Головна Культура У світ вийшла книга: «МІСТО НАД БУГОМ РІКОЮ. У СВІТЛІ ІСТОРІЇ ТА...

У світ вийшла книга: «МІСТО НАД БУГОМ РІКОЮ. У СВІТЛІ ІСТОРІЇ ТА СПОГАДІВ»

У КП «Сокаль­ська районна дру­карня» нещодавно у світ вийшла книга під такою назвою. У Сокаль­ській публічній бібліотеці відбулася її презентація. Директор книгозбірні Христина Дасюк представила при­сутнім Ярослава Підкіпняка, який є упорядником цього видання. Він добре знайомий сокальчанам: ви­давав газе­ту «Спортивна Сокаль­щина» та є автором книги «Фут­больна Сокаль­щина».

Пані Христина зазначила, що в новій книзі пану Ярославу вдалося упорядкувати історію Сокаля від його заснування до сьогодення. Й ознайомила присутніх з розділами книжки: «Кварталами старого міс­та», «Навчальні заклади», «Музеї», «Церкви», «Архітектурні пам’ятни­ки», «Вулиці Сокаля», «Визначні люди», «Спортивний Сокаль», «Лі­так у небі над Сокалем», «Сокаль­ська залізнична колія», «Сокаль на давніх світлинах. Цікаві моменти з історії міста».

У збірник ввійшли статті крає­знавців-дослідників Івана Вашківа («Сокаль і Прибужжя»), Ярослава Книша («Голос з-над Бугу») та чо­тиритомного видання «Надбужан­щина», в яких є виклад історичних подій.

Книга знайомить читачів з виз­начними подіями історії міста, з вулицями та площами, будівлями та пам’ятниками древнього Сока­ля, що створене розумом і працею багатьох поколінь не лише україн­ців, але й інших національностей, для яких місто протягом сторіч було центром національного та релігійного життя. Частково охоп­лений період радянських часів та життя в незалежній Україні.

У збірці є дуже багато старовин­них світлин, що надає їй особливої цінності. Саме вони є найкращим фотофактом, який наглядно висвіт­лює певні періоди життя. Через них, наче проймаєшся історією ста­реньких вулиць міста, церков, буді­вель, які мають цікаву історію та наглядно показують як змінювали­ся з плином часу.

Пані Христина зізналася, що її зацікавив розділ про єврейський квартал, який знаходився на тери­торії теперішнього парку. Євреї ма­ли синагогу, крамнички, будиночки. Тут вони народжувалися, ходили до школи, ходили на «спацер» у неділю, прогулюючись від Народ­ного дому до вулиці Української, закохувались, одружувалися… Життя йшло своїм плином, а оба­біч несла своє плесо річка Захід­ний Буг. Мало хто знає, що цей квартал міста був зруйнованим, практично стертим з лиця землі, не німцями, а у 1951 році радян­ською владою. Відстановити ці факти історії допомогли старожи­ли, зокрема, Зіновій Фарина, Володимир Ясінський, Марія Скочко.

Ярослав Підкіпняк розповів, як зародилася ідея написання книги, робота над якою тривала три роки. Він подякував сокальчанам, які на­дали цікаві матеріали та світлини, а також меценатам, які допомогли видати книгу. Усі бажаючі можуть її придбати у книгарнях міста.

Як зазначив упорядник, основна мета укладення цього збірника – подати якомога більше інформації про заснування міста Сокаля, про його історію, архітектурні будівлі, які ще вціліли, й нині є його окра­сою, розповісти про події, що тут відбувалися і які нині стали вже іс­торією, про життя простих грома­дян. Це вдалося зробити через призму спогадів колишніх учнів, студентів, які навчалися у різних навчальних закладах міста: гімна­зії, чоловічій і початковій школах, жіночій семінарії, торговій школі. Особливе хвилювання викликають розповіді учасників національно-визвольних змагань та їхніх рідних про перебування у катівнях і конц­таборах, на засланні в Сибіру.

– Не одне покоління виросло на берегах річки Західний Буг, – каже пан Ярослав, – чиї долі тісно пере­плетені зi Сокалем. Їхні життєві історії та фотографії з сімейних альбомів покладені в основу цієї книжки. Саме вони допомогли від­становити маловідомі сторінки істо­рії Сокаля. Сподіваюся, що бажа­ючі зможуть почерпнути для себе щось корисне, відкрити якийсь маловідомий факт. Адже в історії міста є ще багато незвіданого. Хоч я народився у м. Бучач Тернопіль­ської області, приїхав сюди з бать­ками на будівництво шахт, проте Сокаль став для мене рідним. Тут живуть мої діти та внуки. Тож з ра­дістю відкриваю маловідомі, забуті факти для себе та інших. Переко­наний, що маємо знати свою істо­рію, своє коріння, аби все це пере­дати на­щадкам. «Місто над Бугом рікою», – це мій подарунок підрос­таючому поколінню та небайдужим людям, які люблять історію, наше місто, і цікавляться своїм корінням.

Любов ПУЗИЧ.

Фото автора.