармонія» районного Народного дому на придбання костюмів.

Р. Антонюк подякувала усім, хто підтримує та допомагає працівникам культури організовувати різноманітні культурнопросвітницькі дійства, зокрема, священнослужителям м. Сокаль – отцям Ярославу Кащуку, Володимиру Жарському, Роману Синицькому, Михайлу Назару, Ярославу Валюху, Андрію Дутчаку, без участі яких не відбувається жодне свято. З нагоди професійного свята благословили працівників культури на творчі успіхи о. Ярослав Кащук та о. Володимир Жарський, які зазначили, що культура відіграє велику роль у духовному і особистому житті людини. Вона поєднує в собі матеріальні та духовні цінності. Культура – це духовність, освіченість, вихованість, а заклади культури – це духовні острови, що відкривають шлях до храму душі, до краси, є оберегом народних традиції… Адже без традицій – нема культури, а без культури – немає нації.
«Споконвіку музика і слово, пісня і танець, твори народної творчості висловлювали національну ідею, оберігали історичну пам’ять, живили і зміцнювали надію народу на краще майбутнє. Вони є надбанням і скарбом кожної нації, – сказала у вітальному слові начальник відділу з питань культури охорони культурної спадщини, туризму та релігії•РДА Руслана Антонюк та наголосила, що вона пишається своїми колегами та щиро вітає їх з професійним святом.

Звернулася до працівників культури району й ексначальник відділу культури Лариса Фарин: «Не звертайте з обраного професійного шляху, не залишайте своєї роботи. Бо вона всім потрібна. Насамперед, тільки через те, що ви об’єднуєте у своїх територіальних громадах людей різних поколінь. А та єдність для українців, ой, як потрібна… Навколо пісні, навколо історії, навколо театру, навколо слова, навколо всього українського».

Голова міського осередку Союзу українок Надія Мельник вручила подяку Руслані Антонюк за спільну діяльність на благо району та України. А далі працівники культури приймали вітання від директора районного Народного дому Ольги Мамуладзе та голови райкому профспілки працівників культури Лілії Конончук, які зазначили, що ми створюємо людям свято, допомагаємо молоді долучатися до справжніх витоків української культури, бачити у ній все найкраще і найцінніше», – сказала О. Мамуладзе й побажала колегам вдячних цінителів їхньої праці, шукати і втілювати у життя чудові ідеї й також відзначилa грамотами районного народного дому кращих учасників районного огляду районних ансамблів.

Під час урочистого заходу були представлені яскраві концертні номери у виконанні талановитих артистів району: чоловічого квартету Народного дому с. Ільковичі та с. Стенятин, вокалістів – Ігоря Курача, Олега Федюка, тріо працівників культури, дуету братів Гудків, прозвучали інструментальні твори у майстерному виконанні Богдана Кійка, Романа Козярського, Григорія Левшона. Розвеселив усіх Василь Гаврилюк, який майстерно прочитав гумореску. Їхні виступи справили на глядачів чудові враження та додали гарного настрою. А когорта творчих працівників вкотре довела, що люблять і вміють дарувати свято оточуючим та запалювати творчістю серця. Адже мистецтво – це уміння хвилювати, в чутливих душах сіяти високе та створювати особливу ауру в залі.

Любов ПУЗИЧ.
Фото автора.