Головна Культура 2 березня відбувся фестиваль хореографічно­го мистецтва «У вирі танцю»

2 березня відбувся фестиваль хореографічно­го мистецтва «У вирі танцю»

СОКАЛЬ У ВИРІ ТАНЦЮ

Сокальщина – край, що славить­ся розмаїттям культурно-мистець­ких заходів. Одним із таких, безу­мовно, є фестиваль хореографічно­го мистецтва «У вирі танцю», який відкриває двері в чарівний світ гра­ції та пластики. 2 березня Сокаль гостинно зустрічав його учасників. Цього дня на сцені Народного дому тривало свято хореографічного мистецтва, яке подарували конкур­санти та їхні керівники.

Розпочав програму фестивалю-огляду зразковий хореографічний колектив народного танцю «Весел­ка» Сокальського народного дому танцем «Привітальний» (керівник Надія Ганіткевич). Його учасників, керівників колективів, батьків та шанувальників привітала начальник відділу культури Мирослава Михай­люк, яка зазначила, що четвертий рік поспіль з ініціативи Володимира Піхоцького відбувається фестиваль хореографічного мистецтва «У вирі танцю». Найкращі колективи ко­лишнього Сокальського району, а тепер об’єднаної територіальної громади, презентують свої творчі здобутки.

Почесний гість – заслужений працівник культури України, голова обласної спілки хореографів України, відмінник освіти Побє­да Харісов у вітальному слові наголосив, що Сокальщина – один з провідних районів по збереженню національної культури: пісні, танцю, музики. Він подякував організаторам за це гарне свято, яке пропагує українські традиції, пов’язані з танцями. «Переконаний, що виховання починається з дитинства і діти, які сьогодні виступатимуть на сцені, в майбутньому будуть шанувати український танець і любитимуть Україну. На жаль, є такі керівники, які пішли за віянням моди і займаються сучасними танцями, не врахо­вуючи нашу ментальність. Але ми не африканці й не англійці, ми – українці. І це треба розуміти і знати, і думати що ти робиш і як…»

Побєда Харісов також зазначив, що кожен фестиваль дає крок вперед для розвитку нашої культури. «Я завжди повторюю: культура мусить бути. Якщо ми загубимо нашу пісню, наші танці, наш стрій, нашу мову – нації не буде. Ми побудуємо фабрики, заводи, шахти, що завгодно… Але людина має мати душу. Якщо трава немає душі, то є сіно. Якщо дерево немає душі – це дрова. Якщо людина немає душі – це є труп. Це мусимо знати. Душу треба мати, плекати і берегти, й тоді все буде гаразд у нашому житті. Фестиваль – це бездонна криниця талантів, подарує нам знову і знову неповторну палітру душі і серця, які живуть і б’ються в ритмі танцю».

А далі глядачі мали можливість насоло­дитися виступом кращих дитячих хореографічних колективів. Енергію ритму створили вісім творчих колективів – зразковий хореографічний колектив народного танцю «Весел­ка» Сокальського Народного дому, керівник Надія Ганіткевич; хореографічний колектив народного танцю «Прибужанка» Народного дому с. Ільковичі, керівник Світлана Батюк; хореографічний колектив «Жвирківські візерунки» при церкві Святого Духа смт. Жвирка, зразковий хореографічний колектив «Престиж» Сокальського БДЮТ, керівник Мар’яна Блащук; зразковий хореографічний колектив «Гармонія» Сокальського НД, керівник Ната­лія Михайлевич; зразковий ансамбль танцю «Дивоцвіт» Сокальської ЗШ №2 І-ІІІ ст., керівник Оксана Бубела; хореогра­фічний колектив сучасного танцю «ФРЕШ» Соснівської музичної шко­ли, керівник Тетяна Жукова; народ­ний танцювальний колектив «Барві­нок» НД с. Скоморохи, керівник Оксана Черній.

Палітра фестивальних виступів була барвиста та різнохарактерна, адже учасники колективів представ­ляли різні види хореографічного мистецтва. Кожен виступ зривав овації глядачів.

Після концерту почесний гість фестивалю Побєда Харісов вручив подяки та кубки вище згаданим керівникам хореографічних колек­тивів за активну участь, плідну пра­цю і вагомий внесок у розвиток хо­реографічного мистецтва. А Мирослава Михайлюк подякувала праців­никам культури та районного народ­ного дому, зокрема, методисту хореографічного жанру Надії Ганіт­кевич, за підготовку не­ординарного танцювального дійства, яке запам’ятається надовго.

Український танець робить нас неймовірними, несхожи­ми ні на кого. Фестиваль «У вирі танцю» популяризує мис­тецтво танцю, дозволяє піз­нати хореогра­фічну куль­турну спадщину. Приємно, що з кожним роком він збирає все більше учас­ників, все більше глядачів, а його учасники – якомога повніше розкри­вають свій потен­ціал і талант.

Пам’ятаймо, що народ, який береже свої традиції та культуру, ніколи не буде поборений.

Любов ПУЗИЧ.

Фото автора.