Головна Культура ЧИСТОТА І СВЯТІСТЬ БОГОРОДИЦІ – ПРИКЛАД ДЛЯ ХРИСТИЯН

ЧИСТОТА І СВЯТІСТЬ БОГОРОДИЦІ – ПРИКЛАД ДЛЯ ХРИСТИЯН

7 квітня в капличці Благовіщення Пречистої Діви Марії, яка знаходиться у парку по вулиці Підкови (біля Сокальського ліцею), було урочисто. Тут зібралися парафіяни та гості, щоб вшанувати Богородицю. Адже як зазначив у проповіді декан Сокальського деканату Петро Звір, «Благовіщення – одне з найбільших християнських свят, яке пригадує історичну подію, коли архангел Гавриїл з’явився Пречистій Діві Марії у місті Назарет. Коли він говорив до неї, то не просто передавав цікаву новину, а в той момент в Пречисту Діву Марію, за дією Святого Духа, зійшло і втілилося Боже Слово: Син Божий, відкупитель людства зачався в її лоні». Розкриваючи зміст свята, о. Петро наголосив, що події Благовіщення, описані в Євангеліє, ознаменували собою початок порятунку всього людства і відкривають нам велику любов Бога до людей, бо через святу Богородицю Ісус, наш Христос, увійшов у цей світ як правдивий Бог»… «Сьогодні є день нашого спасіння, бо від моменту Благовіщення розпочалося спасіння людини, бо Господь, проповідуючи прихід на світ Спасителя, запевняє нам його опіку, ласки і любов. І сьогодні Господь дбає про нас, бере наші тягарі на свої рамена і разом з нами переносить життєві трудності», – підкреслив він.

Канцлер СокальськоЖовківської єпархії о. Роман Синицький, наголосив, що подія Благовіщення належить до однієї з найважливіших істин християнської віри. За його словами, Пречиста Діва дає нам два гарних приклади. Перший – це приймати завжди волю Бога, так як ми молимося в молитві «Отче наш, нехай буде воля Твоя», бо Пресвята Богородиця, як і кожна людина, має від Бога свобідну волю і може вибирати: одне чи інше. Пресвята Богородиця хоч і стояла перед невідомим, бо не знала, що її чекає в цьому народженні дитяти, але прийняла волю Божу на заклик архангела Гавриїла і ми маємо старатися цю волю приймати. Волею Божею ми зібралися у цьому храмі, незважаючи на різні труднощі чи перешкоди. Волею Божою отець Василь Партика збудував цю каплицю і тут служить, має намір збудувати величавий храм на прославу Божої Матері. І другий приклад, це завжди бути вдячним Богові за все, що Він нам дає». О. Роман подякував о. Василю за те, що невтомно трудиться на духовній ниві, старається вести за собою парафіян, сіяти зерна добра та віри, виконуючи волю Божу і побажав, йому, щоб Господь дарував, силу і мужність духу, щоб він завжди зростав духовно, невтомно міг працювати, а його слова, які промовляє, падали на добрий грунт, яким є віруючі.

Напередодні свята, парафіяни з о. Василем Партикою побували на прощі у Страдчі, а сьогодні молилися до мощей святомученика Спиридона Тримифунтського Чудотворця, який допомагає тим, хто будується, щоб якомога скоріше спорудити храм, щоб прийшов мир на українську землю, а діти та внуки мали добру долю, були щасливими і здоровими.
Настоятель храму о. Василь Партика подякував священикам за те, що знайшли час й прибули на свято та разом з ним відслужили Службу Божу. Це – канцлер СокальськоЖовківської єпархії о. Роман Синицький, декани Сокальського і Тартаківському деканатів – о. Петро Звір іо. Богдан Лилик, священики Михайло Вітт з Перетік, Віктор Семен з Перемислович, сестри Згромадження сестер святого Йосифа Обручника Пречистої Діви Марії з с. Цеблів Ангеліна і Мар’яна. Висловив велике спасибі керівникам ДП «Галсільліс» і КП «Сокальтеплокомуненерго» – Миколі Дем’яновичу та Олегу Юзефику, директору цегельні Віталію Гузічу за підтримку церкви та усім, хто допомагає будувати храм, а також сестрицям та братчикам, завдяки праці та старанню яких церква завжди гостинно зустрічає усіх, хто переступає її поріг, жертводавцям, благодійникам та усім небайдужим людям, які своїми молитвами, працею, коштами допомагають, щоб у Сокалі на цьому благодатному місці постала церква Благовіщення Пресвятої Богородиці. Він закликав парафіян «бути добрими християнами, щедро відкрити свої серця до сили Божої, що хоче вас наповнити, казати Богові «так», як це зробила Марія» та побажав присутнім заступництва Божої Матері та многая літа.

Священик Михайло Вітт мирував парафіян, які мали змогу набрати додому освяченої води.

Любов ПУЗИЧ.

Фото автора.