Головна Культура Бібліотекарі – своєрідний культурний спецназ

Бібліотекарі – своєрідний культурний спецназ

Цей рік змінив нас і наш ритм роботи. Наші бібліотеки працювали як гуманітарні та волонтерські пункти. Бібліотекарі опану­вали нові професії – пакувальників, в’язаль­ниць, пекарів, кравців, кухарів, волонтерів, психологів. А ще навчились плести маскува­льні сітки, які передавали у волонтерський центр нашого міста. Також ми з любов’ю в’язали і продовжуємо в’язати  теплі шкар­петки для наших Воїнів.

Зараз бібліотекарі – це культурні провід­ники, фахівці в інформаційній та книжковій царині, фанати читання, ну і звісно невтомні волонтери… Відомо, що потреби в кожної людини свої. Тому, сьогодні бібліотеки – це міс­ця сили та місця зустрічі людей, як меш­канців нашого міста, так і тих, хто прокинув­ся в новій реальності, дивом залишився живий і бажає продовжити життя у звичному ритмі.

Бібліотекарі є своєрідним культурним спец­назом. Наша дієва зброя  – українська книга, яка є інформаційним «набоєм» у дво­бої з ідеологією противника.

Своєрідною родзинкою та візитівкою Сока­ль­ської центральної публічної бібліо­теки є зустрічі з поетами та письменниками. В цей непростий час у нашій бібліотеці пре­зентувалися: краматорський краєзнавець Володимир Коцаренко; дослідник свого родоводу, краєзнавець із Києва  Володимир Куземко; волонтерка та письменниця з Харкова Людмила Охріменко; волонтерка, письменниця з Києва Тамара Горіха Зерня (Тамара Дуда); українська письменниця, казкотерапевтка, тренерка з розвитку креа­тивності Катерина Єгорушкіна з Київщини.

У бібліотеках Сокальської територіальної громади кожен охочий має можливість навчатися онлайн, адже в них є безкош­товний Wi-Fi. Великий попит молоді в цей непростий час є на психологічні тренінги, заняття з саморозвитку та арт-терапії, ресур­си для пошуку роботи.

А ще у нас можна просто відпочити ду­шею, відволіктися від новин, подивитися фільм чи мультфільм, пограти настільні ігри, відсвяткувати такий довгоочікуваний день народження. А з якою втіхою наймо­лод­ші бавляться, малюють, спілкуються, знаходять нових дру­зів. І серце радіє, коли дивишся на них і бачиш їх посмішки, а особливо посмішки дітей, які змушені були покинути свій дім, рятуючись від війни.

Продовжуємо стояти на культурному фрон­­ті та робимо те, що робили раніше, але з ще більшою любов’ю в серці.

Христина ДАСЮК,
директор КУ «Публічна бібліотека Сокальської міської ради».