Головна Культура Єдність і свобода робить нас гідними нащадками наших батьків – в Сокалі...

Єдність і свобода робить нас гідними нащадками наших батьків – в Сокалі пройшло урочисте віче

21 листопада 2013 року – дата, що відкрила нову сторінку в нашій історії. Цього дня, шість років тому, українці вийшли з мирним протестом на майдан Незалежності в Києві, щоб відстояти свої цінності та свободу. Після того були важкі місяці протистоянь, жорстокі розгони та вбивства мирних громадян. Важкою ціною українці вистояли і перемогли.

З цієї нагоди, в Сокалі минулого четверга пройшло урочисте віче. До стели пам’яті Героям Небесної сотні, що біля катедрального храму св. ап. Петра і Павла, прийшли священники, представники влади, депутати, освітяни, школярі, а також учасники Євромайдану та воїни АТО. Присутні згадували події 20132014 років, як народний протест, який розвинувся в національну революцію, в боротьбу за людську та національну гідність, за цивілізоване європейське майбутнє.
Ведуча заходу Руслана Антонюк, нагадала, що 13 листопада 2014 року Президент України видав указ, згідно з яким 21 листопада відзначається День Гідності і Свободи. «Це вже шоста річниця Євромайдану і 15 річниця Помаранчевої революції. Події 2004 року стали життєстверджуючим вогнем української нації. Серця людей почали вистукувати в унісон: «Разом нас багато, нас не подолати». Майдан кликав усіх, хто вірить в Україну – вперед. Тепер ми зобов’язані дякувати тим, хто з вірою у краще майбутнє віддав за неї найцінніше – своє життя. І сьогодні ми молимось за їх душі».

Настотель катедрального храму св. ап. Петра і Павла митрофорний протоієрей о. Ярослав Кащук та о. Андрій Дутчак відправили панахиду за загиблими під час Революції Гідності. Відтак до присутніх звернувся о. Ярослав. Він наголосив, що ми повинні не просто вшанувати шосту річницю революції Гідності та молитись за душі загиблих Героїв Небесної Сотні. Ми повинні прагнути та боротись за ті цінності, за які вони віддали своє життя: «Щороку збирає нас Архангел Михаїл, щоб віддати шану Героям Небесної Сотні та воїнам АТО, які віддали своє життя за волю українського народу. Приклоняємо голови та коліна перед самопожертвою людей, які пішли передчасно, захищаючи нашу гідністю. Тепер ми зобов’язані виявляти пошану та гідність один до одного, вчити дітей поважати батьків та кожну людину. Адже людина – є образ і подоба Божа. Тому шануймося, любімося, виявляємо гідність один до одного. Нехай милосердний Господь прийме наше моління, нас помилує і спасе, а всім Героям сотворить вічну пам’ять».
Хвилиною мовчання учасники віча вшанували Героїв, які ціною власного життя пробудили у свого народу почуття патріотизму та гідності, які загинули на Майдані або в зоні АТО за свободу і територіальну цілісність України.

Голова Сокальської районної ради Микола Пасько наголосив, що основне наше завдання – пам’ятати про тих Героїв, які віддали своє життя на Майдані та на Сході України: «Цю пам’ять ми повинні передати нашим дітям та онукам, як і розуміння того, що іншого шляху ніж боронити та відстоювати власні права у нас немає. Тому Сокальська районна рада зробила реальний крок та прийняла відповідну програму «Національнопатріотичного, військовоспортивного виховання та підготовки молоді до служби в Збройних силах України на 2017202 роки». В її межах у 2019 році реалізовується проєкт «Стежками Героїв Сокальщини». Це електронна книга пам’яті, в якій ми згадали кожного героя нашого краю та всі історичні події, які відбувались на наших теренах. Цей електронний ресурс ми будемо презентувати 21 листопада в Сокальському районному Народному домі і я запрошую всіх прийти на презентацію електронного посібника історії Сокальщини. Таким чином ми зробимо реальний крок для збереження пам’яті про українських героїв. А сучасним політикам я хочу нагадати, що війна у нас не закінчена. Тому що в Україні немає ЛНР та ДНР, а є бандити, які зі зброєю в руках воюють на території української держави за Росію. Я також хочу сказати, що під час війни землю не продають, а за неї воюють. Тому наші фермери сьогодні зібрались в сесійній залі Сокальської районної ради, щоб сказати політикам своє слово стосовно тих законів, які дозволяють продавати землю. Той шлях, яким зараз йде Україна, повинен бути змінений. Євромайдан почався з того, що Янукович відмовився йти дорогою до Євросоюзу, а спробував розвернути Україну в інший бік. Цього не дали зробити і якщо треба буде, ми повинні знову стати на захист прав та інтересів українського народу. Хочу вклонитись родинам героїв та подякувати за їх синів. Слава Україні! Героям Слава!».

Учасник Революції Гідності, член 10 сотні Самооборони Майдану Андрій Мандрик з гіркотою в голосі звернув увагу на те, що Україна не така, якою хотіли бачити її Герої Небесної Сотні: «Сьогодні ми вшановуємо пам’ять тих, хто врятував наші життя, хто захищав Україну і хотів, щоб вона розвивалась. Ми зобов’язані виконати їх волю та розбудовувати свою державу, приймати справедливі Закони України та з честю їх виконувати. Натомість народні депутати проголосували за використання російської мови у вищих навчальних закладах України та проголосували в першому читанні за закон про продаж землі. І мені сьогодні соромно перед цими хлопцями, які віддали своє життя на Україну. Вони чекають від нас хороших дій, а ми робимо навпаки. Тому прошу всіх, кожен на своєму місці, розбудовуємо та відновлюємо Україну, щоб на сьому річницю Євромайдану нам не було так соромно перед українськими героями».

На завершення урочистого заходу, присутні поклали квіти та запалили лампадки на знак скорботи і смутку за тими, хто до останнього стояв на Майдані, відстоюючи волю і честь українського народу.

Ганна БРОДЮК, Василь СОРОЧУК.