Головна Політика На останній сесії Сокальської міської ради видатним сокальчанам депутати присвоїли високе звання «Почесний...

На останній сесії Сокальської міської ради видатним сокальчанам депутати присвоїли високе звання «Почесний громадянин міста Сокаль»

Останню сесію VII скликання Сокальської міської ради депутати розпочали з присвоєн­ня видатним сокальчанам високого звання «Почесний громадянин міста Сокаль».

За високий патріотизм, активну життєву та громадянську позицію, вагомий внесок у становлення Української держави, форму­вання національної свідомості, вірність та принциповість в утвердженні ідеалів неза­лежної України рішенням міської ради звання «Почесний громадянин міста Сокаля» присвоєно Максиму Савці та Михайлу Ку­цябі.

Максим Васильович Савка – активний учасник бойових дій УПА 1942-1945 рр. на Сокальщині та Радехівщині, працював у Службі Безпеки УПА, засуджений на 10 років, відбував покарання в Омську, потім 2 роки поселення.

Михайло Прокопович Куцяба – зв’язковий УПА. У 1947 році сім’ю депортували, він утік, переховувався, виконував завдання упівців, з 1951 по 1963 рр. був на Сибірі на засланні.

За багаторічну плідну працю, вагомий внесок у розвиток духовної культури, популяризацію культурно-мистецької спадщини України, професіоналізм та відданість справі присвоїли звання «Почесний громадянин міста Сокаля» Ользі Пенюк-Водоніс та Роману Козярському.

Ольга Пенюк-Водоніс – старший викла­дач, композитор, поет. Видала сім книжок, виховала не одне покоління музикантів. Твори Ольги Володимирівни звучать не тільки Україні, а й за кордоном.

Роман Козярський – керівник трьох На­родних колективів, організував дитячий оркестр народних інструментів, викладач, концертмейстер. Віртуозно володіє грою на баяні, лауреат обласних, Всеукраїнських, міжнародних конкурсів. Їздив з концертною програмою в Луганську область – м. По­пасна, смт. Новотошківка, 66 військовий госпіталь.

Розглянувши лист відділу культури у справах сім’ї, молоді та спорту Сокальської РДА, наступним рішенням депутати поруши­ли клопотання перед Львівською ОДА про внесення відповідного подання Президен­тові України про присвоєння звання «Заслу­жений працівник фізичної культури України» за ба­гаторічну плідну працю, вагомий осо­бистий внесок у розвиток фізичної культури і спорту в Сокалі, професіоналізм та відда­ність спра­ви, директору Сокальського місь­кого центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» Ярославу Тарасюку.

Наступним розглянули питання «Про вне­сення змін до показників бюд­жету міста Сокаля на 2020 р.». Депутати збіль­шили дохідну частину бюджету на 115 тис. грн., за рахунок субвенції Жвир­ківської селищної ради на виконання робіт КП «Со­кальводоканал». А по збільшенню субвенції КП «Сокальтеплокомун­енерго» виникли питання. Керівник підприємства Олег Юзефик нагадав де­путатам, що «це вже не перший рік міська рада ви­діляє кошти на погашення реструктиризованої забор­гованості за спожитий при­родний газ». Попри те, що через карантин бюджетні установи були закриті, під­приємство змушене пра­цювати та й котли розра­ховані не певний об’єм, менше як 12 куб. подавати на котел не можуть. «Ми не заробили достатньо коштів, щоб сплатити ці борги. В договорі прописа­но, якщо не проплачуємо три місяці, то авто­матично розривається договір, і всі штрафи, пеня та ін. лягають на наші плечі», – додав до­повідач.

Юрій Товарянський знову порушив питан­ня оренди монополістів на землях міста. «Газовики мають там нерухомість, а дер­жавний акт – територіальна громада. Вони не платять нам податків та ще й вимагають гроші, погрожують відімкненнями. Вам так легше – розкидатися людськими грошима. Моя позиція – проти». Депутати погодились з думкою колеги, що потрібно вимагати оп­лату оренду. Однак, проголосували за про­понований проєкт рішення.

Оскільки, працівники земельного відділу перебували на той час на лікарняному, то розглянути земельні питання і прийняти відповідні рішення депутати не мали змоги. Тому прийняли рішення не закривати сесію, а продовжити роботу цього тижня.

Юлія СОРОЧУК.

Фото автора.