Головна Спорт Гандбольна команда школи №3 взяла участь в міжнародному DSD-турнірі у Хорватії

Гандбольна команда школи №3 взяла участь в міжнародному DSD-турнірі у Хорватії

Гандбольна команда школи №3
Гандбольна команда школи №3

Це стало можливим завдяки багатьом людям, які просто готові допомогти. Працівники хорватського та угорського посольств посприяли, щоб наша команда отримала безкоштовні візи і при цьому досить швидко. Дякуючи керівнику гандбольного турніру у м. Загреб, доктору Геральду Гюнеру, його директору пані Ірені Вайдовчічній, і, звичайно, хорошим контактам з дипломатами тренерa української команди Ганса-Юргена Болліґа, які продовжуються з 2014 р., наші учні змогли знову взяти участь у міжнародному турнірі з гандболу.
Незважаючи на те, що сполучення між Львовом та Будапештом, а далі із Загребом, досить непросте, гандбольна команда СШ №3, їхній тренер, та зацікавлений у цьому вчитель німецької мови, як перекладач, Марія Гурська вирушили в дорогу.
Поряд з гандболом головна вимога – знання німецької мови, тому що йдеться про Deutsches Sprachdiplom. І те, що доктор Гюнер тут організовує, – заслуговує великої шани.
Навіть, якщо команда з України не перемогла гандболістів з Словенії, Австрії, Угорщини, Хорватії, Німеччини, то все одно вона показала набагато вищий рівень гандболу порівняно із 2014 р. Під час відкриття турніру було запрошено багато дипломатів та послів – а це вже подія для учнів бути серед них та спілкуватись з ними. Також організували команду із дипломатів та тренерів, які зіграли проти команди хорватських ганболістів. Тренер української команди був капітаном команди дипломатів, і вміло показав свої вміння у грі, оскільки 10 років грав у професійний гандбол за команду з Берліна. У команді ветеранів грав також чемпіон світу з гандболу 2003го та переможець Олімпійських ігор 2004го в Афінах Деніс Споляріч. А після гри ця команда отримала кубок.
Команда СШ №3 боролась до останньо, однак не змогла перемогти професійних суперників, тому що українці грали вперше на великому гандбольному полі і ще з нормальними гандбольними воротами, чого немає у школі. Але попри все, якщо є бажання, і учнів, і вчителів фізкультури, а воно у них є, то хто знає, може у 2017 р. на всіх чекає сюрприз?!
Проте участь у такому турнірі потребує величезних коштів: 4 тисячі євро потрібно мати, щоб забезпечити для учнів перебування, харчування, проїзні квитки і ще інші витрати, аби команда у складі 14 осіб змогла брати участь у таких змаганнях. Добре, що батьки розуміють наскільки це важливо, і підтримують проект фінансово. Але було б дуже добре, якби знайшовся у регіоні спонсор, який би нам у цьому допоміг.
Поряд з іншими проблемами в Україні, обговорювали і цю, наболілу, в українському посольстві Хорватії. Посол України в Хорватії, Олександр Левченко, (до речі, колишній вчитель історії), зацікавився українською командою в гандбольному турнірі не тільки під час зустрічі з ними, але й у день відкриття турніру. У промові сказав, що важливо, коли зустрічається молодь з різних країн, в якої одна мета і спільні інтереси.
Також наступним пунктом нашої програми була зустріч з прес-секретарем німецького посольства у Загребі паном Бруно Бобаном, який теж грав у гандбол у команді дипломатів. Зустріч відбулась у Goethe – Institut. З ним говорили про політичну ситуацію в Україні, про труднощі у вирішенні нагальних проблем. Бруно Бобан висловив надію на покращення відносин між ЄС та Україною щодо візового режиму.
Турнір закінчився, переможці та учасники отримали нагороди, призи, грамоти, медалі, вимпели, подарунки, і попрощались до наступного разу.
Через погане сполучення між ЄС та Хорватією, а далі і Україною, українці мусили зупинитись у Будапешті на дві ночі. Але цю можливість використали для того, аби подивитися це надкрасиве місто на Дунаї.
А далі – надія, що сокальські школярі й надалі захоплюватимуться гандболом, і школа №3 підтримуватиме традицію участі команди у міжнародному турнірі.
Пані Марія Гурська докладає дуже багато зусиль в оранізаційній роботі з питань візи та організації турніру з боку України, яка є представником школи №3, а також України в цілому. Батьки підтримують її ентузіазм під час приготувань до поїздки, аж доки все не вдасться. А гравці, захоплені гандболом, мріють, щоб у 2017 р. синьо-жовті знову змогли взяти участь у DSD-турнірі.
Дипломати посольств даних країн підтримуватимуть ці змагання і надалі. Керівник DSDтурніру доктор Геральд Гюнер радий бачити команду школи №3 і в 2017 р.  Якщо нам будуть і надалі у цьому допомагати фінансово, то надія є. А ще, хто знає, може учні школи №3 у наступному році здивують усіх своєю грою? Побачимо!
Ганс-Юрген БОЛЛІГ, тренер гандбольної команди Cокальської СШ №3.