Головна Спорт ЧОМУ ШАХИ НЕ ЛЮБИТЬ МОЛОДЬ?

ЧОМУ ШАХИ НЕ ЛЮБИТЬ МОЛОДЬ?

Понад два місяці в шаховому клубі м. Сокаль тривали ігри чемпіонату району з шахів в особистому заліку. В ньому взяли участь 12 шахістів зі Сокаля, Завишні та Горбкова. Не густо, скажете, це в основному, люди старшого віку.

А де ж молодь? Хто ж буде в майбутньому продовжувати хороші традиції шахістів зі Сокальщини? Борис Балашов, Осип Шукатко, Аркадій Коновал і багато інших в свій час зробили вагомий внесок в розвиток шахів в районі. Вони крім того, що неодноразово були призерами різних шахових баталій, ще й прищеплювали молоді любов до цієї старовинної гри. Є в районі багато шахістів – розрядників кандидатів, маємо, нарешті, й майстра ФІДЕ Зоряну Пастівничну.

То в чому річ? Чому шахи в районі, можна сказати, вимирають? Адже в кожній загальноосвітній школі мали б бути секції шахів, де б діти навчалися початковим навикам гри, яка розвиває логічне мислення. А дальше нехай приходять в шаховий клуб шліфувати свою майстерність. Однак у нас цього немає.

Нещодавно створена громадська організація шахова федерація району, яка, сподіваюсь, вирішить цю проблему. Не може ж так бути, щоб на чемпіонат району ми запрошували шахістів з Червонограда, Соснівки, навіть з далекого Жидачева. А чому? Та тому, що своїх нема. Для чого ж тоді новостворена шахова федерація яка, між іншим, складається з 1015 шахістів, в основному пенсійного віку? Що так і будемо продовжувати «мосолити» пенсіонерів? Федерація шахів в загальному працює непогано. Ми за рік проводимо по 78 різних шахових турнірів. Це на фоні області вражає. Але ж одними і тими ж людьми. Хотілось би, щоб нас почули ті від кого це залежить.

Тепер про сам чемпіонат. Ігри проходили за круговою системою з контролем часу 1 година на всю партію кожному учаснику. Після напружених поєдинків, які тривали понад два місяці переможцем став Степан Журовський (на фото) зі Сокаля, який в підсумку набрав 9/2 очок з 11 можливих. Таким чином він, наголошую, вперше став чемпіоном району з шахів в особистому заліку. Вітаємо його! Адже до цього йшов довго. Майже в усіх турнірах був в числі призерів. І ось нарешті сталося. Маємо нового чемпіона. По 9 очок набрали одразу двоє шахістів. Це минулорічний чемпіон Віталій Курило і наш голова федерації Богдан Тракало. За додатковими показниками другу сходинку посів Богдан Тракало (Сокаль). Відповідно на третьому місці Віталій Курило. Якось незвично там його бачити. Його місце вище. Але це шахи… На закінчення чемпіонату шахісти провели бліцтурнір з контролем часу 5 хвилин на партію. Тут переміг Андрій Салига. На другому місці Павло Маринковський, на третьому – Віталій Курило.
Відділ молоді і спорту Сокальської райдержадміністрації нагородив призерів чемпіонату грамотами і пам’ятними медалями.

Ярослав ТИМОШЕНКО, секретар шахової федерації.